4 tips over wat je een pasgeborene aan moet trekken

4 tips over wat je een pasgeborene aan moet trekken

Laatste update: 02 augustus, 2018

Ben je zwanger van een baby die in de winter wordt geboren? Lees verder voor vier tips over wat je een pasgeborene aan moet trekken.

Hoe reguleert een pasgeboren baby zijn lichaamstemperatuur?

De pasgeboren huid is erg delicaat. Ze hebben heel weinig onderhuids vet. Hun bloedvaten liggen dicht bij de huid, waardoor snel warmteverlies optreedt. De receptoren in de huid van de baby sturen boodschappen naar de hersenen dat het lichaam koud is.

Pasgeborenen produceren warmte voornamelijk door chemische thermogenese. Rillen is de belangrijkste manier waarop een kind warmte kan opwekken. Maar dit systeem is echter niet effectief bij baby’s.

Pasgeborenen hebben een speciale en zeer efficiënte manier om hun temperatuur te regelen. Door hun metabolisme hebben pasgeborenen vetweefsel dat warmte kan produceren met behulp van chemische reacties.

Bij het verbranden van dit vetweefsel wordt de geproduceerde warmte verspreid naar de bloedvaten. Vanaf daar geven de bloedvaten dit door aan de rest van het lichaam. Ondertussen krult de pasgeborene zich omhoog om warmteverlies te voorkomen.

Wat je een pasgeborene aan moet trekken

4 tips wat je een pasgeborene aan moet trekken

1. Nog een laagje extra

Tot drie maanden oud hebben pasgeborenen moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur en verliezen ze gemakkelijk warmte. Ze hebben heel weinig vet en bewegen niet veel.

Plotselinge veranderingen in temperatuur zijn niet goed voor je pasgeborene. Probeer een activiteit te kiezen, bepaal hoe lang het zal duren en zoek uit of het in een temperatuur-gecontroleerd gebied of daarbuiten zal plaatsvinden.

Het is een goed idee om meerdere dunne lagen in plaats van een paar dikke lagen mee te nemen. Op deze manier kun je, als je ergens heen gaat waar het erg warm is, een laagje verwijderen om je kind te laten afkoelen.

Het verwijderen van een laag voorkomt overmatig zweten waardoor de kleding nat wordt. Natte kleding kan bij kinderen voor een verkoudheid zorgen.

Als vuistregel is het daarom een goed idee, dat je baby altijd één laag meer draagt ​​dan jij zelf.

2. Materiaal van de kleding die je een pasgeborene aan moet trekken

De kleding van pasgeborenen moet van katoen zijn en ademend. In katoen kan je kindje transpireren, het absorbeert zweet en veroorzaakt geen allergieën. Biologisch katoen heeft de voorkeur. Het is van een goede kwaliteit en het is tegenwoordig gemakkelijk te vinden.

De beste soorten kleding die je een pasgeborene aan moet trekken zijn gemaakt van:

  • katoen
  • wol
  • fleece
  • fluweel

Vergeet niet om wollen kleding niet in direct contact met de huid te laten komen. Het kan erg irriterend zijn. Zorg er ook voor dat je baby geen wollen vezels in zijn kleine neusje inademt.

Het is ook belangrijk om alle labels te verwijderen, omdat deze de huid van de baby kunnen beschadigen of irriteren.

Baby in dekens

3. Temperatuur in huis

Het is ook belangrijk dat je kind zich thuis comfortabel en beschermd voelt.

Vergeet niet dat de ideale temperatuur in huis tussen de 20 en 22 graden ligt. Het is echter belangrijk om de lucht in huis goed te laten circuleren.

“Temperaturen zijn niet koud of warm, ze voelen gewoon warm of koud aan.”

– Anoniem –

Warmte van radiatoren droogt de neusgaten van je baby uit, wat hun beschermende taak tegen micro-organismen kan bemoeilijken. Daarom is het een goed idee om de lucht te bevochtigen.

Je kunt ook zelf een luchtbevochtiger maken door een aantal keramische bakjes met water boven op de radiatoren te plaatsen.

4. Merk op of je kind het warm of koud heeft

Als je de nek of rug van je baby onder de kleding aanraakt, kan dit je een idee geven van zijn temperatuur. Dit is handig als je twijfelt of je je kind voldoende hebt aangetrokken.

Het stelt ons ook in staat op te merken of hun kleding doordrenkt is van zweet, in welk geval de kleding onmiddellijk moeten worden vervangen.

Handen en voeten zijn meestal geen goede indicator om te bepalen of je kind het koud of warm heeft. Vooral bij kleine baby’s zijn ze meestal altijd koud, omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen.

Daarom is de neus van onze pasgeborene aanraken de beste ‘thermometer’ die we hebben.

Zoals we hebben gezien, is het slecht voor onze baby om te heet of te koud te zijn. Net als in het leven, moeten we weten hoe we de perfecte balans kunnen vinden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.