Hoe je lichaam verandert na de bevalling
Vanaf de eerste dag dat je ontdekt dat je moeder gaat worden, is je lichaam al begonnen met veranderen. Dit is misschien niet aanzienlijk, maar na verloop van tijd wordt het meer merkbaar. Wil je weten hoe je lichaam verandert na de bevalling?
Zwangerschap is een van de grootste zegeningen die een vrouw kan ontvangen. Je droomt over de handen, het gezicht, de ogen en zelfs over hoe ze zullen huilen. Tot dat speciale moment waarop je ze eindelijk in je armen kunt houden en je je de uiterlijke verschijning compleet vergeet.
Als je eenmaal aan een routine begint, zullen er moeilijke tijden aanbreken. Zoals je moe voelen of in de spiegel kijken en beseffen dat je grote fysieke veranderingen hebt ondergaan. Deze kunnen van invloed zijn op je zelfvertrouwen en daardoor op je gemoedstoestand.
Maar maak je geen zorgen, in dit artikel zullen we analyseren hoe het lichaam verandert na de bevalling en we zullen je enkele adviezen geven over hoe je het lichaam terugkrijgt dat je gewend was voordat je zwanger raakte.
Er zijn een paar vrouwen die hun figuur voor, tijdens en na de bevalling in de gaten houden met een gezonde en actieve levensstijl. Hierdoor ervaren ze uiteindelijk niet zulke drastische veranderingen in hun figuur na de bevalling.
Wat er ook gebeurt, je lichaam zal veranderen. Maar het belangrijkste is om te begrijpen waarom sommige delen van je lichaam vanzelf weer normaal worden en andere een beetje moeite kosten om dit doel te bereiken.
Hoe je lichaam verandert na de bevalling
Moederschap verandert je innerlijk, volledig en ten goede. Geniet van je kleintje en leer hoe je lichaam verandert op de korte en lange termijn na de bevalling:
- De meest opvallende verandering is de toename van het volume van de baarmoeder. Dit kan uitgroeien tot bijna 7 keer de gebruikelijke grootte. Dit is nodig omdat je baby zich moet kunnen ontwikkelen, wat veel ruimte in beslag neemt (incl. de navelstreng en de placenta). De baarmoeder zal na de bevalling in maximaal 6 weken weer normaal worden.
- De volgende verandering is misschien niet zo merkbaar: het heeft te maken met de verplaatsing van je organen. Door de toename van de omvang van de baarmoeder en het groeien van je baby en het zoeken naar comfort in de baarmoeder, kunnen je organen enigszins worden verplaatst.
- Misschien is dit de moeilijkste verandering om te accepteren: het uitrekken en pigmenteren van je huid creëert de gevreesde striae. Deze veranderingen zijn moeilijk om te keren als je ze eenmaal hebt. Hoewel er goede preventieve methoden en effectieve behandelingen zijn om hun zichtbaarheid te verminderen.
- Normaal gesproken zal wanneer je een natuurlijke bevalling hebt je bekkenbodem in de “relaxstand” gaan. Daarom wordt er aanbevolen om een oefening te doen iedere keer als je naar het toilet gaat. Deze oefening bestaat uit het aanspannen en ontspannen van je blaas. Daardoor zal alles snel weer bij het oude zijn.
- Bij een natuurlijke bevalling, beter bekend als “vaginale bevalling”, kan het interne weefsel vergroten, waardoor er een afname is van seksueel genot. Bovendien zal de vaginale strakheid afnemen. Dit varieert afhankelijk van de grootte van de baby en je kan je arts vragen hoe je dit kan voorkomen.
Na de bevalling: de beste tijd van je leven
Je zorgen maken over hoe je lichaam zal veranderen na de bevalling kan stressvol zijn. Dit komt doordat je vaak niet weet welke veranderingen echt permanent zullen zijn. Maar zodra je over alle informatie beschikt kan je maatregelen nemen om je lichaam aanzienlijk te verbeteren.
Hoezeer je ook je best doet met je dieet en probeert je maandelijkse gewichtstoename onder controle te houden, sommige veranderingen liggen buiten jouw controle. Je moet gewoon ontspannen en geduldig zijn. Begrijp dat je het leven aan een ander hebt gegeven en dat dit de veranderingen in je lichaam waard is.
Het belangrijkste om te onthouden over dit hele proces is dat zodra de baby geboren is je er zeker van moet zijn dat er bepaalde stappen nodig zijn om je oude lichaamsvorm van voor de zwangerschap terug te krijgen. Maar vermijd te veel druk op jezelf te zetten.
Onthoud dat het mooiste aan zwangerschap is om het volledig te kunnen ervaren. Als je eenmaal je gezonde en sterke baby in je armen kunt houden, heb je nog voldoende tijd om aan jezelf te besteden en eruit te zien zoals jij dat wilt.
Onthoud: de sleutel tot het vervullen van je doelen is geduld hebben zonder de focus te verliezen.