De rechten van te vroeg geboren baby's
Wanneer baby’s eerder dan verwacht ter wereld komen, dan hebben ze meestal veel meer zorg nodig dan andere baby’s. In feite hebben ze een bepaalde wettelijke bescherming die we moeten kennen. We bespreken daarom hieronder de rechten van te vroeg geboren baby’s.
Elk kind heeft bij de geboorte organen die klaar zijn om in de echte wereld te functioneren. Hoewel hun structuur en vormen niet identiek zijn aan die van volwassenen, hebben ze hun eigen kenmerken.
Om voor een juiste ontwikkeling in dit delicate stadium te zorgen, hebben te vroeg geboren baby’s speciale zorg nodig, die je niet over het hoofd zou moeten zien.
Klinische gegevens van normale baby’s versus te vroeg geboren baby’s
Hoewel pasgeborenen soortgelijke kenmerken hebben, stellen bepaalde parameters artsen in staat te identificeren wanneer een baby te vroeg geboren is. Denk bijvoorbeeld aan:
Gewicht
Normale baby’s zijn normaal gesproken tussen de 3 en 4 kilo. Te vroeg geboren baby’s wegen meestal minder dan 3 kilo. Dit heeft ook invloed op hun lichaamsverhoudingen.
Duur van de zwangerschap
Een normale zwangerschap zonder complicaties moet tussen de 37 en 42 weken duren. Te vroeg geboren baby’s worden vóór de 36 weken of eerder geboren.
Grootte
Over het algemeen heeft dit te maken met de omstandigheden tijdens de zwangerschap, de gezondheid van de moeder en andere factoren die ouders kunnen beheersen.
Jongetjes die na 37 weken geboren worden zijn tussen de 45 en 53 centimeter. Meisjes zijn ook tussen de 45 en 53 centimeter. Te vroeg geboren baby’s zullen kleiner zijn dan dat, met een verschil van een centimeter of meer.
Lichaamstemperatuur
Alle te vroeg geboren baby’s hebben de neiging om een lagere lichaamstemperatuur te hebben, omdat ze het niet kunnen reguleren. Baby’s die geboren worden na een voldragen zwangerschap beginnen dit echter na 2 dagen te herstellen.
Aan de andere kant hebben te vroeg geboren baby’s kunstmatige warmte nodig om hun eigen temperatuur te stabiliseren.
Wat zijn de rechten van te vroeg geboren baby’s?
De kenmerken van baby’s laten duidelijk zien dat ze niet gewoon miniatuurvolwassenen zijn en dat ze dus ook niet als zodanig behandeld moeten worden. Alleen specialisten en verloskundigen zijn degenen die bepalen of een baby al dan niet prematuur is of niet.
Als een baby met deze kenmerken wordt geboren, dan moet de specialist de ouders vertellen welke rechten hun te vroeg geboren baby heeft. Dan kunnen ze ingrijpen als ze niet doorgaan met de speciale behandeling.
Een aantal rechten van te vroeg geboren baby’s zijn onder meer:
- Onvolgroeide en zwakke pasgeboren baby’s moeten voor hun conditie in het ziekenhuis blijven. Ze hebben voor al hun problemen namelijk hulp nodig.
- Zwangere vrouwen moeten regelmatig naar controles om de rechten van hun premature baby volledig te garanderen.
- Te vroeg geboren baby’s hebben recht op hoogwaardige zorg van hooggekwalificeerd medisch personeel om aan hun specifieke behoeften te voldoen.
- Te vroeg geboren baby’s hebben recht op preventie van aangeboren aandoeningen. Bijvoorbeeld blindheid bij pasgeborenen.
- Het gezin van de te vroeg geboren baby heeft recht op volledige informatie over de gezondheidstoestand van de baby.
- In staat zijn om borstvoeding te krijgen is een van de belangrijkste rechten van te vroeg geboren baby’s. Borstvoeding zal een betere ontwikkeling bevorderen. Het helpt ook om veel ziektes te voorkomen.
Te vroeg geboren baby’s hebben zeer specifieke kenmerken waardoor ze zwakker zijn dan andere normale pasgeboren baby’s.
Daarom hebben deze pasgeborenen hoogwaardige medische en familiezorg nodig om obstakels te overwinnen, zodat ze gezond en zonder problemen kunnen opgroeien.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Camacaro, D. (2002). Puericultura. 2nd ed. Caracas – Venezuela: Editorial Natura S.R.L – Sociedad de Ciencias Naturales La Salle, p.125.
- González-Merlo, J. (2018). “Parto pretérmino”. En J. González-Merlo, J. M. Laílla-Vicens, E. Fabre-González, y E. González-Bosquet, Obstetricia. Madrid: Elsevier.
- Winkvist, A.; Mogren, I., and Hogberg, U. (1998). “Familial patterns in birth characteristics: impact on individual and population risks”, Int J Epidemiol, 27: 248-254.