Activiteiten voor het eerste levensjaar van je baby
In het eerste levensjaar van je baby zijn spelletjes en mimespelen van fundamenteel belang voor een gezonde ontwikkeling. In dit artikel delen we een reeks spelletjes die je kunt spelen, afhankelijk van het stadium van de groei waarin je kind zich bevindt.
Deze spelletjes kunnen helpen bij het versterken van affectieve banden. Ze zijn ook nuttig voor het stimuleren van hun zintuigen en de psychomotorische centra van de hersenen. Het belangrijkste is dat ze helpen een omgeving te creëren waarin het kind zich veilig en geliefd kan voelen.
Via spelletjes leren kinderen voor het eerst over de wereld. Dus laten we niet langer wachten, we gaan spelen!
Laten we spelen! Wekelijkse activiteiten voor het eerste levensjaar van je baby
Activiteiten van 0 tot 3 maanden
Tijdens deze maanden doen baby’s praktisch niets anders dan eten en slapen. Stimulatie moet daarom worden toegepast wanneer de kleine wakker is en op zijn eten wacht.
Je kunt zijn zintuigen prikkelen door bijvoorbeeld:
- te kirren met slaapliedjes.
- de baby bij zijn naam te roepen.
- zijn hand vast te houden en hem je bij de vinger te laten pakken om je te identificeren.
- Na een bad kan je de baby een kleine massage geven met crèmes. Je kunt zijn buik en ledematen masseren, wat kan helpen bij zijn spijsvertering en om zijn armen en benen ontspannen.
- Pak zijn benen en beweeg ze zachtjes alsof ze de pedalen van een fiets zijn om zo zijn spieren te versterken. De voetjes kussen is ook plezierig voor je baby.
- Kinderartsen raden aan om ‘s morgens met ze te gaan wandelen, zodat zonnestraling de productie van vitamine D in hun lichaam stimuleert. Houd tijdens deze wandelingen een speeltje dat geluiden maakt in de buurt.
- Dansen en zingen als je de baby in je armen houdt, kan ook heel leuk voor ze zijn. Dit kan ook helpen om je stem en gebaren te identificeren. Praat altijd tegen je baby met vreugde in je stem.
- Stel ontspanningsrituelen samen met de baby in vóór badtijd en bedtijd. Dit zal deze taken voor jullie beiden gemakkelijker maken. Voordat je hem bijvoorbeeld een bad geeft, kun je hem een paar minuten in zijn wieg laten liggen in zijn luiers of naakt. Hij zal gaan begrijpen dat het weldra badtijd zal zijn.
Op dezelfde manier kan je voordat hij gaat slapen bijvoorbeeld:
- de kamer een beetje donkerder maken
- elektronische apparaten uitschakelen
- een rustige omgeving creëren.
Het kind zal snel aan deze gewoonten wennen.
Activiteiten van 3 tot 6 maanden in het eerste levensjaar van je baby
Tijdens deze leeftijd heeft de baby zijn omgeving al geïdentificeerd. Baby’s zijn ook veel actiever. Maak eens een spelletje van badtijd.
- Laat ze bijvoorbeeld plezier maken door met hun voeten in het water te spatten. Je kunt ze ook een rubberen eend geven om mee te spelen.
- Het luier verschonen kan ook een tijd van stimulatie en spelen zijn. Kietel de buik van het kind, laat ze met speelgoed spelen en zing voor ze.
- Op deze leeftijd willen baby’s alles pakken en dingen naar hun mond brengen. Wees voorzichtig, sta niet toe dat ze spelen met speelgoed dat kleine stukjes heeft. Knuffeldieren die geluiden maken en spelen met ballen zijn veilige en leuke opties.
- Laat de baby op je benen staan of iets zachts terwijl je ze vasthoudt en voor ze zingt. Baby’s vinden het heerlijk als er voor ze gezongen wordt.
Dit is ook een goede leeftijd om kinderboeken voor te gaan lezen. Boeken met herhalingen en onomatopeeën worden aanbevolen.
Activiteiten voor 6 tot 9 maanden in het eerste levensjaar van je baby
Op deze leeftijd heeft het kind voldoende kracht in de ledematen om te kruipen.
- Speel met hem met een bal of door speelgoed te gooien.
- Laat hem geluiden maken met behulp van een xylofoon, piano of ander speelgoed dat geluiden maakt wanneer er mee gespeeld wordt.
- Introduceer geometrische figuren in spelletjes. Hij zal beginnen te brabbelen of geluiden te maken om objecten te identificeren.
Activiteiten van 9 tot 12 maanden in het eerste levensjaar van je baby
Nieuwsgierigheid overheerst in deze fase. Zonder zelfs het kruipen te beheersen, wil het kind gaan rennen. Hij zoekt naar manieren om op te staan door op kleine voorwerpen of de muur te steunen.
Je moet hem tijdens deze fase te allen tijde in de gaten houden. Het is belangrijk om een veilige omgeving te creëren door beschermers op stopcontacten te plaatsen.
Het wordt ook aanbevolen om bijvoorbeeld een schuimmat te hebben waar het kind zonder gevaar kan spelen en verkennen.
Blijf zijn muzikale repertoire en leesvaardigheid uitbreiden. Roep het kind bij zijn naam en geef uitdrukking aan gezichtsemoties. Op deze leeftijd kan hij al paardje spelen. Je kan hem ook een huisdier geven om mee te spelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Liliana, S. (2012). Estimulación temprana. Guía de actividades para niños de hasta 2 años. Ediciones Lea.
- Carabaño, T. (2019b, mayo 9). Estimulación en los bebés: aprender a activar los sentidos. Recuperado abril de 2020, de https://mejorconsalud.as.com/estimulacion-en-los-bebes-aprender-a-activar-los-sentidos/