Gids voor veilig co-slapen met je baby

Slaap je meestal in bed met je baby? Als dat het geval is, bekijk dan deze aanbevelingen. Deze tips over samen slapen zijn zeer nuttig om mogelijke risico's te voorkomen.
Gids voor veilig co-slapen met je baby

Laatste update: 13 mei, 2019

Veel ouders besluiten deze methode te gebruiken en met hun baby’s te slapen. Het is echter belangrijk om te weten wat de experts aanbevelen om rekening mee te houden. Op die manier kun je veilig co-slapen zonder gezondheidsrisico’s te veroorzaken.

Er is constante controverse tussen of het goed is om samen te slapen of niet. Aan de ene kant is het waar dat het de emotionele band versterkt. Bovendien maakt het de borstvoeding veel gemakkelijker.

Aan de andere kant vermoeden veel mensen dat het verband kan houden met wiegendood (SIDS). Daarom hebben experts besloten om er eens voor te gaan zitten en het probleem te bespreken, ongeacht of het al dan niet wordt aanbevolen.

Veilig co-slapen

De Nederlandse overheid en het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid (NCJ) geven ons een aantal richtlijnen waarmee rekening moet worden gehouden. Ze helpen je om veilig samen te slapen.

We zullen ze hier aan je uitleggen:

  • Het oppervlak waarop de baby slaapt, moet stevig zijn.
  • Geen kussens, dekens of knuffelbeesten om hem heen. Op deze manier kun je mogelijke verstikking voorkomen.
  • Leg de baby altijd op zijn rug. Plaats hem nooit op zijn buik of zij.
  • Plaats de baby nooit op een kussen of waterbed.
  • Zorg ervoor dat het matras tegen de muur ligt. Er mag namelijk geen ruimte zijn waar de baby tussen kan vallen of stikken. Deze regels zijn ook van toepassing op een aanschuifbedje.
  • De baby mag nooit in een leunstoel slapen. Er zijn veel ruimtes waar ze tussen kunnen vallen en vast komen te zitten.
  • Slaap niet met hem in je armen omdat hij dan kan vallen.
  • Plaats niets op zijn hoofd. Dit zou zijn ademhaling kunnen belemmeren.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur van de kamer niet te hoog is. Zorg er ook voor dat ze niet te warm in hun kleding zitten.
Ouders slapen samen met hun baby


Tips voor veilig co-slapen

  • De eerste weken moet de baby in een aanschuifbedje slapen of tussen de muur en de moeder. Vaders hebben meer tijd nodig om te wennen aan de aanwezigheid van hun baby en kunnen hem verpletteren met plotselinge bewegingen. Na verloop van tijd hebben vaders de neiging om gevoeliger te worden. Dan kan de baby tussen beide ouders slapen.
  • Roken tijdens en na de zwangerschap verhoogt het risico op wiegendood. In dit geval hebben we het niet alleen over de moeder. Als een van de ouders rookt, mogen ze niet met de baby in het bed slapen. De roker kan in een andere kamer slapen.
  • Zo is ook het gebruik van medicijnen, alcohol of slaappillen geen goed idee. Het vermindert je reactievermogen.
  • Experts raden samen slapen met zwaarlijvige mensen niet aan. Ze creëren een grotere deuk in de matras, wat gevaarlijk kan zijn voor de baby.
  • Experts raden aan het bed niet te delen met broers en zussen jonger dan een jaar. Ze zijn niet gewend aan de bewegingen van de baby of hun aanwezigheid in het algemeen.

Manieren om samen te slapen

Wanneer we het hebben over co-slapen, is het eerste dat in ons opkomt een groot bed waar iedereen in slaapt. Hoewel het waar is dat dit gebruikelijk is, zijn er andere alternatieven.

Er zijn bijvoorbeeld aanschuifbedjes verkrijgbaar. De zijkant wordt verwijderd en aan een zijkant van het bed bevestigd. Op deze manier geven ze iets meer ruimte en houden ze de baby dichtbij, maar het is een ruimte speciaal voor hem.

Baby in een aanschuifbedje

Het oppervlak waarop de baby slaapt moet stevig zijn. Geen kussens, dekens of knuffelbeesten om hem heen. Op deze manier kunt je mogelijke verstikking voorkomen.

Er zijn zelfs mensen die erop wijzen dat co-slapen met een wieg naast het bed ook een goede optie is. Wanneer baby’s groeien, kunnen ze naast hun ouders een extra matras nemen.

De sleutel is om een ​​overeenstemming te bereiken als familie. Doe waar je je goed bij voelt, maar zorg ervoor dat je baby veilig blijft.

De eerste maanden kunnen moeilijk zijn, vooral voor de moeder. Daarom, als je besluit om samen met je baby te slapen, houd dan deze tips in gedachten. Op die manier kun je veilig samen slapen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.