Hoe voorkom je een driftbui in het openbaar
Je bent in het openbaar en je kind begint een driftbui te krijgen. Het voelt alsof alle ogen op je gericht zijn. Het eerste wat je voelt is schaamte. Je begint je misschien zelfs af te vragen wat je verkeerd doet als ouder. Verlies de hoop niet. Lees de onderstaande inspirerende tips over hoe je een driftbui in het openbaar kunt voorkomen.
Het moederschap zit vol wonderbaarlijke momenten. Maar er zijn ook momenten die niet zo geweldig zijn.
Wanneer onze kinderen iets willen wat ze niet mogen, voornamelijk als we in het openbaar zijn, bijvoorbeeld. Wanneer dat gebeurt, zijn onze kleintjes er vatbaar voor om een scène te creëren die ons oncomfortabel, geïrriteerd en gefrustreerd maakt….op zijn zachts gezegd.
Soms lijkt het erop alsof onze kinderen aan het concurreren zijn voor de prijs van “driftbui van het jaar”. En laten we het toegeven, soms verliezen we de controle. Voel je echter niet slecht over deze situaties! Het hoort erbij dat dit soort gedrag soms optreedt.
En gelukkig zijn er vele manieren die je kunt gebruiken om een spektakel te vermijden. Geef bijvoorbeeld niet toe als je kind begint te huilen. Ja, onze rol als moeder is om er te zijn om ze te helpen. Maar daar hoort ook bij dat we ze leren dat ze niet altijd alles kunnen hebben wat ze willen.
Tips om een driftbui in het openbaar te voorkomen
Onderstaand wat goede adviezen die je kunt toepassen om gedag te zeggen tegen die ongemakkelijke driftbuien in het openbaar:
- Zorg ervoor dat je kind al zijn of haar behoeften heeft vervuld, voordat je het huis verlaat. Het is altijd een goed idee om je plannen zo te organiseren dat het je kind toestaat om te eten op een fatsoenlijk tijdstip en een dutje doet op een gebruikelijke tijd.
- Het handhaven van een dagelijkse routine is de sleutel tot het voorkomen dat je kind geïrriteerd raakt. Wanneer je je huis verlaat en afstapt van je kind zijn gebruikelijke eet- of slaapschema’s, is het aannemelijk dat hij moe wordt en een kort lontje krijgt als gevolg.
- Plan vooruit en bereid je kind naar behoren voor. Als je naar de bank gaat, of een andere plek dat saai is voor een kind, neem dan wat speelgoed of een spelletje mee. Als je ergens naartoe gaat waar het warm is, breng dan een koeler met fruit en snacks mee. Dit zal helpen om je kleine kalm te houden.
- Wees er zeker van dat je duidelijk communiceert naar je zoon of dochter wat je gaat doen samen. Kinderen denken logisch. Als je je kind vertelt dat je naar de bakker gaat, zal hij logischerwijs concluderen dat hij bijvoorbeeld een donut gaat krijgen.
- Om conflicten te voorkomen is het het beste om uit te leggen wat het precies is dat je van plan bent om te gaan kopen. Stel duidelijke limieten vast over welke keuzes je kind kan maken. Als je cornflakes gaat kopen, dan kun je je kind vertellen dat hij kan kiezen welke cornflakes hij wil.
Je moet de limieten van je eigen kind kennen
Onderstaand zijn nog wat meer tips om situaties die mogelijk die ongewenste driftbuien provoceren terwijl je uit bent te vermijden.
- Vertel je kind welke plekken jullie gaan bezoeken, in welke volgorde en hoe lang dat zal gaan duren. Dit is een uitstekende strategie die je kind nodig zal hebben om zijn verwachtingen te managen.
- Spreek oprecht over de activiteiten die jullie zullen gaan doen terwijl jullie weg zijn. Dit zal je kind helpen om zich mentaal voor te bereiden voor wat er komen gaat.
- Bespeur mogelijke driftbuien en wees proactief. Er gaan wel duizend dingen door een kind zijn hoofd wanneer we het woord ‘nee’ zeggen. De beste manier om met een conflict om te gaan, is door het te voorkomen.
- Neem even de tijd voordat je je kind meeneemt van haar favoriete plek. Je bent bijvoorbeeld in het park en het is bijna tijd om te gaan. Je kunt je kind roepen en hem zeggen dat hij nog 10 minuten heeft om te spelen. Dit laat hem weten dat je zijn plezier in overweging neemt. Het geeft je kleine ook de tijd om te verwerken en zich voor te bereiden op het moment dat jullie moeten gaan.
- Een andere optie is het verleggen van je kind zijn aandacht. Stel je voor dat je kleine snoep wil en het niet mag hebben. Je ziet dat zijn gezicht klaarstaat om te huilen. Leidt hem af door hem te vertellen dat het tijd is om de hond uit te laten. Probeer om dit op een leuke gelegenheid te laten lijken. Leidt af en overwin.
Moet ik vaker nee zeggen?
Kies je strijd. Soms is het oké om wat af te zwakken. Op andere momenten moet je echt nee zeggen. Elke situatie is anders en het is aan jou om de correcte strategie en houding te kiezen.
Als je eenmaal NEE hebt gezegd, dan is het heel belangrijk om voet bij stuk te houden. Als je van gedachten verandert in het midden van je kind zijn driftbui, dan stuur je de verkeerde boodschap.
Je kind zal begrijpen dat zijn gedrag gewerkt heeft om zijn zin te krijgen. Als resultaat zal hij gemotiveerd raken om zelfs nog meer driftbuien te hebben in de toekomst.
Verander daarom niet van gedachten als je eenmaal NEE hebt gezegd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. (2011). “Las rabietas en la etapa infantil”. En: Temas para la educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza. https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd8748.pdf
- Pearce, J. (1995). Berrinches, enfados y pataletas. Soluciones comprobadas para ayudar a tu hijo a enfrentarse a emociones fuertes. Barcelona: Paidos.
- Sáez Ruiz, D. (2000). La psicología al alcance de los padres. Consejos para papá y mamá. Valencia: Ed. Promolibro.
- Vallejo, M. P. (2010). Las Rabietas. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf