Wat je moet weten over de hygiëne van de geslachtsorganen van je zoon

Wat je moet weten over de hygiëne van de geslachtsorganen van je zoon

Laatste update: 22 april, 2018

Goede genitale hygiëne is iets waar je zo vroeg mogelijk over moet leren. Zo kun je een hoop problemen voorkomen. Als je voor de eerste keer moeder bent van een jongetje heb je er misschien nooit bij stil gestaan dat de geslachtsorganen van je baby speciale zorg nodig hebben.

Dit is niet iets om van te schrikken. Daarnaast is het ook niet moeilijk om de routine onder de knie te krijgen. De verzorging van de huid van baby’s is sowieso erg belangrijk. Als het gaat om hun geslachtsdelen is er een speciale methode.

Voor jongetjes zijn er basisregels wat betreft de genitale hygiëne. Vaders zijn hier natuurlijk beter bekend mee . Voor nieuwe moeders is het veelal onbekend terrein.

Gelukkig zijn er altijd wel kinderartsen om ons te helpen deze routines te leren. Het is natuurlijk heel belangrijk dat moeders leren om deze zorg zelf goed uit te voeren. De verzorging van de geslachtsdelen van de baby is immers belangrijk voor zijn welzijn. En trouwens, voor veel vaders valt er ook nog best het één en ander te leren.

De verzorging van de  geslachtsorganen van onze babyjongetjes moet routine worden. Alle moeders krijgen uiteindelijk voldoende oefening. Het belangrijkste is om te weten wat je wel en niet moet doen. Er is geen reden om het eng te vinden. Houd ook altijd contact met je kinderarts.

Wat je moet weten over de hygiëne van de geslachtsorganen van je zoon

Baby op de arm
  • Of je baby nou een jongetje of een meisje is, je moet sowieso speciale aandacht besteden aan de hygiëne van de geslachtsorganen. Deze zone zit natuurlijk meestal verpakt in de luier. In die luier zit vaak ook urine en/of poep en dat zorgt voor een kleine kans op infecties daar in die luier.
  • Bij de geboorte hebben veel jongetjes een aandoening die fimosis of vernauwing van de voorhuid wordt genoemd. Dit betekent dat de voorhuid niet over de eikel van hun penis kan worden geschoven. In tegenstelling tot die van een oudere jongen of man, kun je de voorhuid van je baby dus waarschijnlijk niet naar achteren trekken. Dit is normaal tot een bepaald moment in hun leven. Maar de opening waardoor je  baby plast is erg smal. Daardoor kan zich daar afscheiding ophopen die tot een infectie kan leiden.
  • In dit geval moet je de penis van je baby voorzichtig reinigen, zonder de voorhuid terug te trekken. Normaal gesproken lost dit zich op natuurlijke wijze op op een wat latere leeftijd. Sommige specialisten adviseren crèmes met corticoïde te gebruiken, waardoor de huid zachter wordt als de vernauwing tot problemen leidt.

Nog meer over de hygiëne van de geslachtsorganen van je zoon

  • Misschien is jouw zoonje één van de weinige kinderen met een penis waarvan de voorhuid wel zachtjes naar achteren kan worden getrokken. Als dat zo is kun je het gedeelte van de eikel voorzichtig met water en zeep wassen, zonder hard te wrijven of drogen. Als je zijn luier verwisselt, dep je het gebied gewoon droog met een handdoek en beweeg je de huid voorzichtig. Wacht totdat je hem in bad hebt met een volledige schoonmaakbeurt.
  • Maak je geen zorgen als de vernauwing er nog steeds is als hij een jaar oud is. Let echter wel op de afscheiding die er misschien is als de huid geleidelijk losser komt. Wanneer dit gebeurt, kan die afscheiding zich ophopen onder de voorhuid. Hoewel dit normaal is kan het infecties veroorzaken. Dit is op zich  een goed teken, omdat het laat zien dat de fimosis op natuurlijke wijze opgelost wordt. Een paar weken behandeling met antibiotische zalf lost het probleem verder op.

Voorzichtigheid is geboden

  • Sommige ouders zijn zelf grootgebracht met het idee dat ze de huid moesten lostrekken met een snelle ruk. Doe dit niet want dit kan heel pijnlijk zijn voor je baby en verwondingen veroorzaken die tot complicaties kunnen leiden.  Bovendien is het niet nodig. Soms is besnijdenis nodig om ernstige gevallen van fimosis op te lossen. In het verleden kozen ouders wel eens voor besnijdenis om andere ziekten en aandoeningen te voorkomen.
  • Wanneer je de luier van je baby verschoont, moet je zijn penis, testikels en anus voorzichtig schoon maken. Zorg ervoor dat je geen “vouwen” mist. Een extra tip voor nieuwe moeders: haal niet gelijk de hele luier weg wanneer je je baby op de commode hebt gelegd. Wacht een paar seconden omdat babyjongentjes vaak zullen plassen net nadat je ze hebt neergelegd. 
    Een schone luier
  • Overdrijf het niet. Bijna elk onderdeel van deze genitale hygiëne routine wordt uiteindelijk gewoonte.  Sommige specialisten raden het af om crèmes en kunstmatige producten zoals zeep rond het piemeltje van je baby te gebruiken. Als je dat wel doet, let er dan goed op dat er geen zeep-of crèmeresten achterblijven wanneer je de baby in bad doet.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.