Ik kende geen liefde tot jij in mijn leven kwam

Ik kende de ware liefde niet tot jij in mijn leven kwam. Je veranderde mijn manier om alles te zien en te voelen, om te denken en lief te hebben.
Ik kende geen liefde tot jij in mijn leven kwam
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Al die tijd dacht ik dat ik wist wat liefde was. Maar ik had het mis. Ik kende de liefde niet tot jij in mijn leven kwam. Tenminste niet op de manier waarop deze liefde op de meest natuurlijke en oprechte manier geboren wordt. Een nooit eerder geziene genegenheid en bewondering, naar werkelijk onvermoede hoogten gebracht.

Tot jij in mijn leven kwam, kende ik geen liefde zo zuiver, visceraal, diep. De meest oprechte en onvoorwaardelijke liefde (Engelse link). Het soort dat geen grenzen of begrenzingen kent. Een liefde die in staat is alles te geven zonder er iets voor terug te verwachten. Een gevoel dat me vervulde vanaf de seconde dat je geboren werd, altijd intact, ondanks alle omstandigheden. Eeuwig en oneindig.

Ik begreep nooit het nauwe verband tussen liefde en het volste geluk. Je werd de zon van mijn ochtenden en de melodie van elk van mijn middagen. Mijn licht in elke donkere dag, de lucht met de geur van leven die ik elke dag inadem.

Je werd mijn verlangen om te blijven bereiken en te vechten. De motor die me vooruit stuwt. Die kleine kruk die in staat is me elke dag op de been te houden. Dat kleine wezen dat me de mogelijkheid gaf om de frisheid van mijn kindertijd opnieuw te zien, vanuit andere ogen.

Mijn klein kind, ik kijk naar je en begrijp hoe fout ik was. Want als iets zeker is, dan is het dat je aankwam om mijn begrippen van toewijding en opoffering te herdefiniëren. Om mijn huis met vreugde te vullen. Eigenlijk om me te laten weten dat ik geen liefde kende tot jij in mijn leven kwam.

Ik kende geen liefde tot jij in mijn leven kwam

Mijn dagen, voor jij in mijn leven kwam

Vandaag kan ik zeggen dat het moederschap mijn leven radicaal veranderd heeft. En het doet er niet toe of, sinds jij in mijn leven kwam, mijn leven beter of slechter, eenvoudiger of ingewikkelder is. Je hebt me als mens gevormd, omdat je in die koude verloskamer binnenstormde.

Ik wist dat ik meer tijd en meer vrienden had, tot jij in mijn leven kwam. Maar sindsdien investeerde ik seconden, minuten, dagen, weken en maanden in de bank van de liefde. Ik kan bevestigen dat ik miljonair werd, met de enige rijkdom die echte waarde heeft. Ik verdiende een beste vriend voor het leven, mijn prins of prinses uit een eindeloos sprookje.

Ontspanning, onvergetelijke wandelingen en geweldige reizen markeerden mijn dagelijks leven voordat ik een ouder werd. Ik koos ervoor om nachtenlang te slapen of te dansen tot jij in mijn leven kwam. Ik kende geen zorgen of gevaren. Maar vandaag begrijp ik wat ik allemaal heb moeten missen voordat jij in mijn leven kwam.

Tot jij in mijn leven kwam, begreep ik de waarde van een glimlach en het gewicht van een blik niet. Ik herinnerde me niet de onschuld en tederheid die ik in mijn zoete kindertijd verloor. Zelfs niet toen ik papa ontmoette voelde ik dat liefde zo onverwoestbaar, eeuwig en onoverkomelijk kon zijn.

Om lief te hebben met een intensiteit die ik nog nooit gezien had. Tot jij in mijn leven kwam, was ik nog nooit zo belangrijk voor iemand geweest. Ook had ik er niet aan gedacht hoe mooi het zou kunnen zijn om jou te zien groeien. Om heel gelukkig, samen te groeien. Ik begreep dat ik de wereld kon worden voor de meest bijzondere persoon in mijn leven.

Toen je kwam, leerde ik de wonderlijkste liefde kennen

Een moeder knuffelt haar kind

Toen je besloot deel uit te maken van deze waanzinnige wereld, begon ik de krachtigste, wonderlijkste en meest lonende liefde te ervaren. Die van een moeder, die in staat is bergen te verzetten. Zo krachtig dat ze het onmogelijke bereikt. Ik ontdekte de magie van de beroemde moeder-kind relatie, een band die verder gaat dan bloed. Een hechte en onvergelijkbare band.

Ik begreep en zag van dichtbij dat wat zo vaak genoemd wordt maar zo ingewikkeld is om uit te leggen: “Het wonder van het leven”. Dat kleine wezen dat mijn hart intens doet kloppen is degene die zich vroeger binnen in mij bewoog. Je maakte deel uit van mijn lichaam en bent in de wereld gekomen met mijn hart in je handen.

Je bent mijn leven binnengestormd als de universele waarheid. Jij bent gekomen om me de heiligste titel te geven, moeder, en je bent hier om me evenveel te leren als ik jou leer – zelfs meer! Hoeveel jaren er ook voorbij gaan, ik zal mijn vermogen tot verwondering niet verliezen en ik zal nooit ophouden me te verbazen. Zeker, ik kende de liefde niet tot jij in mijn leven kwam, mijn kleine stukje hemel.

Omslagfoto met dank aan Redactie Bromera. Wellicht ook interessant voor jou

6 dingen die je baby gelukkig maken voor de geboorte
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
6 dingen die je baby gelukkig maken voor de geboorte

Prenatale stimulatie is een vorm van speciale zorg voor je baby tijdens de zwangerschap. Het kan helpen dat je baby gelukkig zal zijn al voor de ge...  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.