Het belang van vertrouwen tussen jou en je tiener
Vertrouwen tussen jou en je tiener is belangrijk omdat het de basis is voor een goede relatie tussen jullie beiden. Als er geen vertrouwen is, dan zullen er ook nauwelijks andere waarden zijn zoals respect en consideratie. Wie geen vertrouwen heeft, denkt dat hij niet op de ander kan rekenen voor hulp of diegene als vertrouweling kan hebben in goede en slechte tijden.
Als je kind je niet vertrouwt, zal het tegen je liegen en elders zoeken naar wat het bij jou had moeten vinden.
Wat je moet weten om vertrouwen tussen jou en je tiener op te bouwen
Pa en ma, als je vertrouwen tussen jou en je tiener wilt behouden of winnen, houd dan de volgende overwegingen in gedachten.
Lieg niet tegen ze zodat ze je niet op dezelfde manier terugbetalen
Jouw leugens zijn een voorbeeld voor je kind. Telkens als ze zien dat je liegt om een doel te bereiken of je voor iets te verontschuldigen, leren ze ervan.
De fout wordt nog groter als je speciaal tegen hen liegt. Vroeg of laat komt de waarheid boven tafel. Zo ze leren ook om misschien tegen jou te liegen.
Als ze weten dat je tegen hen liegt, zal dat het voorwendsel zijn dat hen helpt zich van schuldgevoelens te bevrijden als ze tegen je liegen.
In het begin zullen ze je een eenvoudige leugen vertellen, misschien om een uitbrander te vermijden. Maar mettertijd, en naarmate ze krijgen wat ze willen, kunnen hun leugens groter worden.
Daarom luidt ons advies als volgt: win hun vertrouwen altijd eerst met de waarheid.
Stel je open, zodat ze zich ook voor jou openstellen
Als je de tijd neemt om bij je kind te gaan zitten en je problemen deelt, je kind om raad vraagt en op zijn of haar commentaar wacht, zal je kind leren hetzelfde bij jou te doen. Maar neem je tiener niet in vertrouwen alleen maar om een band tussen jullie beiden te scheppen; doe het eerlijk, omdat je echt voelt dat het nodig is.
Wees tegenover je kind vooral eerlijk over je gevoelens.
Vertrouwen tussen jou en je tiener: stel vragen
Heel vaak is het gebrek aan communicatie tussen ouders en kinderen te wijten aan een gebrek aan vragen tussen hen.
Ouders wachten tot hun kinderen hen dingen vertellen, en kinderen wachten tot hun ouders hen vragen stellen.
Omdat geen van beiden zijn deel doet, stapelen de twijfels zich op en worden problemen elders opgelost.
Pas consequenties toe, maar overdrijf niet
Als je kind een fout maakt en je zijn gedrag moet bestraffen, zoek dan niet naar een straf die hem pijn doet en hem laat boeten voor zijn fout. Bedenk er een die hem zal doen nadenken en beseffen wat hij verkeerd heeft gedaan.
Kies straffen die hen zullen helpen om morgen een beter mens te worden.
Overdrijf niet met straffen, want om niet gestraft te worden, kunnen ze je leugens gaan vertellen.
Vertrouwen tussen jou en je tiener: wantrouw niet wat ze je vertellen
Wantrouwen, steeds achter hen aanlopen om hen in de gaten te houden, hun bezittingen doorzoeken en hen overstelpen met vragen zal ervoor zorgen dat ze hun vertrouwen verliezen en zich van je verwijderen.
Adolescenten hebben, net als alle andere mensen, hun ruimte en hun geheimen nodig. Soms hebben ze het ook nodig om alleen te zijn.
Als hun privacy wordt aangetast en ze zich vervolgd en blootgesteld voelen, zijn ze gedwongen weg te glippen, om je voortdurend vragende blik op elke mogelijke manier te ontwijken.
Er zijn moeders die door hun angsten en hun overdreven liefde voor hun kinderen, giftige moeders worden die, in plaats van hun kinderen dichterbij te brengen en hun vertrouwen te winnen, hen verstikken en wegduwen met hun manier van gedrag.
Voordat je gelooft dat je kind tegen je liegt, begin je met hun woorden te vertrouwen. Het is gezonder voor zowel jou als hen.
Het belang van vertrouwen tussen jou en je tiener
Omdat jij hun moeder bent, moet jij de persoon zijn die ze het meest vertrouwen. Die bondgenoot die hen steun en advies geeft, die net zo blij is als zij over hun prestaties, en die er is om te vieren.
De partner die hen goed begeleidt, opvoedt, onderwijst, en tegenover wie ze zich niet schamen om hun twijfels te uiten. Degene die hen meer dan zichzelf beschermt en die gevaar op een kilometer afstand opmerkt.
Je tiener moet weten, maar vooral voelen, dat jij degene bent aan wie ze hun dingen kunnen toevertrouwen en tot wie ze zich moeten wenden, ongeacht het onderwerp of de gelegenheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chunga, L. S. (2008). Niveles de satisfacción familiar y de comunicación entre padres e hijos. Avances en psicología, 16(1), 119-137. http://www.unife.edu.pe/publicaciones/revistas/psicologia/2008/sastisfaccionfamiliar.pdf
- Muratori, M., Delfino, G. I., & Zubieta, E. M. (2013). Percepción de anomia, confianza y bienestar: la mirada desde la psicología social. Revista de Psicología (PUCP), 31(1), 129-150. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0254-92472013000100005
- Naval-Duran, C. (2005). Ámbito familiar: confianza y respeto. https://dadun.unav.edu/bitstream/10171/36803/1/Ámbito%20familiar%20(confianza%20y%20respeto).pdf