Wat is craniosacraal therapie voor baby's

Wat is craniosacraal therapie voor baby's
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 juli, 2018

Craniosacraal therapie voor baby’s kan voordelen bieden voor kinderen die moeilijkheden hebben ervaren tijdens de bevalling. In dit artikel delen we de voordelen en de contra-indicaties met je.

Craniosacraal therapie voor baby’s gaat over stimulatie en het ondersteunen van de primaire ademhalingsbeweging. 

Deze therapie gaat uit van het hele lichaam en kan vanaf de embryonale fase worden toegepast. De perfecte tijd om craniosacraal therapie voor baby’s toe te passen is 48 uur na de geboorte.

Hoe wordt craniosacraal therapie uitgevoerd?

De trillen van het hersenruggenmerg wordt gezien als een van de meeste fundamentele gezondheidsaspecten van een baby. Het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel en de rest van de organen van een baby hangen af van deze belangrijke beweging.

Het ritme hiervan kan worden gereguleerd door zachte massages van het hoofd, de nek en de ruggengraat. Hierbij komt craniosacraal therapie om de hoek kijken.

Om deze vorm van therapie uit te oefenen, moet de kleine in de armen van de moeder worden gelegd. De therapie kan ook plaatsvinden tijdens het borstvoeding geven.

De specialist zal met zijn handen over de lijfje van de baby gaan. Hij stopt bij de ruggengraat en het hoofd, om eventuele spanning die is opgebouwd te bevrijden. 

Normaal gesproken kan craniosacraal therapie wel een uur duren. Het aantal sessies is afhankelijk van de ernst van het probleem. 

Ouders moeten het de specialist laten weten wanneer ze veranderingen zien plaatsvinden in het kind. Ze kunnen ook nog kiezen voor een andere complementaire behandeling wanneer de therapeut dit passend vindt.

Voordelen van craniosacraal therapie voor baby’s

Deze therapie is in in alle delen in de wereld bekend. Door de vele voordelen die het biedt, is het belangrijk deze therapie te implementeren. 

Zeker wanneer de baby moeite had bij de bevalling, is dit van groot belang. Hier volgen een paar voordelen die craniosacraal therapie voor baby’s kan bieden.

  • Het versterkt de band met de baby. De band met de baby kan versterkt worden door middel van deze therapie. Wanneer er een positieve manier van communiceren is met de therapeut, dan zal de baby zich veiliger voelen.
  • Vroeggeboren baby’s zijn gevoelig. De specialist kan op deze manier de fysieke en emotionele gezondheid van het kind onderzoeken. 
Cranio-sacrale therapie voor baby's: huilende baby
  • Door middel van deze therapie kunnen specialisten ontdekken of er tekenen zijn van trauma. Denk hierbij aan zaken zoals dissociatie, stress, huilen of geïrriteerdheid. In extreme gevallen kan verlies van spierspanning of spierslapte ontdekt worden.
  • Deze therapie helpt om de balans en de orde te herstellen, wat de lichaamsbeweging ten goede komt. Het is bewezen dat de circulatie van de lymfestroom verbetert. Dat bevordert de ontwikkeling van botten en interne organen. Craniosacraal therapie voor baby’s kan de verschillende oorzaken van irritatie van het centrale zenuwstelsel wegnemen.
  • Het kan ook helpen bij andere gezondheidsproblemen, zoals buikpijn, een gebrek aan aandacht of hyperactiviteit. Maar ook autisme, leerproblematiek, problemen met de coördinatie of de botten en oorinfecties.

De specialist zal met zijn handen over de lijfje van de baby gaan. Hij stopt bij de ruggengraat en het hoofd, om eventuele spanning die is opgebouwd te bevrijden. 

Contra-indicaties van craniosacraal therapie voor baby’s

Voordat je craniosacraal therapie voor baby’s inzet, moet je als ouder een gekwalificeerde therapeut vinden. 

Fouten kunnen zeer negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van de baby. In extreme gevallen kan dit leiden tot ernstig letsel of de dood.

Wanneer je baby geen pijn of ziekte vertoont, is therapie niet noodzakelijk. Het is verstandig om je kinderarts te raadplegen en dit te bespreken.  Zeker wanneer het gedrag van een kind gezondheidsproblemen of ongemak verraadt.

Cranio-sacrale therapie voor baby's

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Craniosacraal therapie is speciaal bedoeld voor baby’s met bepaalde gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen is er maar een sessie nodig. Daarmee worden de verschillende gebieden van het brein en de ruggengraat behandeld.

Het is echter mogelijk om behandelingen te herhalen zo lang dit nodig is. Zeker wanneer kinderen pijn in de nek of de rug ervaren. Meerdere sessies kunnen ook uitgevoerd worden in het geval van misvormingen van de schedel.

Ouders zouden altijd aanwezig moeten zijn wanneer de therapie plaatsvindt, zodat het kind zich veilig voelt. Dit zal de sessie ten goede komen.

Zoals we al eerder besproken hebben, kan één sessie voldoende zijn voor sommige kinderen. Sommige andere baby’s zullen meerdere sessies nodig hebben. Dit is afhankelijk van ernst van de situatie.

Wanneer je merkt dat je kind pijn heeft en je kinderarts raadt je een craniosacraal behandeling aan, zoek dan naar een erkende professional.

Het is ook belangrijk dat ouders hun kinderen de tijd geven tijdens een behandeling. 

Dit zorgt ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen. Hun comfort is van essentieel belang voor een positief resultaat bij deze vorm van therapie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.