De gevolgen van gezamenlijk slapen voor koppels

De gevolgen van gezamenlijk slapen voor koppels
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel bekijken we wat het betekent om je bed te delen met jouw baby en de gevolgen van gezamenlijk slapen voor de relatie met je partner.

Vanaf het eerste moment we onze baby in onze armen houden, willen we niet meer gescheiden zijn, zelfs geen seconde lang.

Zonder meer wijden we al onze aandacht, energie en tijd aan ons kind. We vergeten onze andere rollen. De rol als werkneemster, dochter, zus, en tante – en vaak ook als partnerMaar is het juist om onze partners aan de zijlijn te laten staan?

Natuurlijk Ouderschap is waanzinnig populair aan het worden in de westerse wereld. Het heeft te maken met de band tussen moeder en kind. Het bevordert het uiten van onvoorwaardelijke liefde door aandacht te besteden aan de emotionele en lichamelijke behoeften van je kind.

Deze benaming werd bedacht door William en Martha Sears, een kinderarts en een gediplomeerd verpleegkundige, die een reeks boeken publiceerden. Hierin worden de voordelen benadrukt van een vorm van ouderschap. Ouderschap gebaseerd op het versterken van de emotionele band met je kind. 

De voorstanders van natuurlijk ouderschap staan er op dat moeders zichzelf met hart en ziel toewijden aan hun kinderen. Natuurlijk weten we dat we liefde en aandacht aan onze kinderen moeten geven.

De invloed van natuurlijk ouderschap ziet men in de methode bekend als kangoeroezorg’. Dit is een methode waar ouders onder andere hun kinderen dragen i.p.v. een kinderwagen te gebruiken.

Natuurlijk ouderschap vraagt om de betrokkenheid van beide ouders. Maar wat misschien wel de grootste impact heeft gehad, is de stijgende populariteit van gezamenlijk slapen. Hiermee wordt bedoeld: het delen van je bed met je baby.

We kennen en genieten van de voordelen van natuurlijk ouderschap. Voor vele ouders betekent dit ook gezamenlijk slapen. Echter willen mama en papa ook samen tijd door brengen.

Wat zijn de gevolgen van gezamenlijk slapen?

Baby die ontwaakt in bed ouders

Gezien de achtbaan van emoties die een moeder ervaart tijdens de kraambedperiode, de zes weken na de bevalling, zakt haar libido sterk. Haar relatie met haar partner wordt naar haar achterhoofd geschoven.

Het zorgen voor een baby neemt de meeste tijd in beslag voor een koppel. Zowel overdag als ‘s nachts. Er is geen tijd meer voor andere dingen. 

Als de kraambedperiode voorbij is, voel je je libido terugkeren. Vervolgens kunnen jij en je partner weer intiem worden.

Maar met een baby in je bed is het heropbouwen van je relatie een moeizame strijd.

Kiezen voor gezamenlijk slapen en je baby een plekje geven in de slaapkamer moet iets zijn dat jullie beiden willen.

Als één van jullie hier niet akkoord mee is, kun je het best even stoppen. Het is belangrijk dat mama en papa van een beetje privacy genieten in het bed dat ze delen.

De gewichtige taak om je relatie niet te verwaarlozen

Koppel in bed

Als jij en je partner besluiten om je baby te verwelkomen in jullie bed, probeer dan de negatieve gevolgen van gezamenlijk slapen te vermijden. Er zijn andere manieren om je relatie nieuw leven in te blazen.

  • Intimiteit is niet beperkt tot de slaapkamer. Er zijn andere momenten tijdens de dag om jullie band te versterken.
  • Praat met elkaar tijdens het eten of bij het opruimen. Interesse tonen in elkaar is cruciaal om je relatie in stand te houden na de geboorte van een kind.
  • Zet de televisie uit en deel een glaasje wijn of een cocktail. Wanneer je borstvoeding geeft, kun je alcohol beter vermijden. Een alcoholvrije cocktail voor jou en een glaasje wijn voor hem zijn ideaal voor een romantisch avondje, nadat de baby in slaap is gevallen.
  • Doe dingen samen wanneer je maar kunt. Samen een bad nemen na een lange dag kan rustgevend zijn. Een massage of simpelweg samen de krant lezen zijn allemaal dingen die je relatie versterken.
  • Blijf afspraakjes maken met je partner. Er is geen enkele reden om elkaar niet meer te verwennen. Wandel samen hand in hand of koop elkaar bloemen.
  • Het huwelijk of kinderen hoeft geen einde te zijn voor het geflirt en zou jullie gedrag naar elkaar toe niet moeten veranderen.

Een gezin starten kan een uitdaging zijn. We nemen een gigantische verantwoordelijkheid op ons als we kinderen op de wereld zetten. We zorgen voor hen en voeden hen zo goed mogelijk op. Maar ze kunnen niet het centrum van ons universum worden.

Van tijd tot tijd is het goed om troost te zoeken in de armen van je partner. Daarin zul je steeds de rust en liefde vinden om je weer jezelf te voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.