Wat je moet weten over roodvonk lees je hier

Er bestaat geen vaccin tegen roodvonk, meestal gaat het vanzelf over maar het is altijd beter om een arts te raadplegen om de juiste behandeling te kiezen.
Wat je moet weten over roodvonk lees je hier

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer kinderen lijden aan roodvonk krijgen ze niet altijd de juiste behandeling. Als gevolg duurt het soms langer voordat ze genezen en van de symptomen afkomen.

Daarom is het belangrijk om alles te weten te komen over roodvonk zodat je op de juiste manier deze ziekte kan behandelen.

Of het nou iemand in je omgeving is die last heeft gehad van roodvonk, of dat je er zelf last van hebt gehad, bepaalde aspecten van deze ziekte worden vaak over het hoofd gezien, vooral als het gaat om de nodige zorg.

In het algemeen bestaat de behandeling van roodvonk gewoonlijk uit een reeks maatregelen die simpel lijken. Deze maatregelen zijn echter van vitaal belang.

Ze zorgen er niet alleen voor dat de gezondheid van de persoon in kwestie verbetert, maar ze elimineren ook de kans op langdurige schade of grote complicaties.

Wat weet jij nog over roodvonk?

Roodvonk is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie uit de groep A streptokokken. Deze bacterie maakt deel uit van een familie ziektekiemen die ontstaan in de amandelen.

Groep A streptokokken produceert een schadelijke stof die voor een wijdverspreide huiduitslag zorgt met een vuurrode kleur (vandaar de naam roodvonk).

Ter verduidelijking: niet alle streptokokkeninfecties produceren deze stoffen noch zijn alle kinderen er gevoelig voor.

Ter illustratie: een broertje en zusje die in hetzelfde huis wonen, kunnen beiden deze bacterie oplopen, maar het ziekteverloop kan verschillen per kind. Een kind kan gevoelig zijn voor de schadelijke stoffen en het andere niet.

Kinderen die last hebben van deze huiduitslag moeten speciale topische medicatie krijgen om de ziekte te behandelen.

Maar hoe wordt de ziekte doorgegeven? In principe gebeurt dit via direct contact met het speeksel van zieke kinderen. Het speeksel wordt overgebracht bij het praten, hoesten of niezen.

Er kan ook mogelijk besmettingsgevaar zijn door het delen van objecten of speelgoed dat kinderen in hun mond hebben gehad. Daarom is isolatie van het kind heel belangrijk wanneer je met roodvonk te maken hebt. Al kan dit soms niet uitmaken, daar besmetting al plaatsvindt voordat de symptomen verschijnen.

De evolutie van roodvonk

De ziekteklachten komen plots op. De klieren van de keel zwellen op, wat heel pijnlijk is.

Vervolgens zijn er ook nog andere symptomen gerelateerd aan roodvonk:

  • Beven en koorts
  • Braken
  • Gebrek aan eetlust
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Gezwollen amandelen
  • Apathie en in het algemeen gebrek aan interesse (je kind zal zelfs waarschijnlijk niet eens willen spelen).

Tijdens de komende 12 tot 48 uren zal er huiduitslag verschijnen rond de lies, de oksels en de nek.  Later zal deze uitslag zich verspreiden over de rest van het lichaam. De rode vlekjes zijn zichtbaar over de gehele huid en zijn lichtjes verheven.

Tegelijkertijd zal de tong worden bedekt met een wit laagje. De tong zwelt op en wordt vuurrood. Nog later zal de huid van het kind schilferachtig worden.

Op de zesde of achtste dag zal de pijn verminderen. Indien op dit moment de koorts opnieuw optreedt, kan dit een signaal zijn. Dit kan namelijk duiden op een mogelijke complicatie en deze moet onmiddellijk worden behandeld.

Na de negende dag begint de huid van het kind te vervellen. Dit begint bij het aangezicht en de buik en tenslotte verspreidt het zich naar handen en voeten.

Wat je moet weten

Jammer genoeg kan roodvonk verschillende keren terugkomen tijdens de kindertijd omdat het wordt veroorzaakt door verscheidene streptokokken van verschillende stammen. Dit betekent dat vaccinatie niet zo effectief is als bij andere ziekten.

Roodvonk zal geen complicaties veroorzaken als de juiste medicatie wordt toegediend. Als dit niet gebeurd, kan het onder andere reumatische koorts veroorzaken. Deze koorts veroorzaakt ontstekingen aan het hart, de gewrichten en de bloedvaten.

Wanneer roodvonk niet behandeld wordt, kan het ook leiden tot Glomerulonefritis, een ziekte die op korte tijd de nieren aantast.

Of er nu huiduitslag aanwezig is of niet, het is beter om een arts te raadplegen. Deze zal indien nodig waarschijnlijk antibiotica voorschrijven.

Een medische specialist zal vaststellen welke behandeling het meest geschikt is voor de patiënt. Belangrijk is om je bewust te zijn van zowel de samenstelling van de voorgeschreven medicatie, als van de dosering en bijwerkingen op korte en lange termijn.

Wat je moet weten over roodvonk en hoe je het kunt helpen te verlichten met bijvoorbeeld ijsjes

 

Hoe verzorg je een kind met roodvonk?

  • Rust is fundamenteel. Zelfs wanneer je kind weer in staat is om naar school te gaan, blijft rust belangrijk. Het is steeds goed voor je kind om zich verzorgd en comfortabel te voelen. Je kunt het beste een dieet bereiden met voedzame soepen, ijsjes en natuurlijke zelfbereide drankjes zoals sinaasappelsap, grapefruitsap of limonade.
  • Als je kind geen zin heeft om te eten, dwing hem dan niet. Biedt daarentegen zacht voedsel aan.
  • Als je een koudwaterverdamper hebt, is dit het perfecte moment om hem te gebruiken. Deze helpt namelijk heel goed bij keelpijn. Je kunt ook warme of koude kompressen rond de nek van je kleintje leggen om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.
  • Zorg dat de nagels van je kind kortgeknipt zijn. Zodoende kan hij zichzelf niet pijn doen wanneer de uitslag jeukt.
  • Liefdevolle zorg. Het klinkt misschien cliché maar ieder mens wil zich geliefd en verzorgd voelen wanneer hij ziek is. Door je kind liefdevol te verzorgen, verbeter je niet alleen de lichamelijke gezondheid maar ook de mentale gezondheid. Een gezellige tijd doorbrengen met je kleine patiënt is zeer belangrijk.

Welke vragen je ook hebt, het is belangrijk om ze te bespreken met je kinderarts. Als het op de gezondheid van je kind aankomt, reageer dan onmiddellijk. Zo vermijd je dat de dingen erger worden en er verdere complicaties optreden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.