De voordelen van het zingen van slaapliedjes voor je kinderen
De voordelen van het zingen voor je baby zijn oneindig. Zingen helpt om de band tussen jou en je baby te versterken.
Door te zingen voelen baby’s de genegenheid van hun moeder, wat gunstig is voor de emotionele band tussen moeder en kind.
Een persoon die zingt voor een baby wordt iemand waar ze zich aan hechten en het zorgt voor een gevoel van veiligheid.
De persoon die zingt biedt een ondersteunende hand aan die het kind helpt om zich cognitief, emotioneel en fysiek te ontwikkelen. Daarbij komt ook nog de ontwikkeling van zijn zintuigen.
De gezonde manier van voor je baby zingen
Slaapliedjes zijn een algemeen deel van de bedtijd-routine van je baby. Instinctief zingen moeders voor hun baby als het tijd is om te slapen.
Het kan een klassiek slaapliedje zijn, iets dat je net hebt verzonnen of een rustgevend deuntje. Als een moeder begint te neuriën valt de baby langzaam in slaap.
Voor veel kinderen is het horen van slaapliedjes een teken dat het tijd is om hun ogen dicht te doen. Hun lichaam moet rusten en hun hersenen moeten verwerken wat ze die dag allemaal geleerd hebben .
Maar het zingen van slaapliedjes moet geen vaste bezigheid worden voor het slapen gaan en je moet geen slaapliedjes aanzetten terwijl je baby slaapt.
Sommige kinderen raken zo gewend aan slaapliedjes voor het slapen dat ze op een gegeven moment niet meer zonder kunnen slapen. Als ze in het midden van de nacht wakker worden, kunnen ze alleen maar opnieuw in slaap vallen als iemand voor ze zingt.
Als dit het geval is, kunnen moeders beter alleen zingen als inleiding naar het slapen gaan.
Wanneer de baby in slaap begint te vallen, kan je beter stoppen met zingen in plaats van doorgaan tot hij in slaap gevallen is.
Het zingen van slaapliedjes: wat dit betekent voor baby’s
Slaapliedjes hebben een rustgevend effect. Ze zijn vaak de oplossing om je kind te laten stoppen met huilen, wanneer ze een driftbui hebben of bang zijn.
Als je baby iets nodigt heeft, bijvoorbeeld bij een ziekte of kwaal, is een slaapliedje het perfecte medicijn.
Deze rustgevende liedjes staan voor veiligheid. Wanneer een kind een slaapliedje hoort weet hij dat hij niet alleen is. Hij voelt zich beschermd. Hij vertrouwt de persoon die bij hem is, die om hem geeft.
In feite gebruiken veel moeders slaapliedjes om te communiceren met hun baby nog voordat hij geboren is. Het ritme en de toon van deze melodieën, gezongen door de moeders, zorgen voor emotioneel welzijn bij baby’s.
De rol van slaapliedjes bij de ontwikkeling van een kind
Kinderen leren de melodieën en teksten van slaapliedjes en kinderrijmpjes vanaf jonge leeftijd. Vaak geeft dit hun de capaciteit om uit te kijken naar een stuk van het liedje dat erna komt.
Daarom introduceren slaapliedjes kinderen naar het concept van routine. Het helpt ook om ze een gevoel van veiligheid en consistentie te geven. Dit zorgt ervoor dat ze zich veilig kunnen voelen met de dingen die om hun heen gebeuren.
Wanneer baby’s hun moeders horen zingen beginnen ze informatie op te doen over de betekenis van de gesproken taal. Ze kijken naar de bewegingen die de mond maakt wanneer er gesproken wordt.
Baby’s leren over de klank van klinkers en medeklinkers en hoe ze gecombineerd worden om ideeën over te brengen. De herhaling van deze tonen helpt zuigelingen om de kennis op te slaan die zij door herhaling binnenkrijgen.
De neuronale verbindingen die ontwikkelt worden in dit proces leren hun om hun eerste geluiden te maken. Ze murmelen en brabbelen totdat ze leren te praten.
Slaapliedjes helpen ook bij de psychomotorische ontwikkeling en lichaamscoördinatie.
Zoals je kan zien heeft het zingen voor je kind niet alleen direct effect, maar ook positieve gevolgen op lange termijn.
Mis deze kans niet om op makkelijke wijze je kind met zijn ontwikkeling te helpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Español, S. M., & M y Pattin, M. (2008). La base del movimiento en el habla y en el canto dirigidos a bebés. In VII Reunión Anual de SACCoM (Sociedad Argentina para las Ciencias Cognitivas de la Música). Saccom. https://www.aacademica.org/silvia.espanol/18
- de Castro, M. I. R. (2003). Cantar aos bebés: das práticas de cantar durante a prestação de cuidados e dos efeitos de uma canção de embalar no sono dos bebés. https://repositorio-aberto.up.pt/bitstream/10216/23386/2/29977.pdf
- Shifres, F. (2011). La expresión en el canto dirigido al bebé. Psicología del Desarrollo, 1. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/53363