Mijn baby knarst met zijn tanden: is dit normaal?

Als je merkt dat je baby met zijn tanden knarst, vraag je je misschien af waarom dit gedrag voorkomt. In dit artikel leggen we het je uit.
Mijn baby knarst met zijn tanden: is dit normaal?

Laatste update: 05 juni, 2022

Vanaf de geboorte ondergaan kinderen verschillende veranderingen en maken ze verschillende groeistadia door. Daar horen ook aanpassingen van de mondholte bij. Daarom kun je je, als je ontdekt dat je baby met zijn tanden knarst, afvragen of deze gewoonte normaal is of niet.

Deze handeling is meestal een soort verkenning van de transformaties van het gebit. Maar het kan ook een aanwijzing zijn van algemene of plaatselijke aandoeningen, zoals bruxisme.

In dit artikel vertellen we je in detail waarom je peuter met zijn tanden knarst en wat je er aan moet doen.

Bruxisme bij kinderen

Bruxisme is de gewoonte om regelmatig de tanden te klemmen en te knarsen. Deze aandoening (Spaanse link) kan peuters, kinderen, adolescenten en volwassenen treffen, zowel overdag als ‘s nachts.

Het bestaat uit een herhaalde en overdreven samentrekking van de kauwspieren, zonder enig functioneel doel. Daarom is het kenmerkend het gebied van de kaak samengetrokken te zien of het knarsen van de tanden te horen.

De wrijving tussen de gebitsdelen veroorzaakt hun slijtage. Het kan ook hoofdpijn en pijn in de kaak, het oor en de nek veroorzaken.

In het algemeen knarsen baby’s en kinderen hun tanden tijdens het doorkomen van tandjes. De meeste van deze gevallen zijn mild en behoeven geen behandeling.

Mijn baby knarst met zijn tanden
Het doorkomen van tandjes bij baby’s veroorzaakt voortdurend ongemak, waardoor ze bepaalde gewoonten gaan aannemen om die te verlichten. Maar het is belangrijk dat deze gewoonten niet na verloop van tijd verlengd worden.

Waarom knarst mijn baby met zijn tanden?

Zoals we al gezegd hebben, als een baby met zijn tanden knarst, is dat meestal om het ongemak van het uitbarstingsproces te verlichten. De eerste melktanden beginnen in de mond uit te komen rond de leeftijd van 6 maanden en dit stadium eindigt rond de leeftijd van 2 of 3 jaar. Daarom is het gebruikelijk dat kleintjes tussen deze leeftijden geluiden maken van wrijving tussen hun tanden.

Als de eerste tandpuntjes verschijnen, spelen en verkennen kleintjes deze onbekende elementen in hun mond. Ze proberen nieuwe gewaarwordingen te ontdekken en reageren op de nieuwe ervaring.

Ook kunnen baby’s tijdens het uitbreken van een nieuwe tand over hun tanden wrijven om het ongemak dat het proces veroorzaakt te verlichten.

Het uitvallen van melktanden en het verschijnen van blijvende tanden is ook een tijd waarin kleintjes tandenknarsen. De slijtage van de oude elementen en de groei van de kaken zijn nodig om de blijvende tanden hun plaats in de boog te laten vinden. En knarsen is meestal een symptoom dat met dit proces gepaard gaat.

Naast deze fysiologische problemen, die baby’s en kinderen ertoe brengen hun tanden te knarsen, zijn er nog andere redenen die bruxisme verklaren. En hoewel de etiologie (Engelse link) van deze gewoonte niet altijd helemaal duidelijk is, zijn er toch enkele factoren die het ontstaan ervan kunnen bevorderen:

  • Stress en angst. Sommige situaties die bij kinderen nervositeit, angst en stress uitlokken kunnen bruxisme veroorzaken.
  • Hyperactiviteit.
  • Gebitsmisposities.
  • Intestinale parasitose. Er is controverse over de vraag of deze infecties bruxisme veroorzaken of niet. Maar het is een extra factor om rekening mee te houden bij het bepalen van de oorsprong van het probleem.

Wat te doen als je baby met zijn tanden knarst?

Veel baby’s en kinderen lossen het probleem van tandenknarsen op natuurlijke wijze op, want het is een tijdelijke situatie.

Als de tanden eenmaal doorgekomen zijn, raakt het kind gewend aan de nieuwe situatie. De gewoonte is dan dus niet meer nieuw. Als de kiezen en blijvende tanden verschijnen, neemt de gewoonte dan ook geleidelijk af. Groei en de voltooiing van de tandvervanging leiden ertoe dat de situatie overwonnen wordt zonder dat er ingegrepen hoeft te worden.

In elk geval kun je, als je merkt dat het knarsen van je baby verband houdt met het doorkomen van de tanden, hem wat veilige voorwerpen aanbieden om op te bijten. Zo kan hij zijn ongemak verlichten zonder met zijn tanden te knarsen. Kauwspeelgoed van verschillende materialen en koude doeken kunnen in dit stadium goed helpen.

