Seks na de geboorte: alles wat je moet weten
Het feit dat de baby 24 uur per dag de aandacht opeist, vormt vaak een probleem. Lees het artikel van vandaag om meer te weten te komen over seks na de geboorte.
De hoeveelheid seksuele betrekkingen vermindert tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Meer nog, de draad weer oppakken na de geboorte van een baby is geen eenvoudige opgave.
Dit is niet slechts omwille van de lichamelijke revalidatie van de nieuwe moeder. Het heeft ook te maken met het feit dat pasgeborenen veel aandacht nodig hebben.
Na het dragen van een baby voor 9 maanden en de bevalling zelf moet je lichaam herstellen. Dit duurt normaal gezien 4 tot 6 weken. De kraamtijd is een periode met diverse problemen zoals:
- vermoeidheid
- lichamelijke pijn
- emotionele veranderingen
Weer evenwicht vinden in al deze aspecten kan even duren.
Over het algemeen schuilt er geen gevaar in seks na de geboorte, tenzij er ernstige complicaties zijn. Het beste kun je de dingen gewoon op zijn beloop laten, zonder druk. Wacht tot jij, de moeder, jezelf zowel lichamelijk als mentaal klaar voelt. Het is belangrijk als vrouw om rustig de benodigde tijd te nemen voor deze overgang.
Alles wat je moet weten over seks na de geboorte
Zowel moeders als vaders kunnen minder interesse tonen voor seks na de geboorte van hun kind. Het vinden van een nieuw evenwicht is het belangrijkste. Het paar dient rekening te houden met elkaar op diverse vlakken:
- de gevoelens
- beschikbare energie
- lichamelijke veranderingen
Hou er uiteraard ook rekening mee dat jullie beiden ouder zijn geworden van een nieuwe baby.
Het emotionele en psychische aspect bij vrouwen – en bij mannen – kan verscheidene weken duren om een nieuw evenwicht te bereiken. Tijdens de zwangerschap hebben beide ouders de tijd om te wennen aan het nieuwe lichaam van de moeder. Na de geboorte is de verandering echter veel abrupter.
De typische herstructurering van de hormonen tijdens de kraamtijd schijnen de seksuele intimiteit ook tegen te werken. Nieuwe moeders ervaren vaak zowel momenten van verdriet als van lusteloosheid. Al deze gevoelens brengen de nieuwe moeder in de war. Dit maakt het moeilijk voor het paar om zich met elkaar verbonden te voelen.
De afname van oestrogeen en de toename van prolactine – het hormoon dat de melkproductie bevordert – kan ervoor zorgen dat de moeder minder zin heeft in seks. Deze dingen dragen ook bij aan vaginale droogte.
Factoren die seks na de geboorte beïnvloeden
Sommige factoren hebben een onmiddellijke invloed op het hervatten van lichamelijke activiteit na de geboorte.
Pijn
Voor sommige moeders kan seks erg pijnlijk zijn na de geboorte. Dit is doorgaans door de hechtingen. Het is vrij normaal dat de zone rond het perineum geruime tijd gevoelig blijft.
Vermoeidheid
24 uur per dag voor een baby zorgen is zowel lichamelijk als mentaal uitputtend. Wanneer mama en papa eindelijk naar bed gaan, willen ze gewoon slapen!
Lichaamsbeeld
Veel vrouwen voelen zich niet aantrekkelijk na de geboorte. Dit resulteert in minder zin in seks. Als dit bij jou het geval is, maak je dan geen zorgen. Je figuur terugkrijgen kan even duren.
“Zoals dit ook gebeurt met geheugen, als seks niet gebruikt wordt, verdwijnt het.”
– Eduardo Punset –
Wanneer is het in orde om seks na de geboorte te hebben?
Er bestaat geen aangegeven tijd om seksuele betrekkingen na de geboorte te hervatten. Op medisch vlak is er geen enkele reden om na enkele dagen na de geboorte seks te vermijden.
Het bloeden kan echter wel 2 tot 4 weken aanhouden. Dat en bijkomstige vermoeidheid en pijn van het mogelijke inknippen kunnen seksuele betrekkingen verder naar de achtergrond schuiven.
Soms wacht een paar verscheidene weken of zelfs maanden om de eerste keer seks na de geboorte van hun kind te hebben. Het is namelijk zo dat overvloedig bloeden en vaginale droogte een ernstig obstakel vormen voor het hervatten van seksuele betrekkingen.
Natuurlijk kun je beter niet te lang wachten. Angst en spanning kunnen zich opstapelen en afstand scheppen tussen jou en je partner.
Om dit te vermijden is het van groot belang om een goede communicatie en lichamelijk contact te behouden. Om de band in stand te houden en seksueel verlangen op te wekken als de tijd rijp is kun je gebruik maken van:
- kusjes
- knuffels
- complimentjes
- massages
Geen zin in seks: waarom gebeurt dit?
Bij de komst van een nieuwe baby ervaren alle vrouwen een afname in seksuele behoeftes door de hormonale veranderingen. Dit kan tot 4 of 5 weken na de bevalling duren.
Er zij verschillende factoren die voor een afname van het libido zorgen, zoals hieronder benoemd.
- Baby’s eisen veel aandacht op: de nieuwe verantwoordelijkheid vereist een constante aanwezigheid van de ouders.
- Vaginale droogte: de hormonen die zorgen voor het stimuleren van de melkproductie veroorzaken eveneens vaginale droogte.
- Pijnlijke wonden: de wonden die ontstaan bij het inscheuren, inknippen of een keizersnede zijn vaak pijnlijk. Sommige moeders zijn bang dat de pijn erger wordt tijdens seksuele betrekkingen.
- De moeder zit zich niet goed in haar vel: kersverse moeders zijn vaak bezorgd over hun uiterlijk. Ze voelen zich namelijk minder aantrekkelijk na de zwangerschap.
- De vader voelt zich afgewezen of vervangen: vader worden kan ook invloed hebben op de seksuele behoefte van een man. Hij heeft misschien minder zin hebben in seks.
- Schuldgevoelens namens de vader: de vader van de baby heeft misschien wel zin in seks, maar is bang om de moeder pijn te doen.
Seks na de geboorte is ongetwijfeld een proces dat een kleine overgang vereist. Als je nog steeds problemen hebt met het hervatten van seksuele betrekkingen na het advies hierboven, raden we je aan om met jouw verloskundige of arts te praten.
Hij of zij zal je helpen te bepalen of er een fysiologisch probleem is dat je verlangen kan beïnvloeden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
- Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
- Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
- González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015