Waaruit bestaat de fase van de bevalling?

De geboorte in de laatste fase van de bevalling.
Waaruit bestaat de fase van de bevalling?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

De zwangerschap, de bevalling en de uiteindelijke geboorte zijn perioden en momenten waarop zeer belangrijke veranderingen optreden. De zwangerschap, de bevalling en de uiteindelijke geboorte zijn perioden en momenten waarop zeer belangrijke veranderingen optreden. De fase van de bevalling begint met de geboorte van de baby en gaat door tot de geboorte van de placenta en het vruchtvlies.

Dit natuurlijke proces helpt je lichaam zich te herstellen. Het houdt ook een verandering van je levensstijl in, voor jou en je hele gezin – een verandering waar je je geleidelijk in moet groeien.

De geboorte in de laatste fase van de bevalling is wanneer de baarmoeder zich samentrekt en de placenta wordt geboren. Dit proces kan tot 30 minuten en soms nog wat langer duren.

In sommige gevallen masseert de arts die bij de bevalling assisteert de bovenkant van de baarmoeder om te helpen de placenta uit te drijven.

Volgens de Praktische Gids voor ouders, uitgegeven door de Spaanse Vereniging van Kindergeneeskunde, is er momenteel een tendens om de die laatste fase te versnellen door oxytocine in te spuiten, waardoor de baarmoeder samentrekt. Hierdoor komt de placenta snel naar buiten.

Deze injectie wordt toegediend om bloedverlies van de moeder te verminderen. Door minder bloedverlies is er minder kans op postpartum anemie (bloedarmoede na de bevalling) voor moeders.

In het geval dat de placenta niet op natuurlijke wijze uitgedreven wordt, kunnen de artsen een handmatige verwijdering uitvoeren. Als de moeder niet voor een ruggenprik heeft gekozen, is het noodzakelijk om de vrouw te verdoven omdat het een heel vervelende procedure is

Het is belangrijk om deze periode te erkennen als een unieke en speciale situatie die je, als het even kan,
moet ervaren met voldoening en intensiteit. In deze laatste fase is de band tussen de pasgeborene en
de moeder heel intens. Heb vertrouwen in je eigen vermogen om deze situatie veilig onder ogen te zien
om een succesvol resultaat te bereiken.


– Vereniging van Spaanse Kinderartsen, Een praktische gids voor ouders –

De fase van de bevalling - pasgeboren baby knuffelen

Wat is de kraamtijd?

Na de bevalling van je kind begint de kraamtijd. Het is de periode die begint met het einde van de bevalling. Deze periode duurt voort totdat de geslachtsorganen zijn hersteld en de menstruatiecyclus is teruggekeerd.

De duur van deze periode varieert van 6 tot 8 weken en wordt ook wel puerperium genoemd. De periode is verdeeld in drie fasen. De eerste fase wordt het directe puerperium genoemd en beslaat de eerste twee uur na de bevalling.

De tweede fase staat bekend als het intermediaire of het secundaire puerperium. Het bestaat uit de eerste 10 dagen na de bevalling. Het laatste stadium, dat bekend staat als het late puerperium, wordt afgerond als de vrouw haar eerste menstruatie na de bevalling heeft.

Soms begint deze laatste fase later. In een aantal gevallen kan het wel tot 6 maanden duren voordat deze laatste fase aanbreekt, vooral wanneer de vrouw borstvoeding geeft.

In deze laatste fase van het puerperium moet de nieuwe moeder gevolgd en begeleid door verloskundigen – soms eerstelijnsverpleegkundigen. Dit is belangrijk om zo het herstel na de bevalling te volgen en te evalueren.

Er is meer bij deze fase van de bevalling

Na de bevalling treedt een bloeding op die “lochia”  of kraamvloed wordt genoemd. Het is vergelijkbaar met een menstruatiebloeding en is eerst overvloedig maar het vermindert naarmate de dagen verstrijken.

Bovendien kunnen zich kleine ongemakken voordoen, zoals pijn in het perineumgebied, het gebied tussen de vagina en de anus. Dit is vooral het geval als de moeder hechtingen kreeg omdat ze ingeknipt was of door ander letsel tijdens de bevalling.

Nieuwe moeders kunnen ook een gevoel van vermoeidheid en uitputting ervaren. Dit kan worden verlicht met voldoende rust.

Ook kunnen nieuwe moeders last hebben van buikpijn. Dat komt door de samentrekking van de baarmoeder om zichzelf terug te brengen tot zijn oorspronkelijke grootte.

Sommige moeders voelen zich beter na de afscheiding van oxytocine tijdens de borstvoeding. In sommige gevallen kunnen pijnstillers nuttig zijn om ongemakken te verlichten.

Probeer ontspannen te zijn en je geleidelijk  aan te passen aan de nieuwe situatie  na de geboorte van je kind na deze fase van de bevalling. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Santoja, J. La evolución del parto normal. Ciencia Ginecológika. 2003; 6: 378- 83.
  • Cabero L, Saldívar D, Cabrillo E. (2007). Obstetricia y medicina materno-fetal. Buenos Aires, Madrid: Editorial Médica Panamericana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.