Complicaties van bruxisme tijdens de kindertijd zijn zeldzaam. Maar als je merkt dat je baby of kind met zijn tanden knarst, kun je het beste de situatie in de gaten houden.

Het is ook een goed idee om de aanwezigheid van deze gewoonte tijdens regelmatige bezoeken met je kindertandarts te bespreken. De deskundige kan beoordelen of het probleem andere structuren beïnvloedt, zoals de blijvende tanden of het temporomandibulaire gewricht, of dat de tanden daardoor erg afgesleten zijn.

In sommige gevallen kan een ingreep nodig zijn om complicaties te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan gevoeligheid, een verkeerde stand van het gebit, of veranderingen in het temporomandibulaire gewricht. In deze situaties is het raadzaam de oorsprong van het probleem te onderzoeken om in te grijpen.

Tandheelkundige of psychologische factoren opsporen

Opsporen of er tandheelkundige of psychologische factoren zijn die het kind tot tandenknarsen aanzetten en die oplossen, maakt ook deel uit van de therapie. Daarom kunnen orthodontische behandelingen een haalbaar alternatief zijn.

Maatregelen om stress te verminderen zullen ook nodig zijn als angst de aanleiding van het probleem is. Met het kind spelen of sporten, verhaaltjes voor het slapengaan voorlezen, of ontspanningstechnieken uitvoeren zijn enkele manieren om de spanning die het kind hanteert te verminderen.

Bovendien kan het gebruik van (Spaanse link) spalken die de tanden bedekken bijdragen tot verbetering van de situatie. Ook fysiotherapie en spieroefeningen om de kaak en de nek te ontspannen kunnen soms aangeraden worden.

Een kind met een beschermer voor zijn gebit
Spalken om de beet te oefenen zijn nuttige elementen om tandslijtage en andere complicaties van bruxisme te voorkomen. Maar daarnaast is het nodig de onderliggende aandoening te behandelen die kinderen tot deze gewoonte predisponeert.

Raadpleeg je kindertandarts als je baby tandenknarst

Het geluid dat een baby maakt als hij met zijn tanden knarst, kan heel verontrustend zijn. Maar zoals we je al vertelden, is dit meestal een tijdelijke aandoening die mettertijd vanzelf overgaat.

In elk geval zijn afspraken met een kindertandarts de beste kansen om eventuele problemen vroeg op te sporen en ongewenste complicaties te voorkomen. Regelmatig de tandarts van je kind bezoeken vanaf het eerste levensjaar helpt je alle twijfels over de gezondheid en verzorging van de mond van je kind weg te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dantón Moreno, N., & Apara, D. (2018). Factores predisponentes del Bruxismo en niños. Anuario de la Sociedad de Radiología Oral y Máxilo Facial de Chile, 35.
  • Alvarez-Gastañaga, V. A., Baldeón-López, M. C., & Malpartida-Carrillo, V. (2020). Bruxismo en niños y adolescentes: Revisión de la literatura. Odovtos-International Journal of Dental Sciences22(2), 53-60.
  • Guzmán Guillén, M. K. (2021). Factores de riesgo de bruxismo de sueño en niños y adolescentes (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Flores Bracho, M. G., Zapata Hidalgo, C. D., & Ruiz Quiroz, J. F. (2021). Bruxismo en niños tratados con placas interoclusales. Relato de caso clínico. Dilemas contemporáneos: educación, política y valores9(SPE1).
  • Hermida, M. L., Cortese, S. G., Bussadori, S. K., Ferreira, R., & Spatakis, L. (2020). Tratamiento del bruxismo del sueño en niños. Revista de Odontopediatría Latinoamericana10(1).
  • Firmani, M., Reyes, M., Becerra, N., Flores, G., Weitzman, M., & Espinosa, P. (2015). Bruxismo de sueño en niños y adolescentes. Revista chilena de pediatría86(5), 373-379.
  • Bustos Vargas, M. (2018). Revisión narrativa sobre tratamiento farmacológico y terapias alternativas del bruxismo en niños (Doctoral dissertation, Universidad Finis Terrae (Chile) Facultad de Odontología).
  • ARAUJO, B. D., HENRIQUE, T. B., & FARIA, M. D. (2019). MANIFESTAÇÕES BUCAIS MAIS COMUNS EM ODONTOLOGIA PARA BEBÊS. REVISÃO DA LITERATURA. ANAIS DE ODONTOLOGIA DO UNIFUNEC6(6).
  • Moreno Ramírez, L. C., & Soto Robla, F. A. (2018). Prevalencia de bruxismo en niños menores de 13 años: revisión narrativa (Doctoral dissertation, Universidad Finis Terrae (Chile) Facultad de Odontología).
  • Flores, S. A., Bendezú, L. A. B., Ramos, N. P. V., de la Cruz, J. R. B., Aldana, C. G. O., Crisóstomo, A. C., … & Gil, J. N. V. (2021). Manejo de los hábitos orales en odontopediatría: Revisión de literatura. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA20(2), 74-84.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.