Is haarverf voor kinderen veilig?

Hoewel er meerdere soorten haarverf voor kinderen zijn, zijn niet alle veilig en gezond om op hen te gebruiken. Blijf lezen voor meer informatie.
Is haarverf voor kinderen veilig?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 21 november, 2022

Sommige kinderen dromen ervan hun haar te kleuren. Maar weet je of haarverf voor kinderen veilig is? Er zijn veel varianten als het gaat om kleur, duur en soort toepassing.

De kindertijd is een tijd waarin fantasie, spel en creativiteit van groot belang zijn. Kinderen proberen te spelen met hun eigen imago door middel van make-up, kostuums en make-overs.

De kenmerken van kinderhaar

Kinderhaar is veel dunner dan dat van volwassenen. Naarmate ze zich ontwikkelen, veranderen sommige kenmerken van hun huid en haar.

Vóór de puberteit is het haar niet alleen dunner en kwetsbaarder, maar kan het ook gemakkelijker beschadigd raken, zelfs met de mildste haarkleuringsformules.

Daarom is er een groter risico op allergische reacties of andere verschijnselen zoals contactdermatitis of haarbeschadiging. Als gevolg kun je het gebruik van permanente haarverf op het haar van kinderen onder de 16 jaar het beste vermijden.

Soorten haarverf

Het is altijd belangrijk om een patch-test uit te voeren voordat je een haarverf volledig gebruikt. Dit zal helpen om eventuele allergieën uit te sluiten voordat er volledig gekleurd wordt.

Hoe lichter de tint van kinderhaar, hoe poreuzer het haar is, en hoe gemakkelijker het de kleur van de gekozen verf zal opnemen.

Is haarverf voor kinderen veilig

Permanente haarverf voor kinderen

Permanente haarverf bevat stoffen die schadelijk en giftig kunnen zijn voor kinderen. Zo veroorzaken waterstofperoxide, parabenen, ammoniak en parafenyleendiamine (Engelse link) vaak nadelige reacties op de hoofdhuid en schade aan het haar.

Alle chemicaliën in dit soort producten kunnen de textuur van het haar van kinderen veranderen. Je kunt dus het beste wachten met het gebruik van haarverf tot de pubertijd.

Dit type kleuring is te schadelijk en verandert de natuurlijke kleur van het haar in zijn geheel, de melanine. Om de kleur te fixeren moet het haar eerst een bleekproces ondergaan, wat ook een zeer agressieve procedure is.

Semi-permanente haarverven

Uitwasbare, plantaardige of semi-permanente haarverven zijn veiliger omdat de kleur alleen blijft zitten en de haarschacht bedekt, zonder erin door te dringen.

Ook moet voorzichtigheid worden betracht en moeten de bestanddelen van de kleur worden gecontroleerd om giftige waterstofperoxide, bekend als bleekmiddel, en ammoniak te vermijden.

Semi-permanente haarverven vereisen geen voorafgaand bleken van het haar. Maar hun effecten zijn minder effectief dan permanente haarverven, omdat de kleur geleidelijk verloren gaat bij opeenvolgende wasbeurten.

Tijdelijke haarverf

Tijdelijke haarverf wordt het meest aanbevolen voor kinderen. Ze zijn namelijk veilig en gemakkelijk te verwijderen. Bovendien zijn er verschillende presentaties zoals lakken, gels of sprays. Ze geven een fantasiekleur die korte tijd aanhoudt en verwijderd wordt met wassen.

Er zijn meerdere tinten, van felle en flitsende kleuren tot warmere pasteltinten.

Ook veelkleurig krijt dat highlights oplevert of kunsthaar dat kinderen op hun eigen haar kunnen klemmen zijn uitstekende opties voor kinderen zonder dat ze chemische productenhoeven te gebruiken.

Een meisje met gekleurd haar

Reacties op haarverf bij kinderen

Een kenmerkende allergische reactie kan bestaan uit kloven of scheurtjes in de huid, haaruitval, jeuk aan de hoofdhuid, netelroos, branderigheid, zwelling of zelfs ademhalingsmoeilijkheden.

Bij die gelegenheden waarbij permanente kleuring wordt gebruikt, kun je het beste alleen de uiteinden verven en de hoofdhuid vermijden om die niet te beschadigen.

Zelfs voordat je de procedure voor de eerste keer uitvoert, is het het beste om een klein gebied achter de oren te testen om bijwerkingen uit te sluiten.

Irriterende contactdermatitis

Bij irriterende contactdermatitis (Engelse link) wordt de huid rood, geïrriteerd en droog als gevolg van nauw contact met specifieke stoffen in het product. De ontstoken huid kan zelfs blaren krijgen, verdikken, barsten, of zelfs steken en branden.

De overgrote meerderheid van permanente en semipermanente haarkleurmiddelen bevat onder meer parafenyleendiamine (PPD), dat zeer irriterend is. Het is ook  een van de bekendste allergenen.

Producten die PPD bevatten zijn streng gereglementeerd en hebben vastgestelde maximale concentraties die ze mogen bevatten.

Haarverf voor kinderen en het gebruik ervan

Het belangrijkste is dat haarkleurmiddelen voor kinderen zo veilig, zacht en tijdelijk mogelijk moeten zijn. In feite zijn haarkleurstoffen ontwikkeld voor volwassen haar, zodat ze schadelijk kunnen zijn voor het onrijpe en breekbare haar van kinderen, dat gevoeliger is voor beschadiging.

Als je echter volhardt in het idee om ze bij kinderen te gebruiken, is het altijd raadzaam om een allergietest uit te voeren op de achterste regio van het oor om elke vorm van reactie uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sosted H, Johansen JD, Andersen KE, Menné T. Severe allergic hair dye reactions in 8 children. Contact Dermatitis. 2006 Feb;54(2):87-91. doi: 10.1111/j.0105-1873.2006.00746.x. PMID: 16487280.
  • Saitta, Peter y col. “¿Existe una verdadera preocupación con respecto al uso de tintes para el cabello y el desarrollo de malignidades ?: una revisión de la evidencia epidemiológica que relaciona el uso personal de tintes para el cabello con el riesgo de malignidad”. Revista de dermatología clínica y estética vol. 6,1 (2013): 39-46.
  • Gupta, Mrinal y col. “Dermatitis por tintes de cabello y sensibilidad por contacto con p-fenilendiamina: un informe preliminar”. Revista en línea de dermatología india vol. 6,4 (2015): 241-6. doi: 10.4103 / 2229-5178.160253

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.