Ongemakken tijdens het postpartum - het kwetsbare moment na de bevalling
Het ‘vierde trimester’, het moment na de bevalling ofwel postpartum, is een van de momenten van de grootste moederlijke kwetsbaarheid op alle niveaus. Tijdens deze fase zijn de baby en de moeder nog steeds een fysieke eenheid terwijl het kind steeds onafhankelijker wordt.
Als een natuurlijk gevolg hiervan is het leven van de moeder zo geconditioneerd om aan te sluiten bij die van haar baby. Hierdoor kan de routine waarnaar ze streeft gedwarsboomd worden.
Dit is een moment van angst, zorgen, plezier en verbondenheid die leiden tot een aantal gemengde gevoelens die uiteindelijk overweldigend kunnen worden.
Waarom gebeurt dit? Omdat de eerste drie maanden na de bevalling een periode van enorme fysieke, emotionele en psychologische veranderingen is.
Hieronder volgen enkele van de ongemakken of problemen die kunnen voorkomen:
Lichamelijk herstel
Het lichaam zweet bijvoorbeeld veel en de nieuwe moeder heeft opvliegers. Dit is volkomen normaal, maar niet iedereen weet hiervan. Het komt ook vaak voor dat het haar uitvalt door hormonale veranderingen, hoewel het vanzelf weer teruggroeit.
Verder kan de nieuwe moeder nog vier tot zes weken bloeden. Dit is de tijd die de baarmoeder nodig heeft om de plek te genezen waar de placenta zat. Dit is erg ongemakkelijk en sommige vrouwen vinden het misschien moeilijk om hiermee om te gaan.
Postpartum seksualiteit
Nog een veelvoorkomend probleem voor vrouwen die net zijn bevallen is pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Vooral degenen die episiotomie hebben ondergaan (een incisie die van de vulva naar de anus gaat en die het makkelijker maakt voor de baby om de baarmoeder te verlaten) hebben hier last van.
De hormonale veranderingen die optreden tijdens de borstvoeding en de vermoeidheid van slapeloze nachten kunnen echter ook leiden tot een zekere vaginale droogheid. Ook als er geen episiotomie heeft plaatsgevonden kan het oncomfortabel zijn.
In deze tijd van emotionele extase kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom je niet van seks houdt of het niet wilt. Daardoor kan het ons de indruk geven dat moederschap en seksualiteit op gespannen voet staan. In werkelijkheid is dit natuurlijk helemaal niet waar.
Beide activiteiten hebben gewoon rust en toewijding nodig. Dingen waarvan we niet altijd weten hoe we ze voorop moeten stellen.
Postpartum depressie
Het is een taboe-onderwerp, maar postpartumdepressie treft meer dan 80% van de vrouwen tijdens de twee weken na de bevalling. Van deze 80% blijft ongeveer 15% later lijden aan een soort psychiatrische stoornis, hetzij depressie of angst.
Het vergt een grote inspanning om te accepteren dat een moeder zich zo verdrietig kan voelen in zo’n mooie tijd. We moeten echter proberen de grote hoeveelheid veranderingen te begrijpen waarin ze plotseling worden ondergedompeld. Hierdoor begrijpen we waarom haar lichaam en geest het zo moeilijk hebben.
Experts raden aan om:
- Voldoende hoeveelheden omega-3 in te nemen.
- Verder is het belangrijk om het juiste bloedsuikergehalte te behouden (lage bloedsuikerspiegel verergert postpartumdepressie).
- Ook moet je proberen een gezond leven te leiden wat betreft voeding en gewoonten.
Dit alles zal helpen het hormonale evenwicht te herstellen, wat de emotionele stabiliteit zal ondersteunen.
De geboorte zorgt voor zoveel emotie
Vanaf de bevruchting wordt de vrouw blootgesteld aan een wervelwind van emoties, gevoelens, kennis en gedrag. Al deze dingen kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan.
Sterker nog, tijdens de postpartum periode kan alles enorm moeilijk lijken. Dit komt omdat we veel minder aankunnen.
Als gevolg hiervan wordt elke emotie maximaal versterkt. Het maakt niet uit of het positief of negatief is, de resultaten zullen hoe dan ook worden versterkt.
Kortom, het enige dat in het moederschap eeuwig en natuurlijk lijkt, is ambivalentie, vooral tijdens de postpartum periode. Dat moet ons echter niet bang maken. Alles zal weer normaal worden als we meer aandacht besteden aan onze belevingen en minder aan de verwachtingen.
Hierom moet een vrouw begrijpen dat een baby een enorme verandering in haar leven is. Zowel haar lichaam als haar geest moeten zich voorbereiden op deze belangrijke fase van het leven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
- Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
- Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
- Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
- Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.