Het Montessori stiltespel: waaruit bestaat het?

Het Montessori stiltespel bestaat uit het zwijgen voor een bepaalde tijd. Het kan individueel of in een groepje kinderen gespeeld worden. Meer weten?
Het Montessori stiltespel: waaruit bestaat het?

Laatste update: 26 mei, 2022

De waarheid is dat het vrij moeilijk is om een kind zich te laten concentreren en op details te laten letten. Stil zijn is voor hen namelijk bijna een vorm van marteling. Maar rustig blijven is een gedrag dat aangeleerd kan worden. Wil je een methode weten om ze te helpen? Als je nu eens het Montessori stiltespel probeert?

Wat is het Montessori stiltespel?

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het Montessori stiltespel uit een bepaalde tijd stil zijn. Het kan individueel of in een groep gespeeld worden. Het is gemakkelijk en vereist slechts eenvoudige hulpmiddelen.

De kinderen zitten in een kring, op de grond of in een comfortabele stoel, en in een stille omgeving. De speeltijd kan variëren. Voor jongere kinderen is ongeveer 30 seconden voldoende, terwijl oudere kinderen tot 5 minuten kunnen spelen.

Vertel het kind vervolgens dat het de bedoeling is uit te vinden wat ze in de stilte horen. En om de speeltijd te beginnen en te beëindigen kun je het zachte geluid van een bel of een instrument, zoals de xylofoon, gebruiken.

Sommigen gebruiken een kleine brandende kaars die het kind na afloop van de speeltijd moet uitblazen. Een zandloper is ook handig.

Als de bedongen tijd verstreken is, gaan we verder met commentaar te geven op wat de kinderen hoorden terwijl ze stil waren. Hoe meer geluiden ze opvangen, hoe meer belangstelling ze zullen hebben om nog een spelronde te doen.

Het Montessori stiltespel

Het is belangrijk dat deze activiteit niet als straf wordt toegepast of wanneer het kind zich misdraagt, zodat ze het niet associëren met iets negatiefs.

Hoe kun je het Montessori stiltespel op groepen kinderen toepassen?

Dit spel is een beproefde methode om kinderen een tijdje rustig te laten blijven. Volg deze aanwijzingen om thuis of in de klas met meer dan één kind te spelen:

 • Probeer eens een koord of lint te hebben en er verschillende klokken aan te hangen. De bedoeling is dat twee kinderen het lint nemen, aan elk uiteinde een, en zich verplaatsen zonder de klokken te luiden.
 • Als je verschillende van dezelfde linten hebt, kun je ze allemaal aan één uiteinde samenvoegen. Geef elk kind een uiteinde om vast te houden. Laat ze dan een stukje lopen met hetzelfde idee om geen geluid te maken met de belletjes.
 • Er kan ook een variant worden uitgevoerd waarbij de kinderen geblinddoekt worden en een voorwerp laten vallen. De taak van de kinderen is dan te bepalen waar het geluid vandaan kwam en te raden wat het voorwerp was.
 • In een kleuterklas kan de leerkracht de naam van elk kind fluisteren. Telkens als een kind zijn naam hoort, moet het opstaan, naar de leerkracht toekomen en die kan het feliciteren door in zijn oor te fluisteren. De bedoeling is dat de kinderen oplettend zijn als de leerkracht hun naam noemt.

Voordelen van dit spel voor het gedrag van een kind

Neem nota van de voordelen die dit eenvoudige spel aan kinderen biedt:

 • Stelt het kind in staat zich op een doel te richten en zijn aandacht te fixeren.
 • Kinderen leren tijdens het spelen de deugd van geduld te cultiveren.
 • Het leert ze kalm en beheerst te zijn.
 • Het is een goede techniek voor hen om voorzichtig te leren lopen.
 • Dit spel stelt ze in staat te genieten van momenten van stilte en rust.
Een meisje geniet van de stilte
 • Als ze het in groepen spelen, leert het ze als een team te werken.
 • Ze leren aandachtig te luisteren.
 • Kinderen leren zichzelf kennen.
 • Ze leren de details te waarderen.
 • Het spel verfijnt hun zintuigen, waardoor ze scherper worden.

Het belang van het Montessori stiltespel

Het komt steeds meer voor dat kinderen elektronische apparaten gebruiken, die hen weliswaar rustig houden, maar uiteindelijk toch andere vermogens verlammen die ze moeten ontwikkelen om volwassen volwassenen te worden.

Het Montessori stiltespel is een goede optie om je kind te helpen een goede persoonlijkheid te ontwikkelen. Bovendien stelt het ze in staat andere kwaliteiten te leren zoals verdraagzaamheid en interne discipline toe te passen, wat niets anders is dan zelfbeheersing.

Het is beslist een spel dat elk kind zou moeten leren om meer zelfredzaam te worden. Wellicht ook interessant voor jou

19 tips van Maria Montessori om je kinderen op te voeden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
19 tips van Maria Montessori om je kinderen op te voeden

Deze tips van Maria Montessori, van gerechtigheid tot zelfrespect, zorgen ervoor dat de groei van kinderen zo aangenaam mogelijk is.