Wat je moet weten over stille kinderen
Over het algemeen hebben stille kinderen geen of weinig conflicten. Ze hebben vaak een relaxte houding, wat niet altijd passiviteit van hun kant betekent.
Anders gezegd, stille kinderen weten dat confrontatie niet noodzakelijk is voor het overgrote deel van problemen, en ze geven geen aanleiding tot negatieve emoties.
Hun rust en geduld maken het heel aangename personen, maar ze zijn vaak niet erg extrovert.
Hen benaderen kan een beetje lastig zijn, omdat hun kalme aard de indruk kan geven dat ze niet in aanraking willen komen met anderen. Ze zijn echter wel degelijk geïnteresseerd in met anderen omgaan en te communiceren.
Vergeet niet dat uitbundigheid niet altijd een duidelijk teken is van interesse.
Als je kind stil is, raden we aan dat je hem helpt, zonder in de val van overbescherming te trappen, en dat je hem aanmoedigt om zijn emoties te uiten.
Dwing hem niet en zorg er vooral voor dat hij de liefde krijgt die hij nodig heeft.
Op deze manier kun je hem helpen om alle nodige hulpmiddelen te krijgen voor een integrale ontwikkeling, waar hij zijn hele leven voordeel van heeft.
Kenmerken van het gedrag van stille kinderen
1. Ze hoeven niet verlegen te zijn
Het is een feit dat stil zijn en verlegen zijn niet altijd samengaan. Wat er gebeurd in het geval van stille kinderen is dat ze vaak meer terughoudend zijn, maar als ze eenmaal in een vertrouwde omgeving zijn zullen ze heel spontaan zijn.
Stille kinderen hebben een voorzichtige houding. Ze observeren nieuwe situaties om te zien wat er zal gebeuren voordat ze de confrontatie aan gaan. Maar zodra ze de controle over de situatie hebben, kan niemand ze tegenhouden.
2. Ze luisteren altijd en nemen informatie op
Verwar de kalme aard van kinderen niet met het idee dat ze niet opletten als je met ze praat.
Het zijn vaak heel observerende mensen die aandacht besteden aan alles om hen heen. Als gevolg hiervan maken ze zich veel gevoelens en gedachten eigen.
3. Ze praten meestal niet met vreemden
Als je merkt dat je kind moeite heeft om met vreemden te praten, is het beter dat je ze niet dwingt om deze situaties aan te gaan, omdat het heel onaangenaam kan zijn.
Help hem, op een subtiele en medelevende manier, om over dit probleem heen te komen en beetje bij beetje uit zijn comfortzone te stappen.
Ook al is het geen prioriteit om met vreemden te praten, moet je proberen om hem aan te moedigen om deel te nemen aan alledaagse activiteiten, zoals eten bestellen in een restaurant of snacks kopen in een supermarkt.
4. Er gebeurt veel achter die stille buitenkant
Als kinderen opgroeien en beginnen te lezen en schrijven, wordt het tijd om te begrijpen dat er veel dingen gebeuren in het hoofd van een stil kind.
Stille kinderen praten niet altijd met hun ouders over al hun gedachten en gevoelens. Dit geeft niet maar je moet ze wel voldoende aandacht geven.
Om hen meer op hun gemak te stellen, kun je ze aanmoedigen om in een dagboek te schrijven of hun eigen verhalen te verzinnen. Je zult je realiseren dat ze meer kennis bezitten dan je verwacht.
Hoe stiller de man wordt, hoe groter zijn succes, zijn invloed, zijn macht. De rust in je hoofd is één van de mooie juwelen van wijsheid.
– James Allen –
5. Ze hebben niet de behoefte om het middelpunt van alle aandacht te zijn
Stille kinderen hoeven niet alle aandacht op te eisen. Ze gedijen beter op persoonlijke interacties. Daardoor zijn ze niet aangetrokken tot het idee om het middelpunt te zijn in sociale situaties.
6. Ze moeten je vertellen over hun hoop en dromen
Stille kinderen willen dat er iemand echt naar ze luistert, zonder dat ze vantevoren al beoordeeld worden. Ze willen een band met hun leraren, coach en andere volwassenen in hun leven.
Je moet dus niet de kans missen om ze te benaderen en te luisteren naar wat ze te zeggen hebben.
Probeer met ze te praten over dingen die voor hen belangrijk zijn, niet alleen wat jij belangrijk vindt. Het beste dat je kunt doen met een stil kind is ontdekken wat hem motiveert en hem uitnodigen om daarover te praten.