Hoe voorkom je huidirritatie bij baby's?

Huidirritatie bij baby's ontstaat door een beschadigde of veranderde huidbarrière. Het is een veel voorkomende, oppervlakkige en te voorkomen aandoening.
Hoe voorkom je huidirritatie bij baby's?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 08 juni, 2024

Huidirritatie bij baby’s komt vrij vaak voor en heeft andere kenmerken dan volwassenen. Verwondingen en irritaties komen in deze levensfase vrij gemakkelijk voor. Hun huidoppervlak kan zich echter snel herstellen door een paar maatregelen te nemen.

De huid van baby’s

De huidbarrière van baby’s is al goed bij de geboorte en wordt volwassen tijdens de eerste levensjaren. Tijdens dit proces is het essentieel om de huidverzorgingsproducten goed te gebruiken. Naast het feit dat het een fysieke barrière is, zijn enkele van de belangrijke functies van het huidoppervlak van de allerkleinsten de volgende:

  • Thermoregulatie.
  • Voldoende hydratatie behouden.
  • Gasuitwisseling.
  • Immuunfunctie en bescherming tegen ziekteverwekkers.

Dit zijn de meest voorkomende soorten huidirritatie bij baby’s

De huid van pasgeborenen is gevoeliger voor irritatie of dermatitis. Dit komt omdat de huidbarrière nog niet volledig ontwikkeld is.

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is een specifieke vorm van eczeem die wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de huid. Het uit zich in jeuk, een droge huid, eczemateuze laesies en soms korstvorming. In 60% van de gevallen (Engelse link) treedt het op vanaf de leeftijd van één jaar en de meest voorkomende plekken zijn de wangen, het voorhoofd en de ledematen.

Hoe voorkom je huidirritatie bij baby's
Sudamen is een irritatie van het huidoppervlak veroorzaakt door transpiratie. Het is van voorbijgaande aard en verdwijnt meestal als de baby afkoelt of als warme kleding wordt uitgetrokken.

Huidirritatie bij baby’s door zweet

Baby’s zweten meer dan normaal door hun verhoogde reactie op temperatuurveranderingen. Daarom irriteren deze druppeltjes de huidporiën en ontstaat er een oppervlakkige uitslag. Sudamen wordt gekenmerkt door kleine pukkeltjes op de plekken van het lichaam waar de temperatuur hoog is. Het komt ook voor op de rug, bovenlichaam of elleboogplooien.

Luieruitslag

Luieruitslag is de meest voorkomende huidaandoening bij zuigelingen. Het wordt gekenmerkt door een geïrriteerde huid met tekenen van erytheem of minimale roodheid op de met luiers bedekte lichaamsdelen.

Het komt het meest voor bij kinderen jonger dan 12 maanden. Ernstigere gevallen kunnen ook schilferende plekken of zelfs lichte bloedingen vertonen. Daarom wordt het gebruik van verzachtende middelen en luiers die het gebied niet vochtig houden aanbevolen, volgens een publicatie (Engelse link) van Pediatric Dermatology.

Aanbevelingen om huidirritatie bij baby’s te voorkomen

De huid van baby’s is veel kwetsbaarder en breekbaarder dan die van volwassenen, waardoor meer zorg en bescherming nodig is om irritatie te voorkomen. Daarom is het basale en eenvoudige advies gebaseerd op het schoon en droog houden van de babyhuid.

De juiste hygiëneproducten kiezen

Het is het beste om producten voor baby’s te kiezen die de pH van het huidoppervlak niet veranderen en de beschermende barrière niet verstoren. Het is bijvoorbeeld aan te raden om milde zeep te gebruiken, zonder chemicaliën of additieven. In feite is het behoud van de huidbarrière cruciaal om te overleven, omdat de huid van baby’s gevoeliger is voor infecties.

Voer een goede luierroutine uit

Het routinematig verschonen van luiers houdt de huid in het gebied in optimale conditie. Het voorkomt ook dat urine, uitwerpselen of zweet te lang in contact blijven met de huid. Daarnaast is het goed om na elke verschoning het hele gebied goed te drogen en specifieke producten te gebruiken.

Een baby krijgt een schone luier
De luierroutine moet zorgvuldig worden uitgevoerd.

Daarnaast moeten te strakke luiers worden vermeden, zodat ze niet voortdurend over de huid schuren

Voorzichtig bij het baden

Bij het baden van een baby wordt het gebruik van milde zeep (Engelse link) met niet-irriterende oppervlakteactieve stoffen aanbevolen, die dicht bij de pH van de huid ligt. Ook moet warm water worden gebruikt en moet het bad kort duren om uitdroging en irritatie te voorkomen. Daarna kun je de huid het beste voorzichtig afdrogen zonder te wrijven of wrijving te veroorzaken.

Hydrateer de huid voortdurend en dagelijks

Hydrateren helpt om de huidbarrière onbeschadigd, functioneel en gezond te houden. Daarom kun je emolliënt het beste na het baden over het hele lichaam aanbrengen. Indien nodig kan het overdag opnieuw worden aangebracht op de plekken die schilferig of uitgedroogd zijn.

De juiste kleding kiezen

Overmatige kleding bij baby’s kan de ontwikkeling van irritaties over het hele lichaam bevorderen. Het is ook raadzaam om kleding te kiezen van ademende en natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen. Bovendien moet de kleding worden gewassen met een zacht product dat vrij is van chloor, bleek en sterke wasmiddelen.

Huidirritatie bij baby’s en de evolutie ervan

In de meeste gevallen gaat huidirritatie bij baby’s niet gepaard met koorts. Als het echter gepaard gaat met verschillende tekenen en symptomen, moet een kinderarts worden geraadpleegd. Een professional moet ook worden geraadpleegd in die gevallen van dermatitis waarin geen verbetering wordt waargenomen of de toestand niet verbetert met de geïmplementeerde maatregelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Weidinger S, Novak N. Atopic dermatitis. Lancet. 2016 Mar 12;387(10023):1109-1122. doi: 10.1016/S0140-6736(15)00149-X. Epub 2015 Sep 13. PMID: 26377142.
  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N. Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices. Pediatr Dermatol. 2012 Jan-Feb;29(1):1-14. doi: 10.1111/j.1525-1470.2011.01594.x. Epub 2011 Oct 20. PMID: 22011065.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.