Dyspneu tijdens de zwangerschap: symptomen en behandeling
Dyspneu tijdens de zwangerschap komt veel voor bij toekomstige moeders. De term verwijst naar moeilijk ademen. Het is het gevolg van complicaties en aanpassingen aan veranderingen van het lichaam tijdens een zwangerschap.
Dyspneu, ook wel bekend als kortademigheid, wordt vooral geassocieerd met het hart- en vaatstelsel en het ademhalingsstelsel.
Problemen met de ademhaling kunnen verklaard worden door de groei van de baby, het effect van hormonen en veranderingen aan het ademhalingsstelsel.
Al deze factoren samen kunnen heel storend zijn voor toekomstige moeders. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen zullen zich uiteindelijk buiten adem voelen.
Dyspneu tijdens de zwangerschap wordt vaak ervaren tijdens een zware activiteit, maar ook tijdens een lange periode van rust.
Er zijn twee soorten dyspneu: acuut en chronisch. Bij acute dyspneu duurt de kortademigheid een paar weken, terwijl chronische dyspneu meer dan een maand duurt.
Gelukkig is dit ongemak niet gevaarlijk voor de baby en een aantal oefeningen kunnen je verlichting geven, ook al is het maar voor even.
Het komt vaker voor in het derde trimester
Zoals hierboven beschreven, geeft dyspneu problemen met de ademhaling omdat de baarmoeder tegen het middenrif drukt.
Complicaties komen vaker voor in het derde trimester van de zwangerschap.
In deze periode, en zelfs in het tweede trimester van de zwangerschap, wordt de baarmoederholte groter door de groei van de baby. Daarom zullen vrouwen vaker moeite hebben met ademen.
Je dik voelen duurt negen maanden, maar de vreugde van moeder worden is voor altijd.
– Nikki Dalton –
Veel voorkomende symptomen van dyspneu tijdens de zwangerschap
Dit zijn een aantal veel voorkomende tekenen en symptomen van dyspneu tijdens de zwangerschap:
- Kortademigheid
- Zwakte
- Vermoeidheid
- Blauwe verkleuring van de huid en nagels
- Rusteloosheid
- Abnormale patronen in de ademhaling
- Versnelde hartslag
Tips om dyspneu tijdens de zwangerschap te behandelen
Hieronder beschrijven we een aantal methoden om dyspneu tijdens de zwangerschap te verlichten.
1. Vermijd inspannende activiteiten
Het eerste advies is proberen om af en toe te ontspannen tijdens de zwangerschap. Je moet niet te veel energie in je werk of het huishouden steken, omdat dit de dyspneu kan verergeren.
Vaak pauze nemen, kan je lichaam helpen om te herstellen en te ontspannen. Dit helpt om je ademhalingsproblemen te verbeteren gedurende de negen maanden van de zwangerschap.
2. Doe ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen zijn de beste remedie om kortademigheid tegen te gaan en de symptomen van dyspneu te verlichten. Deze activiteiten zullen je helpen om je longen te vergroten en daardoor zul je meer lucht krijgen.
3. Houd een goede lichaamshouding
Een goede houding is erg nuttig voor het verminderen van dyspneu. Als je zit, moet je je schouders naar achteren trekken.
Deze positie zal je longen volop ruimte geven om uit te kunnen zetten. Tijdens het slapen kun je proberen je lichaam iets op te tillen door kussens onder je rug te plaatsen.
4. Verander van houding
Als je in een bepaalde houding je snel buiten adem raakt of je ongemakkelijk voelt, probeer dan een meer ontspannen houding aan te nemen. Dit zal helpen om makkelijker te ademen.
5. Aerobe oefeningen
Als laatste zijn aerobe bewegingsvormen altijd goed tijdens de zwangerschap. Niet fit zijn tijdens een zwangerschap kan vaak je problemen vergroten. De baby heeft ook zuurstof nodig om goed te groeien.
Daarom moet je een arts raadplegen en een aantal algemene aerobe bewegingsvormen doen om je conditie op peil te houden. Deze trainingen zijn ook goed voor de werking van het hart- en vaatstelsel en het ademhalingsstelsel.
Het is heel normaal om dyspneu tijdens de zwangerschap te ervaren. Maar bovenstaande maatregelen zullen je goed helpen om het onder controle te houden.
Als je heel duizelig bent, langere tijd moeilijk kan ademen, extreem vermoeid bent of pijn op de borst hebt, moet je zo spoedig mogelijk naar je dokter gaan.
Als je de ademhaling niet kunt beheersen, kan een gebrek aan zuurstof zowel jezelf als de ontwikkeling van de baby schaden.
Daarom is het erg belangrijk om zorgelijke symptomen in de gaten te houden. Neem ook de moeite om maatregelen te nemen en zo dyspneu effectief te behandelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sevillano Fernández, J. A., Nuevo González, J. A., Calderón Moreno, M., & García Leoni, M. E. (2011). Disnea. Insuficiencia respiratoria aguda. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(11)70200-1
- CABELLO, H., MANIEU, D., & RUIZ, M. (2003). Enfermedades Respiratorias en el embarazo. Revista chilena de enfermedades respiratorias, 19(3), 160-165. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-73482003000300004&script=sci_arttext