Hoe moet ik eten tijdens de zwangerschap?

Hoe moet ik eten tijdens de zwangerschap?
Marta Guzmán

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Marta Guzmán.

Laatste update: 27 december, 2022

Moeders, als je je zorgen maakt over hoe je moet eten tijdens de zwangerschap, dan kunnen wij je helpen. Lees snel verder.

Voeding tijdens de zwangerschap

Je moet begrijpen dat in deze fase één maaltijd twee eters voedt.

Het is dus niet verkeerd om te denken dat de porties groter moeten zijn. Maar bovenal moet het voedsel van betere kwaliteit zijn.

Maaltijden voor zwangere vrouwen moeten voedzamer zijn en met meer regelmaat worden gegeten dan daarvoor. De ontwikkeling van de foetus en de gezondheid van de moeder zijn hiervan afhankelijk.

Ontbijt, een snack, lunch, een snack, avondeten en een lichte snack. Deze routine mag niet worden verbroken.

Eten tijdens de zwangerschap

Drie andere basisregels die je in dit stadium moet onthouden zijn:

  • Eet dagelijks en in evenwichtige verhoudingen de verschillende basisvoedselgroepen uit alle groepen van de schijf van vijf…
  • Vermijd junkfood en fastfood.
  • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven.

Moeders, tijdens je zwangerschap hebben zowel je eigen lichaam als dat van de baby die in je buik groeit vitamines, mineralen, vetten, koolhydraten en eiwitten nodig om optimaal te functioneren en zich te ontwikkelen.

Het menselijk lichaam moet als een machine worden gezien. Als het niet voldoende brandstof van goede kwaliteit ontvangt zal het niet zo goed werken.

Bedenk hoe een voedselgebrek de kleine machine die je in je draagt, die net begint te werken, zou kunnen beïnvloeden.

Hoe moet ik eten tijdens de zwangerschap?

We zullen je informatie geven over drie voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen nu je zwanger bent. Houd deze in gedachte.

Tomaat

Tomaten zijn een van de meest gekweekte voedingsmiddelen ter wereld. Ze kunnen worden gegeten in hun natuurlijke vorm, in salades, geserveerd als een bijgerecht of verwerkt in puree, sauzen, confituren en sappen.

Tomaten bevatten antioxidanten, ze voorkomen hart- en vaatziekten en verlagen het cholesterolgehalte.

Ze bestrijden infecties en versterken het immuunsysteem. Dit is ontzettend belangrijk voor jou in je huidige situatie.

Je moet weten dat tomaten voor het grootste gedeelte uit water bestaan. Ze zijn dus ideaal om je gehydrateerd te houden.

Tomaten bevatten weinig calorieën, zijn rijk aan mineralen en vitamine uit de groepen A, C, E en B.

Tamarinde

Naast de snoepjes en frisdranken die gearomatiseerd zijn met tamarinde wordt deze vrucht ook gebruikt om soepen, sauzen, limonade, brood en snoep te maken.

De bitterzoete smaak en verfrissende pulp maken dit een geweldige snack maar is ook goed om vlees te kruiden.

De tamarindevrucht is naast minerale zouten rijk aan fosfor, calcium, kalium en ijzer.

Het bevat eiwitten, koolhydraten, vezels, antioxidanten, vitamine C en verschillende B-vitamines.

Tamarinde eten tijdens de zwangerschap

Vanwege de geneeskrachtige eigenschappen wordt tamarinde aanbevolen tegen hoest, astma, parasieten, braken, misselijkheid, constipatie en aambeien, waaraan veel zwangere vrouwen lijden.

Het eten van deze vrucht helpt bij het elimineren van gifstoffen, het voorkomen van nierstenen en van sommige urineweginfecties.

Eieren

Een ander voedingsmiddel dat je moet eten tijdens de zwangerschap zijn eieren, mits ze op een bepaalde manier bereid zijn.

Ze bevatten naast andere mineralen fosfor, ijzer, kalium, jodium, selenium en zink.

Ze zijn rijk in retinol, B-vitamines en vitamine E. Ook zijn ze een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten.

Tijdens de zwangerschap wordt het eten van eieren aanbevolen om vrouwen te beschermen tegen hart- en vaatziekten en omdat ze gezonde vetten bevatten.

Voor de foetus spelen eieren een rol bij de ontwikkeling van de hersenen.

Hoewel kippeneieren de meest geconsumeerde eieren van de wereld zijn zijn er andere soorten eieren die je in je dieet kunt opnemen. Onder andere eieren van eenden, ganzen en kwartels.

Pas op voor voedselvergiftiging!

Het is echter van groot belang dat je weet dat voedselvergiftiging door eieren schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Daarom moet je voordat je eieren gaat eten tijdens de zwangerschap eerst de kwaliteit controleren.

Om dit te doen, raden wij je hier bij Je Bent Mama twee eenvoudige methoden aan die je thuis kunt doen.

Eerste techniek: Hou het ei voor het licht van een gloeilamp of een ander fel licht.

Kijk tegen het licht in om te zoeken naar donkere plekken.

Als die er niet zijn dan kun je het eten. Als je wel plekken ziet gooi het ei dan meteen weg. Het is namelijk een teken dat het aan het bederven is

Tweede techniek: Dompel het ei onder in zout water. Als het naar de bodem zinkt kun je het eten. Komt het naar boven drijven, gooi het dan weg.

Als een ei gaat drijven komt dit doordat het vocht heeft verloren. Dit is een teken dat het aan het bederven is.

Samenvatting

Om de vraag “Hoe moet ik tijdens de zwangerschap eten?” samen te vatten en te bespreken, is dit ons antwoord:

Door voedsel in verschillende kleuren te eten tijdens je zwangerschap kun je een goede voedingsbalans hebben.

  • In de kleur rood hebben we bijvoorbeeld tomaten, kersen, paprika´s, guavas…
  • In het groen hebben we groenten zoals waterkers, sla, spinazie…
  • Geel is te vinden in eidooiers, gele spliterwten, maïs…
  • Oranje komt voor in wortels, sinaasappelen, papaya…

En ga zo maar door. Maak van je maaltijden en snacks een kleurrijk geheel om een uitgebalanceerd dieet te garanderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • El plato para comer saludable. Harvard T.H Chan School of Public Health.
  • Komakech, R., Kim, Y. G., Matsabisa, G. M., & Kang, Y. (2019). Anti-inflammatory and analgesic potential of Tamarindus indica Linn. (Fabaceae): a narrative review. Integrative medicine research8(3), 181–186. https://doi.org/10.1016/j.imr.2019.07.002
  • Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?. Nutrients10(4), 426. https://doi.org/10.3390/nu10040426

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.