De effecten van cafeïne op baby's tijdens de borstvoeding

Het consumeren van buitensporige hoeveelheden cafeïne tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan gevolgen hebben en zelfs negatieve effecten hebben op je baby. Beperk de hoeveelheid cafeïne die je tijdens deze periode inneemt om te voorkomen dat de gezondheid van je kind in gevaar komt.
De effecten van cafeïne op baby's tijdens de borstvoeding

Laatste update: 12 maart, 2019

Veel moeders houden er van om gedurende de dag koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Ze zijn zich echter misschien niet bewust van de effecten van cafeïne op hun baby’s.

Tijdens de zwangerschap houdt de overmatige inname van cafeïne rechtstreeks verband met:

Als een baby eenmaal geboren is, dan zijn er veel mythes gerelateerd aan de effecten van cafeïne op baby’s die borstvoeding krijgen. Wanneer een moeder aan de periode van borstvoeding begint, dan is het normaal dat ze zich afvraagt wat voor invloed cafeïne op haar kleintje kan hebben.

Hoewel het consumeren van cafeïne niet verboden is, is het belangrijk om te weten dat cafeïne in de moedermelk van je baby terecht kan komen. Veel experts raden daarom aan om cafeïne te vervangen door water of natuurlijke vruchtensappen.

De effecten van cafeïne op baby’s die borstvoeding krijgen

Hoewel specialisten van de American Pediatric Association koffie als veilig beschouwen tijdens borstvoeding, kan overmatige consumptie negatieve effecten hebben.

  • Slapeloosheid en andere slaapproblemen.
  • Nervositeit.
  • Prikkelbaarheid.

Tijdens de borstvoeding kan een baby tussen de 7 en 10% van de cafeïne opnemen die door de moeder wordt geconsumeerd.

We moeten ook verduidelijken dat sommige baby’s gevoeliger zijn voor cafeïne dan andere baby’s. De bovengenoemde effecten kunnen daarom bij sommige baby’s sterker zijn dan bij andere.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat cafeïne veel langer in hun systeem blijft zitten. Ze kunnen het namelijk nog niet elimineren.

Studies over koffie en borstvoeding

Studies over koffie en borstvoeding

Ina Santos van de Federale Universiteit van Pelotas in Brazilië, heeft onlangs een studie uitgevoerd naar de effecten van cafeïne op baby’s van 3 maanden oud.

De studie werd gepubliceerd door het tijdschrift Pediatrics en concludeerde dat als moeders elke dag een matige hoeveelheid cafeïne consumeren, de stemming en het slaappatroon van hun kind niet zal worden beïnvloed.

Om deze conclusie te bereiken, werden er ongeveer 900 moeders die borstvoeding gaven geïnterviewd over hun inname van cafeïne. Er werd ook gekeken naar de kwaliteit van de slaap van hun baby’s van 3 maanden oud.

Op één na verklaarden alle moeders cafeïne te consumeren tijdens de zwangerschap. 14,3% van de moeders gaf toe tijdens het geven van borstvoeding te veel cafeïne te hebben geconsumeerd.

De onderzoekers vonden geen direct verband tussen de consumptie van cafeïne en slaapproblemen bij de baby’s in het onderzoek. Ze hebben ook aangetoond dat matige consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap en borstvoeding voor zowel de moeder als de baby veilig is.

De overmatige consumptie van cafeïne tijdens de borstvoeding kan snel in de moedermelk terecht komen.

Hoeveel koffie mag je tijdens het geven van borstvoeding drinken?

Hoeveel koffie mag je tijdens het geven van borstvoeding drinken

Ongeveer 80 milligram cafeïne per dag consumeren (dit is ongeveer 1 kopje koffie) is volgens studies niet in de moedermelk te detecteren. Experts raden een maximaal verbruik van ongeveer 200 milligram per dag aan. 

Als een moeder binnen deze grenzen blijft, dan krijgt haar baby geen hoeveelheid cafeïne binnen die groot genoeg is om zijn humeur of slaapvermogen te veranderen.

Dit geldt vooral voor koffie, maar we moeten niet vergeten dat andere voedingsmiddelen en dranken ook cafeïne kunnen bevatten. We moeten daarom altijd aandacht besteden aan de ingrediënten die we eten en drinken en letten op alle andere bronnen van cafeïne die we consumeren.

Het lichaam van een baby is erg kwetsbaar en overmatige cafeïne kan veel schade veroorzaken. Zorg voor je eigen gezondheid en die van je baby door je inname van cafeïne te matigen.

Hoewel het moeilijk kan zijn, duurt de borstvoeding niet eeuwig. Het kan een opoffering zijn, maar je baby is het waard. Hij verdient het en nog veel meer.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.