Maximaliseer de ruimte in je koelkast en vereenvoudig je dagelijks leven
Stel je dit eens voor: het is een hectische ochtend, de klok slaat 7:30 uur en de race tegen de klok is al begonnen. Terwijl je probeert je ontbijt klaar te maken, je lunchpakketten in te pakken en ervoor te zorgen dat iedereen heeft wat hij nodig heeft, open je de koelkast op zoek naar een belangrijk ingrediënt en ontdek je dat de ruimte in je koelkast een ongeorganiseerde chaos is waardoor je het niet snel kunt vinden.
Een rommelige keuken kan het epicentrum van stress zijn in het dagelijks leven. Daarom is het maximaliseren van de ruimte in je koelkast niet alleen een kwestie van efficiëntie, maar heeft het ook belangrijke praktische en functionele voordelen om het dagelijkse leven van een drukke moeder te vereenvoudigen. Hier zijn een aantal strategieën om je koelkast optimaal te benutten en de beschikbare ruimte te optimaliseren.
De ruimte in je koelkast
Er is niets fijner dan je koelkast thuis openen en snel alle voedingsmiddelen te vinden die je nodig hebt om de maaltijden van je kinderen te bereiden. Maar als je fruit en groenten zich verstoppen achter verpakkingen zonder etiket, je zuivelproducten verdwalen in overvolle schappen en bevroren vlees met ijs bedekt is, is het tijd om er iets aan te doen.
Van het gebruik van bakjes om voedsel vers te houden tot leren hoe je een vriezer moet ontdooien (Engelse link) om ijsvorming te voorkomen, met de volgende tips haal je het meeste uit je koelkast:
1. Organiseer je voedsel op categorieën
Naast het feit dat het een kwestie van orde is, kan het organiseren van de ruimte in je koelkast je helpen kruisbesmetting te voorkomen tijdens de dagelijkse drukte. Je kunt ook beter zicht houden op de beschikbare voedingsmiddelen, wat het plannen van maaltijden makkelijker maakt en voorkomt dat je vergeten dingen onderin de koelkast kwijtraakt.
Dit is één manier om je voedsel te categoriseren.
In de koelkast:
- Zuivel en eieren: wijs een specifiek gebied toe om melk, yoghurt, kaas en eieren te bewaren.
- Groenten en fruit: reserveer een lade voor fruit en een andere voor groenten om te voorkomen dat de eerste het rijpingsproces van de laatste versnelt.
- Specerijen en sauzen: gebruik de vakken in de deur om sauzen, dressings, jam en specerijen in te bewaren.
- Conserven: gebruik een andere plank of ruimte in de deur om flessen water, sappen en andere verpakte voedingsmiddelen op te bergen.
In de vriezer
- Vlees en vis: reserveer een specifieke ruimte voor het bewaren van bevroren vlees en gevogelte, zoals kipfilet, biefstuk, vis en andere vleesproducten.
- Groente en fruit: reserveer een ruimte om zakken of bakken met diepvriesgroenten en -fruit te bewaren. Zorg ervoor dat je ze labelt met de datum waarop je ze hebt verpakt.
- Moedermelk: als je een zogende moeder bent, kan je volgens de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde (Engelse link) moedermelk tot 9 maanden ingevroren bewaren als je een koelkast met vriesvak hebt (-18°C). Probeer het onderin de vriezer te bewaren.
- IJs en desserts: zet een toegankelijke ruimte opzij voor ijs, diepvriesdesserts en gebakken producten in luchtdichte zakken.
2. Doe je voordeel met minder gebruikte ruimtes
Als het gaat om het maximaliseren van de ruimte in je koelkast, is het essentieel om minder gebruikte hoekjes en gaatjes te vinden en te benutten om het bewaren van voedsel te optimaliseren. Denk hierbij aan de achterkant van planken, de zijkanten van lades en gebieden bij deurscharnieren.
Om deze ruimtes optimaal te benutten, kun je overwegen om extra opbergers te gebruiken, zoals manden, uitschuifbare planken of stapelbare vuilnisbakken. Deze accessoires helpen je niet alleen om voedsel georganiseerd en zichtbaar te houden, maar voorkomen ook dat het zoekraakt in vergeten hoekjes van de koelkast.
3. Let op houdbaarheidsdata
Volgens informatie van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Engelse link) kan iedereen een voedselvergiftiging oplopen. Kinderen jonger dan vijf jaar en volwassenen ouder dan 65 jaar lopen echter een groter risico om ziek te worden. Daarom is het controleren van de houdbaarheidsdatum van het voedsel dat je consumeert en aan je kinderen geeft van vitaal belang.
Volgens informatie van de CDC moet de koelkasttemperatuur onder de 4°C worden gehouden om voedsel in goede conditie te houden en voedselvergiftiging te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je koelkast te controleren op producten die over de datum zijn of bijna over de datum zijn, en deze weg te gooien.
4. Ontdooi je vriezer van tijd tot tijd
Hoewel veel koelkasten tegenwoordig voorzieningen hebben die ijsvorming voorkomen, komt ijs nog steeds veel voor in koelkasten die meer dan tien jaar geleden zijn gemaakt. Een probleem dat voorkomt dat voedsel efficiënt kan worden ingevroren en dat de energierekening verhoogt.
Dus als je merkt dat je vriezer een ijslaag van meer dan een halve centimeter heeft, is het tijd om hem helemaal te ontdooien. Hier is een basisgids om het goed te doen.
- Maak allereerst de vriezer en de hele koelkast leeg.
- Haal de stekker uit het stopcontact en wacht geduldig.
- Laat vervolgens het ijs smelten of versnel het proces met handdoeken gedrenkt in heet water of met speciale producten.
- Vang het water in de koelkast op.
- Maak de binnenkant schoon met een oplossing van azijn en water.
- Droog de koelkast en vriezer volledig af.
- Steek tot slot de stekker in het stopcontact en wacht tot de koelkast de juiste temperatuur heeft bereikt.
- Zet het voedsel er weer in als alles schoon en droog is.
Volg deze tips om de ruimte in je koelkast te maximaliseren
Een goed georganiseerde koelkast en vriezer houden helpt je tijd, geld en moeite te besparen bij het bereiden van maaltijden, voedselverspilling te voorkomen en te zorgen voor een gezond dieet voor jou en je gezin. Wacht dus niet langer; breng deze strategieën in de praktijk en vereenvoudig je dagelijkse leven als moeder!