Natuurlijke zonnefilters voor baby's: zijn ze doeltreffend?

De huid van baby's is teer en reageert gemakkelijk op bepaalde producten. Daarom is het belangrijk te weten hoe je de meest geschikte optie voor je verzorging kiest. Vandaag hebben we het over natuurlijke zonnefilters voor baby's.
Natuurlijke zonnefilters voor baby's: zijn ze doeltreffend?

Laatste update: 21 oktober, 2021

Natuurlijke zonnefilters zijn het meest aan te bevelen voor baby’s. Dat komt omdat de huid van kleintjes heel gevoelig is en de bestanddelen van deze producten minder irriteren dan die van producten die chemicaliën bevatten.

Hieronder gaan we in detail in op alle aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de beste natuurlijke zonnebrandcrème voor je kleintje.

De tere huid van baby’s

In tegenstelling tot wat met andere weefsels gebeurt, is de structurele en functionele rijping van de huid een geleidelijk en dynamisch proces. Het begint bij de geboorte en eindigt tegen het eerste levensjaar.

Daarom is de huid van baby’s veel dunner dan die van volwassenen. Hun afweersysteem (immuunsysteem) is ook nog niet volledig ontwikkeld.

Op hun beurt werken de talgklieren langzamer. Daarom bevat het oppervlak van de kinderhuid minder beschermende vetten (of lipidenmantel).

Door al deze kenmerken verbrandt en droogt de huid van baby’s gemakkelijker dan die van volwassenen.

Natuurlijke zonnefilters voor baby's

Hoe kies je de beste natuurlijke zonnefilters voor baby’s

De Food and Drug Administration (FDA – Engelse link) van de Verenigde Staten beveelt het aanbrengen van geen enkele soort zonnefilter op baby’s jonger dan 6 maanden aan. In feite raden ze aan hun hele huid te bedekken met kleren en hoeden voordat ze aan de zon worden blootgesteld.

Voor baby’s ouder dan 6 maanden raden deskundigen aan een zonnebrandcrème te gebruiken met een beschermingsfactor (SPF) 50 of hoger, die waterbestendig is en een breed spectrum heeft (tegen UVA en UVB stralen).

De doeltreffendheid van natuurlijke zonnefilters voor baby’s

Minerale zonnefilters met titanium dioxide en zinkoxide zijn de ideale keuzes voor baby’s en kinderen. Vooral voor baby’s met een gevoelige huid.

In tegenstelling tot andere producten worden deze niet geabsorbeerd en hun mineralen worden over het huidoppervlak verdeeld. Daarom blokkeren ze UVB en UVA stralen.

Beide verbindingen zijn in staat zonlicht te weerkaatsen, te verstrooien en te breken, een toestand die ze veiliger maakt dan organische zonnefilters.

Hoe groter de hoeveelheid die je gebruikt, hoe groter de mate van bescherming. Het aanbrengen ervan is echter wat omslachtig omdat ze erg dik zijn en moeilijk op de huid van kinderen te smeren. Dit is een bepalende factor voor hun werkzaamheid. Daarom is het essentieel dat je de meest praktische aanbiedingsvorm kiest.

Vermijd derivaten van oxybenzone!

Het overgrote deel van de bestanddelen in kinderzonnebrandcrèmes wordt als veilig beschouwd. De American Academy of Pediatrics (Engelse link) raadt echter het gebruik af van die zonnefilters die oxybenzone bevatten.

Oxybenzone, octisalaat, octinoxaat, octocryleen, avobenzone en homosalaat zijn enkele veel voorkomende elementen in deze producten, die de huid absorbeert en die enkele belangrijke veranderingen in het lichaam van het kind kunnen veroorzaken. Onder deze veranderingen vallen de volgende op:

  • Hormonale veranderingen
  • Allergieën
  • Beschadiging van de cellen, die het risico op kanker kan verhogen

Bovendien schaden deze stoffen het milieu. Ze zijn namelijk in staat de genetische informatie van sommige algen te veranderen en zo het mariene ecosysteem te verstoren. In feite verkleuren ze en bevorderen ze de dood van de soorten die in de koraalriffen voorkomen.

Aanvullende zonbeschermingsmaatregelen voor baby’s

De American Academy of Pediatrics (Engelse link) raadt aan baby’s jonger dan 6 maanden niet rechtstreeks aan de zon bloot te stellen. Bovendien kun je ze het beste in de schaduw houden tijdens de piekuren. Dit is tussen 10 uur ‘s morgens en 4 uur ‘s middags.

Om de doeltreffendheid te garanderen is het belangrijk de zonnebrandcrème 30 minuten voor de blootstelling aan straling aan te brengen en het aanbrengen elke twee uur of na het baden te herhalen.

Zonwerende kleding is een prima optie voor kinderen, omdat die als barrière werkt tegen UVB en UVA stralen. Tot deze groep behoren breedgerande hoeden en badkleding met SPF.

Waar mogelijk kun je er beter voor kiezen kinderen in de schaduw te laten, vooral als ze jonger zijn dan één jaar.

Kind met hoed in de zon

Zonnefilters als gewoonte van jongs af aan

De gewoonte creëren om dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken is even belangrijk of belangrijker dan elke andere verzorgings- en hygiëneroutine. Daarom is het een goede strategie om deze routines al vroeg in het leven aan te leren.

Bovendien voorkomen deze maatregelen niet alleen acute zonnebrand, maar ook kwaadaardige letsels die zich in de toekomst kunnen openbaren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;6(1):16-26. PMID: 23320122; PMCID: PMC3543289.
  • Quatrano NA, Dinulos JG. Current principles of sunscreen use in children. Curr Opin Pediatr. 2013 Feb;25(1):122-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835c2b57. PMID: 23295720.
  • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015 Oct;54(12):1133-40. doi: 10.1177/0009922815591889. Epub 2015 Jun 29. PMID: 26130395.
  • Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58; quiz 959-62. doi: 10.1016/j.jaad.2004.07.063. PMID: 15928611.
  • American Academy of Pediatrics. Seguridad bajo el sol: información para los padres sobre quemaduras del sol y protectores solares. Healthy Children.org – AAP. [Internet] 2019. Disponible en: https://www.healthychildren.org/Spanish/safety-prevention/at-play/Paginas/Sun-Safety.aspx?_ga=2.189641131.183858954.1632780038-1272698320.1628270399&_gl=1*12orssg*_ga*MTI3MjY5ODMyMC4xNjI4MjcwMzk5*_ga_FD9D3XZVQQ*MTYzMjc4MDAzNy4xMS4xLjE2MzI3ODAxMjIuMA..
  • Food and Drug Administration. Should You Put Sunscreen on Infants? Not Usually. FDA website [Internet]. Agosto 2021. Disponible en: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/should-you-put-sunscreen-infants-not-usually

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.