Waarom ouders geen vrienden moeten zijn met hun kinderen
Waarom zouden ouders geen vrienden moeten zijn met hun kinderen? Omdat ze dan geen ouders meer zouden zijn en de controle over hun kinderen zouden kunnen verliezen. Het is waar dat ouderschapsmethoden vroeger veel autoritairder waren. Daarom zoeken we nu naar hechtere manieren om met elkaar om te gaan, gebaseerd op vertrouwen en respect. Het probleem is dat we het risico lopen te veel in toegeeflijkheid te vervallen en dat kinderen uiteindelijk bepaalde grenzen overschrijden.
Tegenwoordig is de opvoeding van onze kinderen gebaseerd op respectvol ouderschap, maar we moeten grenzen stellen en discipline inbouwen. Anders plaatsen volwassenen zichzelf op hetzelfde niveau als hun kinderen, wat uiteindelijk tot twijfels bij hen zal leiden. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn met deze relatie. Respectvol opvoeden, ja. Vrienden, nee.
Ouders moeten grenzen stellen
Vriendschap tussen ouders en kinderen is een vergissing. Ouders moeten geen vrienden zijn met hun kinderen, want voor kinderen is een vriend een vertrouweling aan wie ze alles kunnen vertellen. Aan de andere kant moeten volwassenen hun rol vervullen, grenzen stellen en niet te toegeeflijk of te streng zijn. Als we onze kinderen van jongs af aan een goede opvoeding geven, zal dit ervoor zorgen dat de relatie gebaseerd is op vertrouwen, genegenheid en natuurlijk respect.
Momenteel wordt respectvol opvoeden verward met kinderen laten doen wat ze willen, en daar ligt de fout. Er zijn ouders die het moeilijker vinden om grenzen te stellen of nee te zeggen, zelfs als dat met genegenheid is, dan om overal ja op te zeggen en er goed uit te zien. Dit is een vergissing. We denken misschien dat dit de band die we met onze kinderen hebben zal verbeteren, maar dat is niet echt zo. Als we dit doen, schieten we tekort in onze rol als ouders.
Een rolmodel zijn voor onze kinderen
Er is een dwingende reden waarom vrienden zijn met onze kinderen een vergissing is, en dat is het soort band dat we met hen vormen. De band tussen ouder en kind is veel gemakkelijker als beide partijen een veilige hechtingsstijl hebben. Dit is gebaseerd op het feit dat kinderen hun ouders moeten zien als hun rolmodellen. Ze moeten hun behoeften kunnen goedkeuren, het beste voor hen zoeken, hen begeleiden en altijd beschikbaar zijn.
Dit verdwijnt als we onze relatie met onze kinderen baseren op vriendschap. Vanuit dat perspectief zullen onze kinderen ons zien als iemand die zich in dezelfde positie bevindt als zij en met dezelfde onzekerheden en behoeften die zij misschien hebben. Wat gebeurt er dan? Wel, dit alles leidt tot een onzekere gehechtheid, waardoor ze zich gedesoriënteerd voelen en niet weten hoe ze de wereld tegemoet moeten treden.
Daarom moeten de opvoeding en scholing van kinderen beginnen met weten hoe we onszelf moeten positioneren en onze rol op ons moeten nemen. We moeten niet vergeten dat we altijd de beste steun voor onze kinderen zijn.
Wat betekent het om respectvolle ouders te zijn?
Respectvolle ouders onderhouden een eerlijke, hechte en liefdevolle relatie met hun kinderen. In dit verband houden volwassenen altijd rekening met hun kinderen bij het nemen van beslissingen over hun opvoeding. Ja, ze moeten dit altijd op een verantwoordelijke manier doen en duidelijk maken welke regels en grenzen ze moeten respecteren. Wat kunnen we doen om een relatie met onze kinderen te hebben die gebaseerd is op respect? Deze tips kunnen je helpen:
- Besteed meer tijd aan je kinderen, maar zonder toe te geven aan al hun grillen.
- Stel routines en richtlijnen op zodat ze hun omgeving op een veilige manier tegemoet kunnen treden.
- Wees duidelijk over wanneer en hoe je grenzen stelt. Pas ze aan hun leeftijd aan.
- Zorg dat je kinderen zich aan de gestelde grenzen houden.
- Leer ze discipline zodat ze weten wat ze wel en niet kunnen doen.
- Weet hoe je naar ze moet luisteren als ze iets te zeggen hebben. Grenzen stellen betekent niet dat je alles blindelings moet verbieden. Het is belangrijk om met ze te onderhandelen.
Vertrouwen ja, vrienden nee
Niet alles is mogelijk als het gaat om het opbouwen van een vertrouwensband met onze kinderen. We moeten vloeiende communicatie en een hechte relatie hebben, maar nooit onze autoriteit in gevaar brengen om grenzen te stellen.
- De relatie moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Op deze manier zullen onze kinderen ons hun problemen kunnen vertellen. Toch moeten we als ouders onze zorgen niet aan hun kinderen vertellen, want dan belasten we hen met onze angst, zorgen en angsten.
- Het is belangrijk dat we een band opbouwen die gebaseerd is op warmte, genegenheid, vertrouwen, veiligheid en kameraadschap. Maar we moeten altijd grenzen stellen.
- Het vertrouwen dat we hebben met onze kinderen moet gericht zijn op het bevorderen van hun emotionele volwassenheid, verantwoordelijkheid en zelfkennis.
Genereer een veilige gehechtheid
We hebben laten zien waarom ouders geen vrienden met hun kinderen moeten zijn. Namelijk omdat het geen relatie tussen gelijken is. Kinderen moeten altijd weten en op een respectvolle manier rekening houden met hun positie en de onze. We moeten ze helpen door grenzen te stellen, zodat ze zich veilig voelen. Als onze relatie gebaseerd is op vriendschap, brengen we ze in verwarring. In plaats daarvan moeten volwassenen hun rolmodellen zijn.
Nu weet je waarom vriendschap met je kinderen een fout is die kan eindigen in een onzekere gehechtheidsstijl. En dat heeft weer negatieve gevolgen voor de emotionele ontwikkeling van de kleintjes.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sánchez, G. (2012). La comunicación entre padres e hijos. De Esperanza para la Familia, 1-6.
- Nardone, G., Giannotti, E., & Rocchi, R. (2013). Modelos de familia: conocer y resolver los problemas entre padres e hijos. Herder Editorial.