4 ongelukken in huis die je kunt voorkomen
Ongelukken in huis zijn de oorzaak van ernstige en minder ernstige verwondingen bij kinderen van alle leeftijden. In serieuzere gevallen kunnen ze zelfs fataal zijn.
Daarom is het belangrijk dat ouders weten welke voorzorgsmaatregelen ze kunnen nemen om te zorgen dat het huis een veilige plek is voor kinderen. Hoewel je niet elk potentieel gevaar kunt vermijden, kun je er wel een paar voorkomen.
“Op het moment zijn ongelukken in ontwikkelde landen één van de meest voorkomende oorzaken van ziekte en overlijden. Ze behoren tot één van de ‘epidemieën’ van deze eeuw en zouden gezien moeten worden als zorg voor de volksgezondheid. Naast het verlies van mensenlevens en psychologische problemen, is het ook belangrijk om te denken aan de sociaaleconomische gevolgen van de ongelukken.”
– FACUA Andalucia gids (Spanje) –
Onthoud dat een huis een plek is waar je gezin kan genieten van kalmte en veiligheid. Daarom is het de verantwoordelijkheid van volwassenen dat ze potentiële gevaren herkennen en elimineren.
Het is ook belangrijk om aan mensen met een hoger risico op ongelukken (kinderen onder de 5 jaar, ouderen en huismoeders) uit te leggen hoe ze moeten reageren op potentiële gevaarlijke situaties.
Hoe voorkom je de meestvoorkomende ongelukken in huis
Hieronder is een lijst met de vier meestvoorkomende ongelukken in huis en hoe je deze kunt voorkomen.
1. Vallen
Dit ongeluk is vaak het resultaat van het gebrek aan motorische ontwikkeling bij kinderen – in andere woorden, de problemen die ze nog hebben met lopen, balans behouden, etc.
Iemand kan ook vallen omdat er objecten op de grond liggen (zoals speelgoed) of gebrek aan toezicht van volwassenen. Om vallen te voorkomen, raden we de volgende voorzorgsmaatregelen aan:
- Zorg dat er geen speelgoed of andere objecten op de plekken waar je loopt liggen.
- Zorg ervoor dat de vloer droog is – dweil gemorst drinken, vochtige voetafdrukken, etc. gelijk weg.
- Houd de zijkanten van het ledikantje en de box omhoog wanneer je kind er in zit, om uit bed vallen te voorkomen.
- Houd de ramen en deuren dicht en zorg ervoor dat kinderen niet op tafels, stoelen, etc. gaan klimmen.
2. Verstikking
Deze tragische gebeurtenis kan voorkomen wanneer kinderen objecten inslikken, of hun gezicht bedekken met een kussen of deken tijdens het slapen. Ouders moeten de volgende voorzorgsmaatregelen nemen om verstikking te voorkomen:
- Kies speelgoed dat, afhankelijk van de leeftijd, veilig is voor je kind en niet ingeslikt kan worden.
- Zorg dat er geen plastic tassen of touw en draad binnen handbereik van je kinderen is.
- Leer je kinderen dat ze stil moeten zitten tijdens het eten zodat ze niet stikken in hun eten.
- Zorg ervoor dat de dekens van je kinderen niet te zwaar zijn en nooit hun gezicht bedekken.
- Laat je kinderen niet alleen tijdens het wassen of vlakbij water, het maakt niet uit hoe ondiep het is.
3. Verbranding
Vuur, heet water en keukenapparatuur kunnen bij iedereen voor serieuze brandwonden zorgen, maar vooral bij kinderen. Als het gaat om brandwonden, is er vaak meer aan de hand dan alleen oppervlakkige schade.
Veel ongevallen met verbrandingen hebben namelijk medische aandacht nodig. Daarom bevelen wij de volgende voorzorgsmaatregelen aan:
- Houd nooit een warm drankje in je handen wanneer je je baby vasthoudt. Laat daarnaast ook nooit een warm drankje binnen handbereik van je kind staan.
- Check of het eten en drinken van je kind niet te warm is voordat je het aan ze geeft.
- Zet een hekje neer in je keuken om te voorkomen dat je kinderen bij hete apparaten kunnen.
- Voel het badwater voordat je je kinderen in het bad zet.
- Houd lucifers, aanstekers en apparaten zoals stijltangen uit de buurt van kinderen.
4. Vergiftiging
Kinderen kunnen in aanraking komen met giftige substanties door de inname van medicijnen, schoonmaakproducten, insecticiden, en andere huishoudelijke producten. In veel gevallen is de vergiftiging het resultaat van te veel voedsel binnen krijgen.
Om dit te voorkomen kun je de volgende maatregelen nemen:
- Plaats medicijnen en chemische producten op een veilige plek. Het beste zou zijn om deze achter slot en sleutel te zetten zodat je kinderen er niet bij kunnen.
- Zorg ervoor dat het speelgoed van je kinderen – vooral klei – geen giftige componenten bevatten.
- Leer je kinderen dat ze nooit pillen, capsules of siropen in moeten nemen, behalve als hun ouders het geven.
- Doe nooit een gevaarlijke chemische substantie in een bakje dat bedoeld is voor eten.
Conclusies over het voorkomen van ongelukken in huis
Als je je plotseling in één van deze situaties bevindt kun je het best kalm blijven en gelijk medische hulp inschakelen. Maak het nemen van voorzorgsmaatregelen echter je prioriteit zodat jij en je familie niet lijden aan ongelukken in huis.
Hoewel je niet elk vervelend scenario kunt ontwijken, zijn er wel manieren om je huis veiliger te maken. Op deze manier kun je de kans op ongelukken bij je kinderen een stuk kleiner maken.