5 Strategieën om agressie bij kinderen te beheersen

Een van de strategieën om agressie bij kinderen te beheersen is ze ademhalingsoefeningen te leren. Hier zijn nog een paar strategieën om toe te passen.
5 Strategieën om agressie bij kinderen te beheersen

Laatste update: 18 juni, 2022

Schoppen, beledigen, bijten, schreeuwen, of met speelgoed gooien zijn enkele van de vele manieren waarop agressiviteit zich bij kinderen manifesteert. Deze situatie komt vaak voor en vereist een dubbele aanpak. Je moet begrijpen wat er met het kind gebeurt en het helpen zijn emoties te herkennen en er op een gezonde manier mee omgaan. We weten dat, in de praktijk, omgaan met agressie bij kinderen een uitdaging is. Daarom gaan we een paar nuttige strategieën voor die momenten van spanning met je delen. Blijf lezen!

Wat is de reden achter de agressiviteit van kinderen?

Voor dit soort vragen vinden we nooit een eenduidig antwoord. Het aangewezen is veeleer om te proberen de situatie in al zijn complexiteit te begrijpen en in het licht van dat specifieke kind. Dat wil zeggen, rekening houdend met hun persoonlijkheid, context, en geschiedenis. Bovendien is het essentieel om te vermijden het kind in categorieën in te delen of lichtvaardig analyses of diagnoses te maken. Plak ook geen schadelijke etiketten op het kind.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat de hersenen in de kindertijd nog niet volledig rijp zijn. Ze verwerven geleidelijk nieuwe vaardigheden.

Eenvoudig gezegd zijn kinderen in het begin ‘pure emotie’. Hun gedrag wordt namelijk door de lagere hersenen beheerst. Mettertijd consolideren de hogere hersenen zich, en vanaf dat moment zijn kinderen in staat ervaringen te integreren en passender reacties op prikkels te geven.

Intussen is het onlogisch van een kind te verwachten dat het reageert als een volwassene. We moeten het belang inzien van onze begeleiding bij de ontwikkeling van hun vaardigheden.

5 Strategieën om agressie bij kinderen te beheersen
Boosheid is een geldige emotie en kinderen moeten die van jongs af aan ervaren om er gezond mee om te kunnen gaan. Integendeel, agressiviteit is een van de gevolgen van moeilijkheden om emoties goed te hanteren.

5 strategieën om met agressie bij kinderen om te gaan

Buiten de opvoedtechnieken die je met je kinderen besluit toe te passen, is het beheersen van emoties een belangrijk hoofdstuk en een fundamenteel hulpmiddel voor hun leven.

Als we kinderen zo begeleiden dat ze in staat zijn te begrijpen wat hen overkomt, waarom het hen overkomt, en wat ze kunnen doen om die situatie te veranderen, zullen ze het emotionele welzijn bereiken dat we willen dat ze bereiken.

Ontdek hieronder welke de strategieën zijn om agressiviteit bij kinderen te beheersen.

1. Maak gebruik van de stoplichttechniek

Hoewel er variaties op bestaan, is de stoplichttechniek een heel nuttig hulpmiddel om het gedrag van kinderen te sturen en hen te helpen van hun daden te leren.

Teken en schilder samen een groot stoplicht, zodat je het aan een muur kunt hangen. Als het klaar is, vraag je je kind om de situaties aan te wijzen die hen ergeren, frustreren en boos maken. Ze kunnen erover praten of ze kunnen ze op papier schrijven en ze dan naast de rode kleur plakken.

Vraag ze vervolgens de situaties te beschrijven die hen ongemakkelijk of van streek maken . Herhaal de vorige stap, maar plaats de woorden ditmaal in het gele gebied.

Vraag ze tot slot welke situaties hen blij maken, die hen behagen en die hen een goed gevoel geven. Plaats ze in dit geval in het groene gebied.

Als dit alles gedaan is, help je je kind na te denken over hoe moeilijke situaties opgelost zouden kunnen worden en wat de beste gedragingen zouden zijn om dat te bereiken, zonder iemand te kwetsen.

