Het beschermen van je kind totdat hij het zelf kan

Het beschermen van je kind totdat hij het zelf kan
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is onvermijdelijk dat onze kinderen soms onderuit gaan gedurende hun jeugd. Het beschermen van je kind is  essentieel zodat ze moeilijkheden kunnen doorstaan, wanneer ze de vaardigheden ontwikkelen om zichzelf te kunnen redden.

Ken je het gevoel dat jouw kind pijn heeft of op verschillende manieren wordt afgewezen? Klappen, pijnlijke woorden, onbeantwoorde liefde of mislukkingen op school kunnen de eigenwaarde van een kind enorm laten dalen. Geef hem de vleugels om de top te halen. Dat is jouw taak als ouder.

Dagelijkse onrecht raakt een ieder tot in de diepste vezels. Het beschermen van je kind is daarom enorm belangrijk. Bescherm hem, totdat hij zelf hij zichzelf kan redden.

Bescherm hem tot je kind zichzelf kan redden

Laat het niet zomaar voorbij gaan wanneer pesten of mislukkingen op school jouw kind in de weg zitten. Veel kinderen kunnen niet wachten totdat hun ouders actie ondernemen. Na een succesvolle mishandeling komt vaak de wanhoop. Natuurlijk is dit in veel gevallen niet enkel “kinderen die zich gedragen als kinderen”.

Elke ouder heeft de verantwoordelijkheid om een persoonlijkheid te kneden, die in staat is om alledaagse moeilijkheden van het leven aan te kunnen. Dit begint bij het beschermen van jouw kind. Het is noodzakelijk ervoor te zorgen dat kinderen naast elkaar leven en ze opgroeien in een veilige omgeving.  

Het Beschermen van je kind, totdat hij het zelf kan

Wanneer je het idee hebt dat jouw kind in gevaar is of is aangedaan in welke vorm dan ook is het natuurlijk het beste om meteen actie te ondernemen. Om dit te doen is er een heel scala aan alternatieven die je kan inzetten om van jouw kind een sterke persoonlijkheid te maken.

Hoe kan je jouw kind beschermen?

Sommige conflicten die ontstaan in het dagelijkse leven van jouw kind vragen om een volwassene om het probleem bij de wortel aan te pakken. Om hem echt te beschermen en hem zijn innerlijke strijder te laten ontwikkelen hoef je hem alleen maar te bekrachtigen.

Deze bekrachtiging zal er voor zorgen dat een kind de situatie op de juiste manier oplost. Maar hoe komt deze missie tot stand?

  • Leer hem van zichzelf te houden. Het idee is om zijn zelfvertrouwen en zijn veiligheid te bevorderen, zodat hij zich niet alleen waardevol, maar ook gewaardeerd voelt.
  • Leer hem respect te tonen en grenzen te stellen. In een ideale wereld zal jou kind weten hoe hij controle kan krijgen over een situatie. Hij zal “nee” kunnen zeggen en zijn rechten op een assertieve manier duidelijk kunnen maken. Om dit te bewerkstelligen is het handig oefeningen te doen die het kind meer zelfvertrouwen meegeven.
Het Beschermen van je kind, totdat hij het zelf kan
  • Laat hem leren om hulp te vragen. Het is niet nodig om als kind alles zelf op te lossen. Kinderen kunnen ervan leren door te zien hoe volwassenen dit doen. In dit geval is het niet slecht om er een ouder iemand bij te halen, maar juist het tegenovergestelde.
  • Het belang je stem te gebruiken. Wanneer een kind graag gerespecteerd wil worden, moet hij leren om zichzelf of anderen te verdedigen en daarbij zijn stem te gebruiken. Zeker wanneer ze zich in een oneerlijke situatie bevinden. Hierom is het van belang om dit fysieke instrument te gebruiken, omdat de kracht hiervan nodig kan zijn om extreme situaties als seksuele mishandeling of fysieke agressie te vermijden.

Het beschermen van je kind is een investering in de toekomst

We hebben het niet over overbezorgdheid. We adviseren simpelweg om aandacht te besteden aan het voorzien van je kind van de nodige handvatten en instrumenten. Hierdoor kan een kind in de toekomst kalm reageren in elke nadelige situatie.

Alles wat je nodig hebt is liefde want dat staat je toe veiligheid, zelfvertrouwen en zelfrespect te zaaien. Wanneer er geoogst wordt zal jouw kind het gevoel hebben dat hij waardevol is als persoon. Hij zal zijn schouders onder elke uitdaging zetten.

Jij zal er bij zijn wanneer je jouw kind zich ziet weren tegen de uitdagingen, met het doel om alle obstakels uit de weg te ruimen. Laat hem niet zomaar los.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.