8 soorten postnatale zorg die elke moeder nodig heeft

8 soorten postnatale zorg die elke moeder nodig heeft

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Na de bevalling heeft het lichaam van een vrouw ongeveer zes weken nodig om te herstellen van de veranderingen die het tijdens de bevalling heeft doorstaan. Gedurende deze tijd is het van vitaal belang om alle rust en postnatale zorg te krijgen die je nodig hebt. 

Wat mensen ook zeggen, de periode na de bevalling is een tijd van verandering en aanpassing die nog weken of zelfs maanden kan duren.

Rond de zesde week na de bevalling vinden er verschillende fysieke en emotionele veranderingen plaats in het lichaam van een moeder. Deze kunnen ons een uitgeput gevoel geven en ons wat vijandig maken.

Je lichaam werkt eraan om de veranderingen die zich tijdens de zwangerschap hebben voorgedaan geleidelijk aan om te draaien en weer terug te keren naar de vorige vorm.

Het is belangrijk om de basisprincipes van postnatale zorg te kennen, zodat je thuis kunt herstellen in je eigen tempo, afgestemd aan de behoeften en beperkingen van je lichaam.

De belangrijkste soorten postnatale zorg

Postnatale zorg die elke moeder nodig heeft

Hygiëne bij lochia

Een van de dingen die je zult ervaren na de bevalling is het verschijnen van lochia. Dit is vaginale afscheiding bestaande uit weefsel en bloed uit de baarmoeder. Je lichaam zou dit moeten beginnen af te stoten snel nadat je thuis bent gekomen.

Dit is een natuurlijk en gezond proces, dus een goede hygiëne zou je enige zorg moeten zijn. Experts raden aan je intieme zone drie tot vijf keer per dag te wassen met water en een neutrale zeep. Droog het vervolgens af met een zachte, schone handdoek.

Borstvoeding en postnatale contracties

Nadat je je baby hebt gehad kun je last hebben van acute buikkrampen. Dit zijn contracties en deze treden op omdat je baarmoeder aan het inkrimpen is tot zijn normale grootte.

Deze krampen kunnen vaak samenvallen met borstvoeding. Dit komt omdat tijdens het voeden er hormonen vrij komen die de baarmoeder doen samentrekken.

Je krampen kunnen pijnlijk zijn, vooral als dit niet je eerste baby is: postnatale krampen zijn meestal intenser bij vrouwen die eerder zijn bevallen.

Om te helpen je bloedvaten te genezen moet je zo snel mogelijk beginnen met borstvoeding geven. Het stimuleren van je borstklieren helpt deze contracties om hun werk te doen.

Rust en slaap om energie terug te krijgen

Postnatale zorg die elke moeder nodig heeft

Het krijgen van voldoende rust is een essentieel onderdeel van de postnatale zorg. De eerste paar nachten met je baby zullen echter uitputtend zijn. Je moet nog steeds wennen aan borstvoeding en de slaappatronen van je baby leren kennen.

De beste manier om dit te doen is om gewoon je baby te volgen en te slapen wanneer hij dat doet. Door zoveel mogelijk rust te krijgen in de eerste paar dagen na de bevalling zul je je beter voelen.

Het is volkomen normaal als het enige dat je wilt doen is eten, slapen en zorgen voor je baby. Dit is tenslotte een tijd van rust, herstel en zorg.

Je hebt negen maanden in mijn buik gezeten, maar je zult de rest van mijn leven in mijn hart zijn.

-Anoniem-

Houd je benen omhoog om zwelling te verminderen

Na de bevalling zul je zwelling in je benen en voeten ervaren, wat mogelijk enige tijd aanhoudt. Om de zwelling te verminderen is het het beste  om je voeten zoveel mogelijk omhoog te houden, vooral als je gaat liggen.

Rustige wandelingen om verstopping te verminderen

Probeer naar de wc te gaan zodra je de behoefte voelt. Als je dat niet doet kan je ontlasting zich ophopen en hard worden.

Om obstipatie te voorkomen en het naar de wc gaan te vergemakkelijken raden artsen aan langzame en rustige wandelingen te maken. Dit stimuleert je darmen en helpt je lichaam weer normaal te worden.

Om dezelfde redenen moet je ervoor zorgen dat je veel water drinkt en vers fruit en groenten eet, die rijk zijn aan vezels.

Verzorg de hechtingen of een episiotomie

Hechtingen worden gebruikt in het geval van vaginaal uitscheuren of een episiotomie. Dit is een inknipping van het perineum om scheuren tijdens de bevalling te voorkomen.

Vraag voordat je het ziekenhuis verlaat hoe je het beste voor je hechtingen kunt zorgen zodat je de instructies thuis kunt opvolgen.

Hoe dan ook, het verzorgen van je hechtingen is gemakkelijk en pijnloos en kan ongemak en infecties helpen voorkomen.

Neem elke dag een douche met lauw water en een neutrale zeep. Dit zal helpen je litteken schoon en droog te houden. Dep het gebied met een zachte handdoek voorzichtig droog.

Een andere tip is om ieder uur tien minuten te gaan liggen zodat er geen bloed in het gebied ophoopt.

Wat te doen als je melk begint te komen

Postnatale zorg die elke moeder nodig heeft

Je melk komt normaal gesproken op gang op de derde of vierde dag na de bevalling. Je kunt een lichte koorts voelen en je borsten zullen zo vol zijn dat je het gevoel hebt dat ze op het punt staan om te barsten. Ze zullen heet, gezwollen en pijnlijk zijn.

Om dit gevoel te verminderen, probeer om een koele, vochtige doek op je borsten te leggen als ze pijn doen. Natuurlijk is de beste remedie om ervoor te zorgen (zoveel mogelijk) dat je baby goed drinkt. Je kunt ook wat melk kolven met behulp van een borstkolf.

Je emoties na de bevalling

Postnatale zorg gaat echter verder dan lichamelijke aspecten. Een baby krijgen leidt tot sterke emoties en kan vaak gemengde gevoelens opwekken: geluk gemixt met angst en twijfel en zelfs verdriet.

Je kunt je gevoeliger voelen of plotseling gaan huilen. Soms voel je je eenzaam of heb je een laag zelfbeeld.

Al deze emoties zijn normaal en begrijpelijk. Als ze echter veranderen in iets intensers zoals angst, onderdrukking, verdriet, slapeloosheid of lethargie, dan moet je om hulp vragen.

Praat met je arts, want deze gevoelens kunnen tekenen zijn van een postnatale depressie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.