Aandoeningen die voor kunnen komen tijdens de overgang

De ziektes die voor kunnen komen tijdens de menopauze worden veroorzaakt door slechte gewoontes en een gebrek aan medische check-ups. Ken de meest voorkomende ziektes en ga beter voor jezelf zorgen.
Aandoeningen die voor kunnen komen tijdens de overgang

Laatste update: 28 juni, 2019

 

De overgang is een fase waarin vrouwen niet meer vruchtbaar zijn. Dit betekent het einde van de menstruatiecyclus. Elke vrouw is anders en ervaart andere symptomen. Daarnaast kunnen een aantal aandoeningen zich ook voordoen tijdens de overgang.

Kom erachter welke aandoeningen dit zijn en welke symptomen erbij komen kijken. Zo kan je ze zo goed mogelijk behandelen.

Wat is de overgang en wat zijn de symptomen?

De overgang is een levensfase die alle vrouwen meemaken wanneer er geen eisprong meer is. Als gevolg houdt de ongesteldheid ook op.

De overgang is een lang proces waarin vrouwen last kunnen hebben van meerdere symptomen die veroorzaakt worden door het gebrek aan hormonen. Het begint rond het 45e en 48e levensjaar en duurt ongeveer vier jaar. Bij sommige vrouwen duurt het echter iets langer of korter.

Een opvlieger is het meest voorkomende symptoom tijdens de overgang, wat voorkomt bij 45% van de vrouwen. Andere veel voorkomende symptomen zijn vaginale droogheid en een afname van het libido. 

Andere symptomen zijn bijvoorbeeld:

Het wordt ook geassocieerd met stress, vermoeidheid, angst, een droge huid en uitgedroogd haar en geheugenverlies.

5 aandoeningen die voor kunnen voorkomen tijdens de overgang

De levenskwaliteit van een groot percentage van vrouwen in de overgang is verslechtert vanwege de symptomen. Naast deze symptomen kan je ook last hebben van bepaalde ziektes. Een schommelende en lage hormoonproductie kunnen zorgen voor de volgende ziekten:

Het metabool syndroom tijdens de overgang

Oestrogenen zijn verantwoordelijk voor de hoeveelheid vet in het lichaam. Het voorkomt stofwisselingsziekten. Wanneer de aanmaak van oestrogenen vermindert en de vrouw geen gezonde gewoontes heeft zal ze last krijgen van:

  • een toename van triglyceriden
  • een hoge bloeddruk
  • een hoog cholesterolniveau
  • een verhoging van de bloedsuikerspiegel
Symptomen van de overgang

Al deze symptomen bepalen de cardiovasculaire gezondheid en kunnen leiden tot diabetes. Daarom raden specialisten aan dat vrouwen een gezonde levensstijl volgen wanneer ze 35 jaar en ouder zijn. 

Hieronder valt bijvoorbeeld:

  • het eten van fruit en groenten
  • sporten
  • niet roken
  • een verminderde consumptie van alcoholische drankjes

Osteoprose

Osteoporose komt ook vaak voor bij vrouwen in de overgang. Deze ziekte zorgt ervoor dat de botstructuur zwakker wordt. Als gevolg kunnen de botten sneller breken.

Botten zijn levende weefsels die groeien. Een gebrek aan oestrogenen tijdens de overgang zorgt ervoor dat botten sneller afgebroken worden dan dat ze aangemaakt worden. Wanneer deze conditie steeds slechter wordt, heb je te maken met osteoporose.

Hypothyreoïdie

Schildklieraandoeningen komen ook vaak voor tijdens de overgang. Daardoor komen ook de symptomen als een droge huid en broos haar voor.

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een te trage schildklier. De schildklier kan geen thyroxine en tri-joodthyronine aanmaken, wat hormonen zijn die de stofwisseling reguleren. Als gevolg kan je lijden aan vermoeidheid, depressie, geheugenverlies en moeite hebben met afvallen.

De levenskwaliteit van een groot percentage van vrouwen in de overgang is verslechtert vanwege de symptomen die ze ervaren.

Oogaandoeningen

De overgang kan ook oogheelkundige problemen veroorzaken. Eén heeft bijvoorbeeld te maken met de kromming van het hoornvlies, wat het zicht verslechtert naarmate de persoon ouder wordt. 

Ook kan je last hebben van droge ogen. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat het bindvlies en het hoornvlies te weinig oestrogenen ontvangen. Dit zorgt ervoor dat er een tekort komt aan vloeistof in de traanklieren.

Oogaandoeningen tijdens de overgang

Osteoartritis tijdens de overgang

Als je al last hebt van osteoartritis, kan dit nog erger worden tijdens de overgang. Ook als je hier geen last hebt, kan het nog beginnen tijdens de overgang. De reden hiervoor is dat het kraakbeen oestrogenen- en progesteronreceptoren heeft die ze gezond houdt.

De kwaliteit van het kraakbeen vermindert omdat deze hormonen minder geproduceerd worden. Daarnaast wordt er ook minder collageen aangemaakt, wat deze aandoening nog erger maakt.

Het is belangrijk om te weten dat de overgang zelf geen ziekte is. Slechte gewoontes kunnen er echter voor zorgen dat je wel last krijgt van aandoeningen tijdens deze fase. Leidt daarom een gezond leven en leer jezelf opnieuw kennen als vrouw tijdens deze fase en vergeet niet om regelmatig naar de dokter te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.