Hoe het moederschap het huwelijk op de proef stelt voor nieuwe ouders

De komst van een kind is een mooie en unieke ervaring. Het gaat ook om belangrijke veranderingen in het huwelijksleven. De baby krijgt alle aandacht, tijd en ruimte van de ouders. Daarom kan het moederschap het huwelijk een beetje moeilijker maken.
Hoe het moederschap het huwelijk op de proef stelt voor nieuwe ouders
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

Als het moederschap het huwelijk op de proef stelt, wat kun je dan doen om het te overwinnen? Zorgen voor een pasgeboren baby heeft ongetwijfeld invloed op de levens van stellen.

Dit houdt in dat ze minder tijd samen doorbrengen. Daarbij zullen taken zoals borstvoeding geven, baden of het verschonen van de baby slaap kosten, waardoor je humeur niet beter wordt.

De baby eist alle aandacht van de moeder op en stelt het huwelijk op de proef

Moeders hebben de neiging om 100% van hun tijd en aandacht aan hun baby te besteden. De zorg voor hun kinderen geeft hen het gevoel dat ze hun werk doen. Echtgenoten kunnen echter het gevoel hebben dat ze in de zijn gelaten.

Mannen moeten zoeken naar manieren om te laten zien dat ze van hun vrouw houden. Een manier om dit te doen is om de fysieke en mentale effecten van het bevallen te begrijpen.

Stemmingswisselingen zijn een van de meest voor de hand liggende symptomen. In deze omstandigheden moeten mannen heel geduldig zijn en hun vrouwen even hun zin geven.

Aan de andere kant moeten vrouwen hun echtgenoten aanmoedigen om deel te nemen aan de zorg voor de baby. Mannen kunnen ook helpen met taken zoals het verschonen van luiers of baden.

In het begin is het gebruikelijk dat mannen een beetje moeite hebben. Echter, met geduld en tolerantie zullen ze het snel onder de knie krijgen.

Advies voor toekomstige ouders

Of het paar de zwangerschap nu wel of niet gepland heeft, beide toekomstige ouders moeten toegewijd zijn. Het verzorgen van een baby vereist veel verantwoordelijkheid. Denk nooit dat het krijgen van een baby problemen in je huwelijk zal oplossen.

Zwanger stelletje

Het is normaal dat moeders alle verantwoordelijkheden op zich nemen om voor de baby’s te zorgen. Ze kunnen zelfs proberen alles te doen als ze uitgeput zijn. Daarom moet je je partner of een ander familielid laten helpen.

Bovendien kunnen nieuwe vaders zich ontheemd voelen. Ze kunnen zich ook genegeerd voelen en denken zelfs dat ze in de weg staan in plaats van te helpen met de baby.

Vaders moeten echter niet alleen kijken. Ze moeten actieve deelnemers zijn bij het opvoeden van hun kinderen. Vaders moeten helpen zorgen voor hun baby’s om speciale banden met hen op te bouwen.

Wat huishoudelijke taken betreft, is het het beste om huishoudelijke taken eerlijk te verdelen. Op die manier doet één persoon niet al het werk. Bovendien zal het helpen conflicten te verminderen die zouden kunnen ontstaan.

Het proces van een ​​kersverse moeder worden

Na het ondergaan van de schokkende ervaring van het baren, zullen moeders geconfronteerd worden met een verandering in hun dagelijkse routine. Ze moeten herstellen na de bevalling en zich aanpassen aan de borstvoeding. Ze moeten ook beslissen wanneer ze weer aan het werk gaan, als ze dat willen.

Er zijn gevallen waarin vrouwen een postpartum depressie doormaken. Ze hebben psychologische hulp nodig, evenals de steun van hun man.

Een andere fout die nieuwe ouders doorgaans maken, is overbezorgd zijn voor hun baby’s. Ze zijn bang dat er iets ergs met ze zal gebeuren. Dit zal echter alleen maar voor ruzie zorgen.

Quality time voor stelletjes als het huwelijk op de proef gesteld wordt

Wanneer de baby komt, is het belangrijk dat stellen niet vergeten aandacht aan elkaar te schenken. Tijdens de eerste paar maanden zullen baby’s de aandacht van hun ouders bijna volledig absorberen.

Desondanks is het belangrijk voor stellen om samen tijd door te brengen en goed te communiceren. Praat openlijk over wat je voelt en laat je vreugde en angsten zien.

Moederschap stelt het huwelijk op de proef, ook op intiem gebied. Het verzorgen van baby’s is een vermoeiende en tijdrovende klus. Koppels hebben na de geboorte van de baby ook aanzienlijk minder seks. Dit kan frustratie, spanning en afstand in het huwelijk veroorzaken.

Huwelijk op de proef gesteld door moederschap

Hoe je je huwelijk kunt helpen tijdens het moederschap

Sommige ouders geloven er sterk in dat het hebben van een baby het huwelijk schaadt. Als je denkt dat het moederschap het huwelijk op de proef stelt, is het beter om deze verandering te zien als een tijd om je aan te passen aan nieuwe dingen.

Hier zijn enkele tips die je in de praktijk kunt brengen om de situatie het hoofd te bieden:

  • Vertel je partner hoeveel je van hem houdt. Laat het ook aan hem zien met acties.
  • Zorg dat je eventuele onzekerheden kwijtraakt.
  • Praat over je seksuele behoeften.
  • Toon mededogen voor elkaar. Wees geduldig, helder en direct wanneer je communiceert.
  • Erken wat je partner doet. Het waarderen van zijn inspanningen helpt je om je relatie te verdiepen.

Kortom, het is waar dat het moederschap het huwelijk op de proef stelt omdat het beide partners belast. Deze nieuwe fase zou een andere manier moeten zijn om liefde en begrip te tonen. Het opvoeden van een kind zal waardevolle kwaliteiten naar voren brengen die je misschien nog nooit eerder hebt gezien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Verea, C. P. (2015). Maternidad: historia y cultura. Revista de Estudios de Género. La Ventana3(22), 35–68.
  • Sánchez, A., Espinoza, S., Ezcudia, C., & Torres, E. (2004). Nuevas maternidades o la desconstrucción de la maternidad en México. Debate Feminista, Maternidades, 55–86. Retrieved from https://scholar.google.com.mx/scholar?start=10&q=Maternidad+en+Mexico&hl=es&as_sdt=0,5#5
  • Binstock, G. (2010). Tendencias sobre la convivencia, matrimonio y maternidad en áreas urbanas de Argentina. Revista Latinoamericana de Población3(6), 129–146. Retrieved from http://revistarelap.org/ojs/index.php/relap/article/view/73/72
  • Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia56(1), 57–69.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.