7 voordelen van iemand bij de bevalling aanwezig hebben

Iemand aanwezig hebben bij de bevalling kan vele voordelen hebben. In dit artikel vertellen we je er alles over.
7 voordelen van iemand bij de bevalling aanwezig hebben

Laatste update: 08 november, 2018

Iemand bij de bevalling aanwezig hebben is een goede motivatie voor iedere moeder, en zorgt ervoor dat ze zich gesteund voelt, ontspannen en meer controle heeft. De wetenschap ondersteunt dit.

Het is heel gewoon dat moeders iemand bij de bevalling aanwezig hebben, zoals familie, vrienden of een doula. Dit was tientallen jaren geleden onmogelijk.

In sommige ziekenhuizen zijn er nog beperkingen. Maar de meeste zijn opgeheven dankzij de voordelen die de moeder ervaart als er iemand bij de bevalling aanwezig mag zijn.

Het was noodzakelijk om dit onderwerp te onderzoeken. Zo kon men bewijzen dat een zwangere vrouw zich bijvoorbeeld beter voelt tijdens stress als er een vertrouwd persoon bij haar is om steun en hulp te bieden.

De voordelen van iemand bij je bevalling aanwezig hebben gaat verder dan deze lijst. Hier zijn echter zeven voordelen die aangeven hoe goed het is om je baby ter wereld te brengen terwijl je omringd bent door geliefden.

Grote broer

1. Als er iemand bij de bevalling aanwezig is, duurt het minder lang

De hele tijd vergezeld zijn, verkort vaak de tijd van de bevalling. In theorie en door verzamelde ervaringen kan het wel 43 minuten korter zijn. Dit is allemaal dankzij de rust en kalmte die de moeder ontvangt van haar partner of ander gezelschap.

Dit komt omdat angst voor de bevalling abnormale hartritmes veroorzaakt bij de baby, langzamere weeën en een langer durende bevalling.

2. Met iemand bij je wordt de bevalling gemakkelijker

Moeders met gezelschap hebben meer kans op een natuurlijke bevalling zonder keizersnee. Ze hebben ook minder vaak pijnstillende middelen nodig.

Onderzoek stelt dat steun het gevoel van controle en vastberadenheid van de moeder vergroot, en daardoor haar minder afhankelijk maakt van medische interventies zoals een ruggenprik. Als het stressniveau daalt, wordt de doorgang van de baby door het geboortekanaal gemakkelijker.

3. De ervaring van de bevalling is beter als je niet alleen bent

Moeders die gezelschap hebben voelen zich meer voldaan met de ervaring van de bevalling. Dit geldt vooral voor degenen van wie hun partner vanaf het begin van de weeën aanwezig was.

4. Je gezelschap kan helpen om de tijd tussen weeën bij te houden

Je gezelschap zou ervoor moeten zorgen dat ze een horloge met een timer hebben. Dan kunnen ze de tijd van het begin van een wee tot het begin van de volgende wee meten. Als het ongeveer 8 tot 10 minuten is en iedere wee duurt 30 tot 45 seconden, dan geeft dat de eerste fases van de bevalling aan.

Bij de bevalling aanwezig

5. Je partner kan contact met de vroedvrouw houden

In contact zijn met je vroedvrouw kan belangrijk zijn. Met de informatie van je partner kan zij immers besluiten (door de tijd tussen de weeën te overwegen) of ze zich moet haasten of dat het nog niet zo ver is.

6. Ze kalmeren je en fleuren je op

Als je gespannen bent, wordt je lichaam stijf of je zult misschien denken dat een medische ingreep nodig gaat zijn. Wat je nodig hebt is een persoon die er alles aan doet om je gerust te stellen. Hij of zij kan je aanmoedigen of juist kalmeren.

Zich ervan bewust worden dat de bevalling niet natuurlijk zal verlopen en dat er daarom medische hulp nodig is, kan ervoor zorgen dat de moeder zich nog kwetsbaarder voelt en meer steun en rust nodig heeft, die het gezelschap kan geven.

7. Ze zorgen voor je (dorst, koud, warm)

Vanaf het moment waarop je vliezen breken zal je veel aandacht nodig hebben van je partner. Communicatie tussen jullie twee is belangrijk, want het zal ervoor zorgen dat je nergens aan ontbreekt.

Je partner moet veel geduld hebben, vooral als je voor het eerst moeder wordt. Als dit het geval is, moet je partner zekerheid bieden door motiverende woorden te gebruiken, je hand vast te houden en te onthouden om goed adem te halen. It might interest you...

Vaders moeten ook aanwezig zijn bij de bevalling
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Vaders moeten ook aanwezig zijn bij de bevalling

Vaders hebben een essentiële rol als het gaat om de geboorte van hun kind en moeten zeker tijdens het hele proces aanwezig zijn.