2. Omgaan met agressie bij kinderen: leer ze te ontspannen en adem te halen

Geef je kind enkele instructies om lucht op te nemen en op te blazen als een ballon. Laat hem dan leeglopen en blaas hem weer op. Je kunt ze ook opdragen hun vuisten te balmen en er veel kracht op te zetten, en ze dan geleidelijk losser te maken tot hun handen zo licht aanvoelen als papier.

Op beide manieren help je ze adem te halen en te ontspannen en zo bij te dragen aan het beheersen van agressie bij kinderen.

3. Gebruik muziek als afleidingsmiddel tijdens een conflict

Op deze manier kun je helpen emoties te reguleren. Wel moet je daarna nadenken over wat er gebeurd is en proberen vast te stellen wat hen ertoe bracht zo te handelen . Dit zal het proces van het begrijpen van de gevoelens vergemakkelijken.

4. Stel enkele artistieke activiteiten voor

Een van de leuzen die ook gebruikt worden om aan agressiviteit te werken is het tekenen van emoties. Zo kan iemand, als hij boos kijkt, zijn haren overeind hebben staan, zijn tanden op elkaar geklemd, en zijn gezicht helemaal rood hebben.

Ook dit is een manier om het conflict te bezweren en de kinderen te helpen nadenken over hoe ze zichzelf zien (en wat anderen zien) op die momenten van spanning. Natuurlijk is het belangrijk hen te begeleiden bij het analyseren en leren van situaties.

5. Bevorder lichaamsbeweging

Lichamelijke activiteit is een manier om energie en spanning kwijt te raken, gelukshormonen aan te maken en een groter welzijn te bereiken.

Sporten kan ook als een uitlaatklep dienen
Sport is een activiteit die meerdere voordelen biedt voor de lichamelijke en emotionele gezondheid. Bovendien zijn ze een manier om energie te kanaliseren en lichaam en geest te ontspannen van de spanningen van de dag.

Omgaan met agressie bij kinderen: enkele aanvullende aanbevelingen

Een andere manier om kinderen te helpen over hun emoties te praten is door met ze te socialiseren. Deel je emoties met elkaar. Ze kunnen zich ermee identificeren en gemotiveerd worden om ons meer vragen te stellen die ze als ervaring kunnen gebruiken. Bovendien helpt het leren een naam te geven aan de manier waarop we ons voelen ook om ons te ontspannen.

Tegelijk moeten we niet wachten tot agressie gebeurt. We moeten ingrijpen voordat het gebeurt. Dat wil zeggen, als we op een conflict kunnen anticiperen, is het belangrijk dat te doen.

Tot slot is het van essentieel belang dat volwassenen goede rolmodellen zijn . Wij zijn de belangrijkste bron van leren voor kinderen. Als ze ons overdonderd zien, zullen ze denken dat dit de juiste manier van handelen is.

Laten we proberen kalm te blijven in ongunstige situaties en vermijden ons agressief te gedragen, door te schreeuwen of door andere vormen van geweld.

Boosheid is niet hetzelfde als agressiviteit

Boosheid maakt deel uit van ons emotionele gamma en we moeten toestaan dat deze naar boven komt. In feite is het nodig dat kinderen gevarieerde ervaringen opdoen om te leren herkennen wat ze leuk vinden, wat ze niet leuk vinden, hoe ze zich voelen, en op welke momenten ze zich goed of slecht voelen.

Het is echter wel belangrijk om boosheid te onderscheiden van agressie en geweld. Het laatste moet begrepen worden als een moeilijkheid in het hanteren van emoties en moet omgebogen worden. Vroegtijdig ingrijpen is nodig om kinderen de nodige hulpbronnen aan te reiken. Op die manier kunnen ze alternatieve oplossingen voor hun problemen vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parra, M. D. P. G. (2009). Intervención musicoterapéutica para promover la prosocialidad y reducir el riesgo de agresividad en niños de básica primaria y preescolar en Bogotá, Colombia. International Journal of psychological research2(2), 128-136.
  • Noroño Morales, N. V., Cruz Segundo, R., Cadalso Sorroche, R., & Fernández Benítez, O. (2002). Influencia del medio familiar en niños con conductas agresivas. Revista cubana de Pediatria74(2), 138-144.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.