3 problemen met borstvoeding geven oplossen
Er zijn veel problemen met borstvoeding geven die lastig zijn om op te lossen. Niet alles is rooskleurig in deze periode, ook al zijn we het erover eens dat het een prachtige tijd is. Het lichaam van een vrouw is voorbereid om de meeste uitdagingen van het moederschap aan te kunnen, maar soms wordt het tot het uiterste gedreven.
Omdat borstvoeding geven de natuurlijke manier is om je baby te voeden, is het niet iets dat je gemakkelijk kunt vermijden. Soms stuit men echter op problemen met borstvoeding geven waardoor de moeder vroegtijdig stopt.
Borstvoeding geven is een vaardigheid die niet volledig aangeboren is, maar ook geoefend moet worden. We weten niet hoe ons lichaam zal reageren en er kunnen problemen ontstaan.
Het is welbekend dat de moeder bepaalde tegenslagen kan ondervinden bij het geven van borstvoeding. Alle obstakels moeten echter overwonnen worden om de baby te blijven voeden. Hier is een lijst van de meest voorkomende problemen met borstvoeding.
Problemen met borstvoeding oplossen
Lage melkproductie
Niet voldoende melkproductie is een probleem dat vrij vaak voorkomt. Ook al heeft het lichaam maanden de tijd gehad om zich voor te bereiden op het lacteren, is het niet altijd meteen mogelijk om een goede hoeveelheid melk te produceren. Het is belangrijk om dit probleem snel op te lossen, want anders kan de baby voedingsstoffen tekortkomen.
Om de productie van melk te verbeteren, is het nodig om je aan te passen aan de vraag van de baby. Misschien voed je de baby niet vaak genoeg. Het lichaam weet hoe het meer melk moet produceren als de borsten leeg zijn.
Als een borstkolf wordt gebruikt, zijn de borsten vaak niet helemaal leeg. Daarom is de baby vaker voeden beste manier om de melkproductie te stimuleren. Soms moet er meer gedaan worden, zoals meer drinken of voedingssupplementen nemen.
Tussen de eerste drie en zes weken na de bevalling zal je lichaam zich aanpassen aan de behoeften van de baby. Daarom gebeurt het vaak dat je ziet dat de borst zachter en minder vol is. Dit kan zorgen bij de moeder veroorzaken, maar is een onderdeel van een normaal aanpassingsproces.
Het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen kunnen ook de melkproductie verminderen. In dit geval wordt het aangeraden om een niet-hormonale methode te gebruiken als anticonceptie, zoals een condoom of een pessarium.
Verstopte melkklieren
Verstopte melkklieren komen voor als de borst heel erg vol is met melk. Over het algemeen gebeurt dit tijdens de eerste paar weken van de borstvoeding. De oorzaak van een verstopping is vaak het nog niet afgestemd zijn op de vraag van de baby.
Dit probleem kan echter op ieder moment tijdens het borstvoeding geven gebeuren. Ook als je een langere tijd stopt met borstvoeding of kolven kan dit gebeuren. Hierdoor kunnen de borsten overvol raken met melk, wat pijn en verharding van de borst veroorzaakt.
Om dit te verlichten wordt het aangeraden om de melk zo snel mogelijk eruit te krijgen, ofwel door te kolven of door borstvoeding te geven. Dit probleem is niet alleen pijnlijk, maar kan ook voor complicaties zorgen. De melkproductie kan hierdoor bijvoorbeeld verminderen of er kan een ontsteking ontstaan.
Verstopping vermijden is gemakkelijk: geef gewoon vaak borstvoeding. Hierdoor is het soms nodig om deze taak van tevoren te plannen. In het geval dat je een tijdje van je baby weg bent, neem dan de borstkolf met je mee. Het is aan te raden om dit apparaat te gebruiken op de tijd waarop je normaal gesproken borstvoeding zou geven. Wacht niet totdat de borst vol is.
Vermijd borstvoeding geven als je borsten te vol zijn. Als de borst rond en hard is, kan je kleintje problemen hebben met aanhappen. Als dit gebeurt, probeer dan eerst een beetje te kolven voordat je borstvoeding geeft.
Pijn aan de tepel
Pijn aan de borst is een van de problemen met borstvoeding die vooral in de eerste week voorkomt. In de meeste gevallen doet de tepel zeer door een zuigprobleem. Bijvoorbeeld als de baby niet goed om de tepelhof aanhapt, wat pijnlijk kan zijn.
De tepel kan beschadigd raken als je kleintje alleen aan het uiteinde zuigt. Een goede positie kan pijn en verwondingen voorkomen. Om te zorgen dat de baby zijn of haar mondje ver genoeg open doet, gebruik je een schone vinger om de mond de openen en deze op de correcte plaats zetten.
In het geval van tepelkloven of bloeden kun je zoogcompressen gebruiken om te zorgen dat de bh niet aan de tepel plakt. De melk zelf bevat componenten die helpen bij het helen. Je kunt echter ook een product bedoeld voor dit doel gebruiken.
De meeste problemen met borstvoeding treden op in de eerste paar weken. Na verloop van tijd wordt het gemakkelijker. Als je twijfels hebt, vraag dan de hulp van een specialist.