Gedeelde emoties: je baby voelt wat jij voelt
Je baby voelt wat jij voelt. De sterkste band die je ooit zal smeden, is de band met de baby in jouw baarmoeder.
Je baby is in staat om de wereld om zich heen te horen, te voelen en op waarde te schatten. Ze weten hoe jij je voelt.
Tijdens de zwangerschap zorgt de regelmaat van je hartslag voor een kalm en veilig gevoel bij je baby. Wanneer je slecht nieuws ontvangt en je hartslag versnelt, zal je baby dit meteen waarnemen.
Je kindje weet precies wanneer het goed of minder goed gaat. Er zijn dingen die je pas leert wanneer je moeder wordt en dit is er daar een van.
Wanneer alles goed is
Een moeder doet veel meer dan het verzorgen van haar kind door middel van een goed voedingspatroon. Ze voedt ook de emoties van haar baby.
Via de placenta krijgen kinderen veel meer van hun moeder dan enkel de voeding om te leven en te groeien. Ze nemen ook andere dingen tot zich, die hun de informatie geeft over de wereld om hen heen. In negatieve en positieve zin.
Laten we kijken naar een voorbeeld. Een blije moeder maakt endorfines aan. Deze hormonen worden geassocieerd met gelukkige emoties, helpen te ontspannen en zijn goed voor de ontwikkeling van de foetus.
Wanneer de baby de stem van zijn moeder hoort, is hij in staat om de liefde die wordt overgedragen te voelen. Daarom is het enorm belangrijk om te praten tegen je baby, wanneer de baby nog in de baarmoeder zit. Dit bouwt een emotionele band op.
De langzame en harmonische vibratie van de stembanden van de moeder brengen rust, vertrouwen en veiligheid over op haar kind.
De hand van de moeder haar buik streelt en kinderliedjes die ze neuriet, creëren geluiden die zorgen voor stabiliteit voor het kind.
Wanneer je hiermee oefent gedurende de zwangerschap, zal je baby zich ontwikkelen in een kalme omgeving.
Je baby voelt wat jij voelt, ook wanneer het niet zo goed gaat
Zoals we al eerder zeiden, je baby voelt wat jij voelt. Dit betekent dat ze gevoelig zijn voor jouw gevoelens en je gemoedstoestand.
Door de navelstreng krijgt de foetus neurotransmitters en hormonen, die hem op dezelfde manier beïnvloeden als de moeder.
Wanneer de moeder onder druk staat, maakt ze meer cortison aan. De verhoogde bloedspiegel van dit hormoon dringt door tot in de placenta en daarmee ook tot in de foetus. De baby weet meteen dat de moeder van slag is en raakt zelf ook gestrest.
Of je je nou zorgen maakt, nerveus bent of bang bent, je baby heeft het meteen door. Ook wanneer je twijfelt, huilt of ergens onder lijdt.
De emotionele band met je baby
Het is de verantwoordelijkheid van iedere moeder om haar kind te beschermen.
Zwangere vrouwen zouden alles wat de toekomstige emotionele en fysieke ontwikkeling van hun baby kan schaden, uit de weg moeten gaan.
Aangezien je baby voelt wat jij voelt, is het van belang om te proberen positief te denken en je gelukkige momenten te herinneren.
Probeer negatieve zaken te vermijden, evenals:
- slecht nieuws
- films die je van streek maken
- eenzaamheid
- stressvolle situaties
- confrontaties met degene om je heen
Vervul jezelf met goede herinneringen en vrolijke gedachten en omring jezelf met gelukkige mensen. Je kind zal alle rust en positieve impressies die jij meemaakt meekrijgen.
Zoek een rustige omgeving op, lach, leef en heb lief met dezelfde intensiteit als anders. Luister naar de muziek waar je van houdt. Dit alles, is net zo belangrijk als het nemen van vitamines, gewichtscontrole, de regulatie van de bloeddruk en je bezoekjes aan de verloskundige.
Zorg dragen voor je eigen fysieke en mentale gezondheid is van belang bij de zorg van je kindje.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Egurrola Nelson, L. F. (2008). Factores emocionales de la madre que influyen en el desarrollo psíquico del bebé durante el embarazo. http://www.repositorio.usac.edu.gt/14428/