Het kusje in de ochtend voor onze kinderen
Onze kinderen ‘s morgens een kusje of ‘s avonds een knuffel geven zijn rituelen waar kinderen enorm veel baat bij kunnen hebben.
Onze kinderen wakker maken met een kusje is meer dan alleen een liefdevolle manier om hen te helpen hun oogjes te openen. Het is ook een geweldige gewoonte om zo de nieuwe dag welkom te heten en tegelijkertijd de band tussen moeder en kind of vader en kind te versterken.
Als er iets is dat we niet moeten vergeten, is het dat ons sociale universum vol zit met dagelijkse rituelen en gewoontes. Die gewoontes zijn bepalend voor onze werkelijkheid, op een positieve of een negatieve manier.
De gewoonten die we thuis hebben, zullen ook van invloed zijn op hoe onze kinderen tegen de wereld aan kijken.
Als een kind dit soort emotionele aandacht mist, zal hij opgroeien met de gedachte dat positieve emoties niet van belang zijn in deze wereld. Het gaat om een simpele knuffel voor het slapen gaan, een ‘goedemorgen-kusje’ of de vraag “heb je een fijne dag gehad?”
Een kusje bij het wakker worden is een geschenk voor zowel ouder als kind. Het moet eigenlijk een dagelijkse gewoonte zijn. Het lijkt eerst misschien een beetje raar maar echt, het is psychologisch en emotioneel gezien belangrijk.
Vandaag zullen we daarom het belang van dit soort dagelijkse rituelen uitdiepen bij “Je bent mama”.
Een kusje in de morgen is voor je kind is heel gezond
We weten dat ze snel zullen opgroeien. En we zijn ons er heel goed van bewust dat er een dag zal komen waarop ze wegduiken en ons zeggen “Mam, je brengt me in verlegenheid”.
Het maakt niet uit. Het is het beste om deze gewoonte te beginnen vanaf de eerste dag dat ze in deze wereld komen.
Het geven van deze uitingen van genegenheid zal de ontwikkeling van hun hersenen namelijk stimuleren. Dankzij de affectie en de veiligheid die je ze geeft, zul je uiteindelijk een wijs en attent kind vormen.
Een nieuwe dag begint en mama houdt van jou
Misschien laat je baby je niet veel slapen. Misschiem moet je er in de eerste maanden na de geboorte wel om de drie uur uit om de borst of een flesje te geven.
Hoe dan ook, wanneer de nieuwe dag aanbreekt, is het goed om onze kinderen eerst een kusje geven.
- Het is een natuurlijke handeling die direct aangeeft dat je er bent, hier en nu. Het stelt je in staat om geruststellende emoties over te brengen op je kind. Hij zal zich daardoor veilig en geliefd voelt.
- Een kus is een teken van liefde, de taal die onze kinderen onmiddellijk zullen begrijpen.
- Hoewel we hen misschien steeds vertellen dat we van ze houden, versterken kusjes, knuffels en strelingen deze boodschap op een non-verbale manier.
De gewoonte van het “goedemorgen-kusje” is daarom heel gezond.
Een knuffel voor het slapen gaan en een kusje in de ochtend
We weten nu dat een ochtendkusje heel positief is voor de ontwikkeling van een sterke affectieve band met onze kinderen.
We mogen echter niet vergeten dat ook het naar bed gaan vraagt om een uiting van genegenheid die veel kinderen fijn vinden.
- Naarmete onze kinderen groter worden, gaan ze meer uren achter elkaar door slapen zonder dat ze onze aandacht nodig hebben. Een kind heeft gemiddeld tussen de 10 en 13 uur slaap per nacht nodig.
- Dat is ongetwijfeld een lange tijd. Een manier om een diepe, veilige en tevreden rust te bevorderen is door met warmte “slaap lekker” te zeggen.
- Hier bij Je Bent Mama hebben we in een eerder artikel aangegeven hoe belangrijk het is om een verhaaltje voor te lezen voor het slapengaan. Het maakt niet uit hoe jong ze zijn. Na het voorlezen van een verhaaltje, zal een lekkere knuffel een heerlijke nachtrust garanderen.
Het belang van dit soort dagelijkse rituelen is dat het ervoor zal zorgen dat onze kinderen zich geliefd voelen. We kunnen onze kinderen snel wakker maken om hen naar het kinderdagverblijf of het huis van hun grootouders te brengen.
‘s Avonds kunnen we ze snel in bed leggen met het idee dat we dan even tijd hebben om iets anders te doen. Maar als we dat doen, vergeten we iets heel belangrijks: de emoties en gevoelens van onze kinderen.
Bewust ouderschap
Wanneer we spreken over bewust ouderschap houdt dat onder andere in dat de ouders meer aanwezig en betrokken zijn. Zij hebben geen haast.
We moeten de interne klok van ons kind respecteren terwijl we aan al hun behoeften proberen te voldoen. Behoeften op biologisch, psychologisch en affectief gebied.
Iets simpels zoals ze wakker maken met een kus, een paar kostbare momenten voor een knuffel, praten of lachen zal allemaal een positieve invloed hebben op hun hersenen.
Help ze daarom wakker te worden voor een nieuwe dag met een glimlach. Laat ze zien hoeveel hun moeder en vader van hen houden. Ouders moeten proberen een veilige omgeving te creëren waarin hun kinderen opgroeien. Zo zullen kinderen weten dat ze altijd de steun van hun ouders zullen hebben.
Naarmate ze ouder worden, kunnen ze zich ongemakkelijk gaan voelen door deze uitbundige vertoningen van genegenheid. Van binnen echter zullen ze je altijd dankbaar zijn, geloof het of niet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos