6 manieren om je kind te laten zien dat van hem houdt
Ouders zijn tegenwoordig zo druk, dat ze vergeten hun kinderen te vertellen hoeveel hij van ze houdt. Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, de woorden “Ik hou van je”, zijn erg belangrijk. Natuurlijk weten ze het wel, maar ze worden er graag aan herinnerd. Sterker nog, ze hebben het nodig.
Het goede nieuws is dat het niet veel tijd kost. Je hoeft zelfs niet veel tijd met je kinderen door te brengen om ze te laten weten hoeveel je van ze houdt.
Briefjes en berichtjes die laten blijken dat je van ze houdt
Dit kan je op elke leeftijd doen. Laat briefjes achterlaten in hun boeken, op hun bureau, in hun schooltas. Stop het tussen hun speelgoed. Schrijf een kort berichtje of maak een leuke tekening. Ook zou je iets kunnen stoppen in hun broodtrommeltje om je kind er aan te herinneren hoe veel je van hem houdt.
Met oudere kinderen, kun je ook technologie gebruiken. Stuur ze van tijd tot tijd een email of een sms. Gebruik emoji’s om je woorden kracht bij te zetten.
Begroet hen altijd met een knuffel en een kus
De ochtend en het slapen gaan zijn twee belangrijke momenten op de dag. Juist deze tijden zijn een uitgelezen kans die je kan gebruiken om je kind een dikke knuffel en een kus te geven. Vergeet al het andere en geef hen een goede dosis liefde.
Neem de tijd om minstens een keer per dag samen te eten
Onderzoek wijst uit dat het gezamenlijk eten verschillende voordelen heeft voor kinderen. Een van hen is een verminderd risico op drugsgebruik, betere cijfers en meer zelfvertrouwen.
De lunch of het avondeten is een geweldige kans om bij te praten en het te hebben over dingen waar je kind zich mee bezig houdt. Om dit te laten gebeuren, is het zaak aan samen aan tafel te zitten, zonder televisie.
Geef je kind aandacht wanneer je samen bent
Recent onderzoek heeft aangetoond dat kinderen het doorhebben dat hun ouders snel zijn afgeleid wanneer ze samen zijn. Vaak hebben ouders meer oog voor hun telefoon of iets dergelijks. Niet alleen geeft dit een slecht voorbeeld, het toont ook weinig respect naar het kind.
Wanneer je kind ergens over wil praten leg dan je telefoon weg. Zorg dat niets je afleidt en geef hem aandacht. En wanneer je om de een of andere reden op dat moment geen tijd hebt, zorg dan dat ze begrijpen waarom dat zo is. Doe je kinderen niet tekort en laat ze niet zonder goede reden achter. Tijd is het kostbaarste wat je je kind kan geven.
Plan activiteiten met je kind
Tijd is het grootste cadeau dat je als ouder aan je kind kan geven. Als deze tijd tenminste echt tijd samen is. Wanneer jij en je kind tegelijkertijd thuis zijn, maar je bent beiden verschillende dingen aan het doen, dan is dat heel iets anders dan kwalitatief goed besteedde tijd samen.
Plan activiteiten voor het weekend of neem deel aan activiteiten buitenshuis. Denk aan knutselen, sport, dansles of andere hobby’s. Hiermee laat je je kind zien dat je het fijn vindt om samen te zijn. Het creëert een gevoel van nabijheid. En schept de mogelijkheid om “ik hou van je” te zeggen. Dit maakt hen duidelijk dat de tijd samen je dierbaar is.
Naast de woorden “ik hou van je”, kun je hen ook aangeven dat je hoopt dat ze een leuke dag hebben gehad. Stuur hen motiverende spreuken, vertel hen dat je aan ze denkt of dat je hen mist. Sla er niet in door, zeker niet wanneer je kind wat ouder is. Dit is alleen een voorbeeld van hoe je hen kan vertellen dat je van ze houdt.
Bedank hen voor alles wat ze doen
‘Graag gedaan’ en ‘dank je wel zeggen is een van de beste manieren om kinderen zo op te voeden dat ze dankbaar zijn voor anderen. Op die manier kan je hen laten zien hoeveel je hen waardeert. Dankbaarheid is een belangrijke waarde die het beste in ons naar boven haalt.
Of je ze nou gevraagd hebt om iets te doen of niet, je kan hier hier altijd voor bedanken. Maar er is nog meer wat je kan doen. Bedank hen van tijd tot tijd zomaar uit het niets – voor het feit dat ze er zijn. Dat ze zijn wie ze zijn. Bedank hen dat ze jouw ochtenden opvrolijken en dat ze je met hun glimlach aan het lachen maken. Elk woord helpt. En ze zullen het geweldig vinden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.