De nadelige gevolgen van familieproblemen tijdens de zwangerschap
Als er veel familieproblemen tijdens de zwangerschap zijn, kan dit een hoop stress voor de toekomstige moeder geven. Dit kan vervolgens ook slecht zijn voor de baby.
Negen maanden zwangerschap kunnen voorbij gaan in een oogwenk. Toch zijn er verschillende dingen die stress bezorgen aan de moeder tijdens deze periode.
Ruzies en conflicten laten vaak littekens na. Tijdens de zwangerschap kunnen deze ook schadelijk zijn. Daarom is het beter om emotionele spanningen tijdens de zwangerschap te vermijden. Dit is goed voor zowel de baby als de moeder.
Onprettige situaties kunnen vaak worden vermeden. Echter sommige problemen zijn te overweldigend, of we nu zwanger zijn of niet.
Hoewel het beter is om weg te blijven van nadelige zaken tijdens onze zwangerschap, is dit niet altijd mogelijk.
Soms kan een moeilijke financiële situatie of de onenigheid tussen een koppel een blijvend probleem vormen. Deze voortdurende stress kan slechter voor ons zijn dan we denken.
Wanneer we een kind verwachten, is het belangrijk om emotioneel stabiel te blijven.
Hoe kunnen familieproblemen tijdens de zwangerschap schadelijk zijn?
Familieproblemen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Soms zijn er natuurlijk kleine ergernissen die geen ernstige gevolgen hebben.
Tijdens de zwangerschap kunnen er echter gevolgen zijn op lange termijn. Tenslotte is de gezondheid en stabiliteit van de baby afhankelijk van het welzijn van de moeder.
Een hormonale stoornis kan voor de baby zowel fysiek als mentaal slecht zijn. Dit kan bijvoorbeeld een voortijdige bevalling inleiden. Bovendien kan dit ook zichtbare gevolgen hebben ná de geboorte van je kind en in de toekomst.
Wat zijn de meest voorkomende gevolgen van familieproblemen tijdens de zwangerschap?
- Verstoorde hormonen en de zenuwen van een zwangere vrouw kunnen een voortijdige bevalling inleiden vanwege een verhoogde bloeddruk. Ook kan dit slecht zijn voor de ontwikkeling van je baby. Over het algemeen leidt dit tot veranderingen in de placenta. Dit brengt je baby in gevaar en kan een voortijdige bevalling opwekken.
- Wanneer er vaak ruzie is en aanhoudende spanningen zijn tijdens de zwangerschap is dit slecht voor je baby. Constante stress tijdens de zwangerschap veroorzaakt soms depressies. Daardoor kan de ontwikkeling van de baby vertragen. Dit komt vaak voor bij depressieve zwangere vrouwen.
- Een foetus lijdt onder de stress van zijn moeder. Dat geldt ook bij depressiviteit of familieproblemen tijdens de zwangerschap. Daardoor bestaat de kans dat je baby wordt geboren met een laag geboortegewicht. Dit komt door de hormonale veranderingen ten gevolge van emotionele problemen tijdens de zwangerschap.
- De hersenen van de baby worden beïnvloed door de emoties van zijn zwangere moeder.
- Bij veel stress of langdurige problemen kan dit zelfs leiden tot een miskraam. Foetussterfte is één van de meest ernstige gevolgen van problemen tijdens de zwangerschap.
De mogelijke nadelige gevolgen voor je kind in de toekomst
- Hoe je kind zich later gedraagt, heeft vaak zijn oorsprong in de problemen tijdens de zwangerschap. Het gedrag van een kind wordt beïnvloed door de emoties van zijn toekomstige moeder. Dit merkt men tijdens de eerste levensjaren.
- Een ander probleem dat soms wordt gezien, is obesitas bij kinderen. Ernstig overgewicht bij kinderen kan leiden tot zowel obesitas bij volwassenen als andere eetstoornissen.
- Bij een trage prenatale ontwikkeling kan er ook sprake zijn van astma en andere longaandoeningen bij kinderen. Men schat dat ongeveer 13% van de kinderen wiens moeder veel stress ervoer, kreeg later last van astma. Ofwel tijdens zijn geboorte ofwel later tijdens zijn kindertijd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Torres, O. G., Félix, R. L. C., & Villaseñor, A. S. Á. (2018). Relación del embarazo de alto riesgo con la dinámica familiar y el subsistema conyugal. Medicina general, 7(4), 1. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7132170