APS en spontane abortus, oftewel miskraam
In dit artikel zullen we je alles vertellen over APS en miskramen. De wetenschappelijk naam voor APS is overigens het antifosfolipidesyndroom of Hughes-syndroom
Probeer je zwanger te worden en wil je de zwangerschap graag met succes tot een geslaagde bevalling uitdragen? Als je al één of meerdere keren een miskraam hebt gehad, dan zou het kunnen dat je lijdt aan het antifosfolipidesyndroom.
Deze aandoening is het onderwerp geweest van meerdere studies. Er wordt momenteel aan een behandeling gewerkt die patiënten een betere kwaliteit van leven kan geven.
Wat is het antifosfolipidesyndroom?
APS is een zeldzame aandoening waarbij het bloed een kleverige en plakkerige structuur heeft. Dit maakt dat het bloed de neiging heeft stolsels te vormen in de bloedvaten van degene die eraan lijdt. Deze bloedstolsels in bloedvaten zijn bekend onder de naam trombose.
Het kan in elke ader van de bloedsomloop voorkomen en het kan zelfs in slagaders voorkomen. In het laatste geval bestaat er een verhoogd risico op een beroerte.
Als het gaat om zwangere vrouwen, kan het APS spontane abortussen (miskramen) veroorzaken tijdens het tweede trimester. Dat komt doordat de placenta niet resistent is tegen de effecten.
Oorzaken van APS
Zoals reeds eerder vermeld is de volledige naam van deze ziekte antifosfolipidesyndroom. De oorzaak van deze ziekte is de productie van abnormale eiwitten die worden aangemerkt als antifosfolipide auto-antilichamen in het bloed.
Deze antilichamen stimuleren vervolgens het immuunsysteem dat op zijn beurt de bloedstolling bevordert.
Verschillende typen APS
- Primair. De ziekte wordt als primair beschouwd wanneer deze niet wordt geassocieerd met andere ziekten zoals bijvoorbeeld lupus.
- Secundair. Hier is de ziekte te wijten aan een auto-immuunziekte waarbij schade wordt toegebracht aan verschillende systemen in het lichaam, waaronder het systeem van bloedvaten.
Symptomen van het APS
Deze ziekte heeft meestal geen symptomen die waarschuwen voor zijn aanwezigheid. Het kan echter bepaalde signalen geven die men kan verwarren met andere ziekten. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Intense hoofdpijn of migraine
- Gewrichtspijn
- Stoornissen van de bloedsomloop
- Koude huid
- In acute gevallen kunnen epilepsieverschijnselen optreden. Bovendien kunnen zich blauw-paarse huidkleuringen rond de knieën en ellebogen voordoen.
Vrouwen die aan deze ziekte lijden, kunnen in de eerste 10 weken van de zwangerschap een spontane abortus, oftewel een miskraam, krijgen. In sommige gevallen kunnen ze echter de 34e week van de zwangerschap bereiken en dan voortijdig bevallen.
Hoe wordt de diagnose van APS gesteld?
De diagnose van deze ziekte kan alleen door een arts worden gesteld. De arts evalueert de persoonlijke geschiedenis van de vrouw en van haar familie. Daarnaast voert hij een lichamelijk onderzoek uit en vraagt tevens om bepaalde laboratoriumtests. Deze tests dienen om de aanwezigheid van de ziekte uit te sluiten of te bevestigen.
Artsen gebruiken gespecialiseerde bloedonderzoeken om de aanwezigheid van antifosfolipide-antilichamen vast te stellen.
Bovendien is het belangrijk om met je arts informatie te delen over het verschijnen van bloedstolsels en andere symptomen die je misschien voelt.
Houd er daarnaast rekening mee dat APS voor kan komen bij mensen van alle leeftijden. Een goede medische behandeling kan de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk verbeteren.
Veel voorkomende complicaties van APS
Deze aandoening kan men behandelen met aspirine, heparine of warfarine. Al deze antistollings-middelen kunnen de vorming van bloedstolsels helpen voorkomen wanneer ze in specifieke doses worden toegediend.
- Als men de ziekte niet vroegtijdig vaststelt, kan APS andere complicaties met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan beroertes, blindheid en hartaanvallen.
- Bovendien kan het aanmaken van bloedstolsels ook de constante bloedstroom door het lichaam negatief beïnvloeden.
- Nog een andere complicatie die gerelateerd is aan deze ziekte, is de vorming van bloedstolsels in de longen. Dit kan kortademigheid, pijn op de borst en hoesten veroorzaken.
APS en zwangerschap
Ondanks alle complicaties die dit syndroom kan veroorzaken, is het toch mogelijk om een succesvolle zwangerschap te hebben. In het geval van geplande zwangerschappen wordt daarom vroegtijdige behandeling vóór de bevruchting aanbevolen om het bloed te verdunnen.
Zonder adequate behandeling kan de vrouw stolsels in de placenta krijgen die de toevoer van voedingsstoffen naar de foetus zouden kunnen belemmeren. Dit kan vervolgens leiden tot een miskraam of een zwangerschapsvergiftiging.
In het geval van vrouwen die al zwanger zijn, schrijven de meeste artsen aspirine voor. Behandeling helpt de kleverigheid van het bloed te verlagen en kan daardoor een succesvolle zwangerschap garanderen bij 80% van de patiënten.
Concluderend komt het er op neer dat een tijdige behandeling van APS kan leiden tot het voorkomen van een miskraam en tot een gezonde en succesvolle zwangerschap.