Oorzaken van netelroos bij baby's en wanneer naar de dokter gaan
Het is essentieel om de oorzaken van netelroos bij baby’s te begrijpen, omdat deze aandoening zowel bij baby’s als bij mensen van alle leeftijden kan voorkomen. Hoewel het normaal is dat ouders zich zorgen maken, is het belangrijk om in gedachten te houden dat netelroos in de meeste gevallen ongevaarlijk is en meestal binnen korte tijd vanzelf overgaat.
Wil je meer weten over de oorzaken van netelroos bij baby’s en hoe je kunt zien wanneer het nodig is om naar een arts te gaan? Lees dan verder voor gedetailleerde en nuttige informatie.
Waarom komt netelroos bij baby’s voor?
Netelroos bij baby’s kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals voedselallergieën, virusinfecties of reacties op medicijnen. Ook kunnen deze ontstoken, erythemateuze laesies binnen enkele uren, dagen of zelfs weken verdwijnen.
Bovendien zijn ze erg pruritisch. Dat wil zeggen dat ze jeuken en dit veroorzaakt ongemak voor de baby. Deze reactie treedt op wanneer de zuigeling in contact komt met een organisme dat het vrijkomen van histamine triggert, een chemische stof die door het immuunsysteem wordt geproduceerd en vrijkomt als reactie op een allergische of ontstekingsreactie.
In ongeveer een derde van de gevallen is het echter niet mogelijk om de oorzaak op te sporen. Dit wordt beschreven door de American Academy of Pediatrics (Engelse link).
Allergische reacties
Netelroos bij baby’s kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op verschillende voedingsmiddelen, medicijnen of huidverzorgingsproducten. Baby’s die allergisch zijn voor moedermelk of flesvoeding kunnen bijvoorbeeld netelroos krijgen na het voeden.
Er zijn ook veel irriterende voedingsmiddelen die een allergie kunnen veroorzaken. Pinda’s, noten, eieren en sesam zijn er enkele van. Als je baby nieuwe medicijnen is gaan gebruiken en netelroos heeft gekregen, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de dokter.
Verschillende infectieziekten
Sommige virale of bacteriële infecties kunnen netelroos bij baby’s veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld een symptoom zijn van verkoudheid, mazelen of waterpokken. Het kan ook een bijwerking zijn van sommige bacteriële infecties, zoals keelontsteking.
Veranderingen in de omgeving
Een van de oorzaken van netelroos bij baby’s kunnen veranderingen in de vochtigheid of temperatuur van de omgeving zijn. Denk hierbij aan warm en koud water, blootstelling aan de zon of overmatig zweten.
Het is ook relevant om op te merken dat sommige huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis, zuigelingen kunnen predisponeren voor urticaria, ofwel netelroos. Atopie is een chronische aandoening die droogheid en jeuk van de huid veroorzaakt, wat leidt tot netelroos als er te veel aan gekrabd wordt.
Is netelroos gevaarlijk bij baby’s?
Hoewel het meestal spontaan verdwijnt bij kinderen ouder dan twee jaar, kan medicatie met antihistaminica heel nuttig zijn. Netelroos bij baby’s kan daarentegen moeilijker te behandelen zijn, omdat de meeste antihistaminica niet worden aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar.
De meest voorkomende milde symptomen zijn als volgt:
- Brandend gevoel.
- Jeuk.
- Plaatselijk oedeem.
- Verhoogde en gekleurde laesies met witachtige centra.
Deze laesies kunnen gelokaliseerd zijn of zich over het hele lichaam verspreiden. De meest voorkomende gebieden zijn de handen, het gezicht, de voeten en de genitaliën. Ze kunnen echter op één plek verschijnen en op een andere plek weer verdwijnen.
Moet je onmiddellijk met je baby naar de dokter?
Als je baby netelroos heeft, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen. Soms kan netelroos gecompliceerd worden en meer dan alleen de huid van de baby aantasten.
Enkele van de meer relevante symptomen zijn de volgende:
- Buikpijn.
- Braken.
- Misselijkheid.
Het is ook cruciaal om te onthouden dat urticaria een van de tekenen is van een zeer ernstige aandoening die we anafylaxie noemen. Hoewel anafylactische shock (Engelse link) zeldzaam is bij baby’s, is het een ernstige reactie die onder andere ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van de keel en bewustzijnsverlies veroorzaakt. In deze situatie is medische noodhulp vereist.
Wat moet er nog meer gedaan worden?
De behandeling van netelroos bij baby’s hangt af van de onderliggende oorzaak. Dat wil zeggen, als de oorzaak een voedselallergie is, kunnen veranderingen in het dieet of medicijnen de allergische reactie verminderen.
Volgens een publicatie in het tijdschrift Pediatric Annals (Engelse link) kunnen, als de oorzaak van netelroos bij baby’s niet duidelijk is, aanvullende onderzoeken worden gedaan, zoals bloedonderzoek of allergietesten.
Kan netelroos bij baby’s verward worden met iets anders?
Er zijn andere huidreacties die zich op dezelfde manier kunnen manifesteren als netelroos. Daarom, als je baby een jeukende huidreactie heeft en zich ongemakkelijk lijkt te voelen, aarzel dan niet om je arts te raadplegen voor een diagnose, vooral voordat je medicijnen toedient.
Netelroos lijkt vaak op insectenbeten. In tegenstelling tot insectenbeten heeft de karakteristieke netelroos echter een bleek centrum en heeft de neiging om clusters te vormen.
Laatste overwegingen bij netelroos bij baby’s
Netelroos is een veel voorkomende aandoening bij baby’s die jeuk en ongemak kan veroorzaken. Onthoud dat het meestal gemakkelijk thuis te behandelen is en vrij snel weer verdwijnt.
Als je je echter zorgen maakt, zelfs als de netelroos mild lijkt, moet je je kinderarts raadplegen. Het kan nooit kwaad om wat extra zekerheid te krijgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hives (urticaria) in Children. 2021 [Internet] Disponible en: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Hives.aspx
- Poowuttikul P, Pansare M, Kamat D, Seth D. Approach to Children with Hives. Pediatr Ann. 2021 May;50(5):e191-e197. doi: 10.3928/19382359-20210422-02. Epub 2021 May 1. PMID: 34044707.
- Tanno LK, Demoly P. Anaphylaxis in children. Pediatr Allergy Immunol. 2020 Nov;31 Suppl 26:8-10. doi: 10.1111/pai.13336. PMID: 33236416.