Baby's geboren met spina bifida
Spina bifida is een aangeboren misvorming. Het tast de ruggengraat van een baby aan. Het ontwikkelt zich tijdens de zwangerschap. De ruggenwervels sluiten zich niet goed rondom het ruggenmerg en de zenuwen. Daardoor ontstaat een open ruggetje.
De symptomen van spina bifida
Spina bifida is een aandoening van de ruggengraat. Het kan zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen veroorzaken. De symptomen variëren echter. Er zijn namelijk verschillende vormen van spina bifida. Dit hangt af van verschillende factoren.
- De grootte van de opening.
- Het deel van de wervelkolom wat getroffen is. Hoe hoger op de rug, hoe ernstiger de gevolgen.
- Zijn de zenuwen en het ruggenmerg getroffen of niet.
Volgens deze criteria zijn er drie vormen van spina bifida. Spina bifida aperta, die is onderverdeeld in meningocèle en myelomeningocèle: en spina bifida occulta.
3 vormen van spina bifida
Meningocèle
Meningocèle tast de hersenvliezen aan. Dit zijn de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg beschermen. De vliezen steken uit de opening van de wervelkolom. Zo ontstaat er een vochtblaas. Dit vocht heet meningocèle.
Baby’s met meningocèle kunnen verschillende gezondheidsproblemen hebben. Dit hangt af van de schade aan de zenuwen van de ruggengraat.
Ze kunnen bijvoorbeeld spierverlamming hebben in verschillende gradaties. Maar ook leerstoornissen zoals ADHD (aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis) komen voor.
Myelomeningocèle
Wanneer we het over spina bifida hebben, bedoelen we doorgaans deze vorm. Het is de meest ernstige vorm. Want het kan matige tot ernstige beperkingen veroorzaken. Bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen of gevoelloosheid in de benen.
De vliezen en het uiteinde van het ruggenmerg steken door de opening van de wervelkolom. Daarnaast wordt er een vochtblaas gevormd. Deze uitwendige blaas kan barsten tijdens de bevalling. Zodoende worden het ruggenmerg en de zenuwen blootgelegd.
Er treden problemen aan botten of spieren op. Ook hydrocefalus komt vaak voor bij baby’s met deze aandoening. Dit is wanneer er een overvloed aan vocht is in en rond de hersenen.
Spina bifida occulta
Dit is de mildste vorm van spina bifida. Deze wordt vaak niet eens opgemerkt. Zoals de naam zegt, is de misvorming ‘verborgen’ onder de huid.
Toch kan er een geboortevlek of kuiltje in de huid zichtbaar zijn. Binnenin is het ruggenmerg verbonden met het weefsel. Op die manier worden de zenuwen niet aangetast.
De meeste baby’s met spina bifida occulta hebben geen problemen op de lange termijn. Bovendien wordt dit vaak pas ontdekt op latere leeftijd. Soms zelfs pas op volwassen leeftijd.
Spina bifida occulta veroorzaakt doorgaans geen beperkingen of problemen op lange termijn
Wat zijn de oorzaken van spina bifida?
De oorzaken van spina bifida zijn onbekend. Deze moeten verder onderzocht worden. Denk maar aan de genetica bijvoorbeeld of aan het milieu.
Een ding is echter wel zeker. Het is gerelateerd aan lage niveaus foliumzuur.
Spina bifida treedt op tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Het ontstaat vaak voordat de moeder in spe weet dat ze zwanger is.
Foliumzuur innemen voor en tijdens de zwangerschap is raadzaam. Dit bedraagt dagelijks ongeveer 400 microgram. Het helpt het risico op spina bifida te verminderen. Maar dit biedt geen garantie voor een gezonde zwangerschap.
Andere tips die kunnen opgevolgd worden ter preventie zijn onder andere:
- Raadpleeg je arts voor de beste behandeling. Geen twee mensen zijn hetzelfde. Dus zijn er ook geen twee zwangerschappen identiek. Het beste is om een persoonlijk plan te volgen. Een plan dat is opgesteld naar de behoeften van moeder en kind.
- Vraag informatie over de medicijnen, vitamines en supplementen die je neemt. Tijdens de zwangerschap reageert je lichaam anders op medicatie.
- Controleer je lichaamstemperatuur. Hoge koorts verhoogt de kans op ontwikkeling van spina bifida bij de baby.
Behandeling
De behandeling van spina bifida varieert. Het kan verschillende systemen aantasten. Daarom moeten kinderen op lange termijn gevolgd worden door hulpverleners.
Niet alleen door artsen. Maar ook door therapeuten, hulpverleners en verenigingen. Deze laatste bieden contacten en begrip.
Bij baby’s met spina bifida occulta is er vaak geen behandeling nodig. Indien het ruggenmerg vergroeid is, is dit wel nodig. Het ruggenmerg moet dan losgemaakt worden.
Na de ingreep vertonen baby’s vaak geen problemen. Toch bestaat de kans dat het ruggenmerg opnieuw vergroeid raakt.
Met de juiste behandeling kunnen de meeste mensen met spina bifida gewoon opgroeien. Ze kunnen betekenisvolle en productieve levens leiden.
Baby’s met meningocèle worden in hun eerste levensmaanden geopereerd. Bij de ingreep plaatst men de vliezen terug in het lichaam en sluit men de opening.
Het proces is vergelijkbaar voor myelomeningocèle. De baby wordt dan geopereerd op de eerste of tweede dag na de geboorte.
Soms wordt het opgemerkt in een vroeg stadium van de zwangerschap. Er kan dan een ingreep gedaan worden. In week 25 wordt de misvorming gecorrigeerd.
Het zal ook nodig zijn om te opereren als de baby lijdt aan hydrocefalus.