Waarom kinderen hun tong uitsteken als ze zich concentreren

Waarom kinderen hun tong uitsteken als ze zich concentreren

Laatste update: 27 juni, 2018

Sommige kinderen steken hun tong uit als ze zich concentreren. Dit is zo’n algemeen gebaar dat het meestal onopgemerkt blijft. We hebben allemaal kinderen dit zien doen, maar waarom kinderen hun tong uitsteken is de vraag. 

Volgens deskundigen hebben kinderen de neiging om dit te doen tussen de leeftijd van 5 en 9 jaar. Het uitsteken van je tong tijdens het concentreren is geen mentaal of algemeen gezondheidsprobleem. Blijkbaar is het een reflex die tevoorschijn komt tussen taal en motoriek.

Het is een soortgelijk mechanisme als de manier waarop we tijdens het praten gebaren maken met onze handen of gezicht. Maar in plaats van dit te doen steken kinderen hun tong uit.

Wanneer kinderen hun tong uitsteken kan dit een teken zijn dat ze erg geconcentreerd zijn op wat ze doen. Het is mooi om ze zo gefocust te zien op een activiteit en dat niets om hen heen ze afleidt. Er kan lawaai zijn, andere kinderen die aan het spelen zijn, muziek of pratende mensen. Maar niets neemt hun concentratie weg.

Waarom kinderen hun tong uitsteken als ze zich concentreren?

Waarom kinderen hun tong uitsteken bij concentratie

Wetenschappers zijn sinds kort geïnteresseerd in dit soort gedrag. Volgens een onderzoek doen kinderen dit vanwege de nauwe relatie tussen taal en motoriek. De resultaten van de studie toonden aan dat het niet alleen gaat om het uitsteken van hun tong, maar eerder om waarneembare patronen.

Om het onderzoek uit te voeren hebben ze 14 kinderen bestudeerd terwijl ze verschillende activiteiten aan het doen waren. Ze bestudeerden kinderen van 5 jaar oud en ze waren allemaal rechtshandig.

De onderzoekers keken naar de kinderen terwijl ze oefeningen aan het doen waren die speciaal voor dit experiment waren ontworpen. De oefeningen maten verschillende niveaus van motoriek.

Ze ontdekten dat deze reflex een fijne motoriek vereist. Ze waren echter verrast toen ze merkten dat de reflex vaker verschijnt bij oefeningen waarbij meer bewegingen voorkwamen. Met andere woorden, de kinderen uitten hun concentratie door hun tong een klein beetje te tonen.

De onderzoekers constateerden dat kinderen hun tong uitsteken aan beide kanten. Ze benadrukten ook hoe vaak de kinderen dit deden en hoe lang dit duurde.

Blijkbaar steken kinderen hun tong vaker uit tijdens activiteiten die minder precisie vereisen. Ze doen het niet zo vaak met activiteiten die een fijne motoriek vereisen.

De onderzoekers konden uitleggen dat dit gedrag betrekking heeft op communicatie. Ze verklaarden dat kinderen hun tong in de meeste gevallen aan de linkerkant uitsteken. Dit komt overeen met het de hersenkant die gerelateerd is aan de taal.

Nu je dit weet….

We willen wedden dat je weet waar we het over hebben. We hebben allemaal kinderen gezien die hun tong uitstaken bij het concentreren, maar nu zullen we er misschien meer op letten. Het is zo’n rustig gebaar en nu ook een interessant gebaar.

Observeer je kind. Zoek uit bij welke activiteiten ze hun tong uitsteken en ontdek hoe geconcentreerd ze dan zijn.

Waarom kinderen hun tong uitsteken bij concentratie.

Volgens de uitgevoerde onderzoeken heeft dit te maken met taal. Misschien zien we hoe hun hersenen werken. Bovendien is het een indicator van wat ze kunnen bereiken. Het laat ons zien dat hun capaciteiten uitstekend zijn. Het is heel eenvoudig gedrag maar de wetenschap heeft een reeks neurologische gedragingen verduidelijkt die je moet kennen en bestuderen.

Je vraagt je misschien af waarom deze reflex niet bij volwassenen wordt gezien. Onderzoekers leggen uit dat we soms, wanneer we ergens op reageren, beseffen we dat we onze tong uitsteken. Wanneer we beginnen met onze tong uit te steken besluiten we het om culturele redenen te onderdrukken.

We willen niet dat andere volwassen ons dit zien doen. Het is echter iets dat op elk moment kan gebeuren omdat het een primitieve reflex is die moeilijk volledig te elimineren is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.