De dierbare tijd met grootouders die je altijd bij blijft
In de wereld van vandaag, waarin alles zo snel mogelijk moet gebeuren, zijn mensen drukker dan ooit met werk en verantwoordelijkheden. Dit betekent dat ze overal minder tijd voor hebben, dus ook voor familie. Dit betekent ook dat kinderen vaak minder tijd spenderen met hun grootouders.
Dit is erg jammer, omdat kinderen en grootouders vaak speciale herinneringen en een band voor het leven creëren.
Hoewel dit niet altijd goed uitkomt, is het belangrijk om te zorgen dat je kinderen deze ervaringen hebben voor hun emotionele ontwikkeling.
Waarom is tijd met grootouders zo bijzonder?
Ze zullen er niet voor altijd zijn
Helaas zullen grootouders er niet de rest van je kind zijn leven zijn. Er is een beperkte hoeveelheid tijd dat ze samen kunnen zijn, waardoor deze tijd extra bijzonder is.
Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van deze tijd samen en naar manieren te zoeken om meer tijd met familie door te brengen.
Leren van normen en waarden
Ouders zorgen ervoor dat kinderen goede gewoontes en waarden hebben, maar de les van grootouders gaat nog verder. Grootouders kunnen hun wijsheid delen die ze opgedaan hebben in hun leven.
Ervaring en leeftijd spelen een belangrijke factor in de wijsheid van grootouders. Ze kunnen hun kennis delen door middel van verhalen, moralen, advies en conversaties.
Hoe meer tijd je kinderen met hun grootouders spenderen, hoe waardevoller de lessen zijn die zij leren.
Ze zijn belangrijke familieleden
Grootouders zijn erg belangrijk. Het zijn de ouders van de ouders! Ze ontwikkelen een unieke band met hun kleinkinderen door te helpen met hun opvoeding. Deze band zou daarom elke dag gekoesterd moeten worden.
Zorg ervoor dat grootouders quality-time met hun kleinkinderen kunnen hebben – gebruik ze dus niet alleen voor het oppassen!
Ze zijn de beste verzorgers (na de ouders natuurlijk)
De liefde van grootouders voor je kinderen is onvoorwaardelijk en zal er altijd voor zorgen dat ze veilig zijn. Daarom hoef je je geen zorgen te maken over je kinderen als ze bij hun grootouders zijn.
De liefde en genegenheid die grootouders voor je kinderen hebben is niet te vergelijken met die van andere familieleden of goede vrienden.
Ze zijn een link naar onze voorouders
Grootouders zijn een directe link naar onze familie – naar de gemeenschap waar we allemaal bij horen. Daarom zijn grootouders de beste bron voor het leren over onze grootouders, familieherinneringen en voor onze kinderen om nieuwe dingen te leren over hun ouders.
Onze familieverhalen zullen nooit vergeten worden… daarom moeten we onze kinderen aansporen om meer te leren over hun oorsprong.
Ze zijn een grote steun
Grootouders zullen hun kleinkinderen ook nooit teleurstellen. Ze zullen altijd aan hun zijde staan. Ouders weten dat kinderen opvoeden niet gemakkelijk is. Discipline is belangrijk en hartbrekend tegelijkertijd.
Grootouders hoeven hun kleinkinderen niet te onderwijzen omdat dat de verantwoordelijkheid van de ouders is. Ze kunnen streng, maar ook makkelijk zijn.
Grootouders kunnen de leegte vullen die wordt veroorzaakt door de discipline die ouders moeten gebruiken. Ze kunnen met hun kleinkinderen redeneren en ze geruststellen op een zorgzame en liefdevolle manier.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- García, C. N., & Vega, C. V. (2013). Relaciones abuelos-nietos: una aproximación al rol del abuelo. Sociedad y Utopía. Revista de Ciencias Sociales, 41, 464-482. https://estaticos.qdq.com/swdata/files/619/619320697/relacionesabuelosnietos.pdf
- Planillo, A. H. (2004). Abuelos, abuelas, nietos y nietas. El punto de vista infantil. Indivisa: Boletín de estudios e investigación, (5), 35-42. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/1043224.pdf
- Triadó Tur, C., & Villar Posada, F. (2000). El rol de abuelo: cómo perciben los abuelos las relaciones con sus nietos. Revista española de geriatría y gerontología, 35(S2), 30-36. https://www.infogerontologia.com/documents/gerontologia/articulos/ll_congreso_geront_geriat_cataluna/2000c_rol_de_abuelo.pdf