7 symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren

7 symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Marisol Rendón Manrique

Laatste update: 22 december, 2022

Hieronder vindt je een lijst met symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren als het gaat om hun gezondheid. Sommige van deze signalen kunnen normaal zijn, maar ze kunnen ook een aanwijzing zijn dat het tijd is voor een controle bij de dokter. 

Het is normaal dat je als ouders je zorgen maakt als je abnormale symptomen bij je kinderen ziet. Maar weten wanneer het tijd is om hulp te zoeken bij een zorgverlener kan moeilijk zijn.

Is het een ernstige ziekte? Symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren

Zeer hoge lichaamstemperatuur

Als een kind jonger dan 3 maanden een temperatuur heeft van 37 graden of hoger; een kind tussen 3 en 6 maanden een temperatuur van 38; en een kind tussen 6 maanden en 2 jaar een temperatuur boven de 39 graden heeft, dan is het noodzakelijk om goed op te letten. Temperaturen die de bovengenoemde waarden overschrijden kunnen duiden op bacteriële of virale infecties. Je moet ook aandacht besteden aan hun psychologische toestand.

Huiduitslag, vooral als het cirkelvormig is

Rode stippen die niet verdwijnen als je op de huid drukt of rode stippen die in grote concentraties verschijnen kunnen beiden tekenen zijn van een allergische reactie. Ze kunnen ook wijzen op problemen met de bloedsomloop van het kind. Als deze symptomen samen met ademhalingsproblemen optreden neem dan onmiddellijk contact op met je dokter.

Moedervlekken of huidvlekken

Hoewel ze meestal normaal zijn en er niets is om je zorgen te maken moet je opletten om te zien of er nieuwe moedervlekken of huidvlekken verschijnen. Het is ook belangrijk om bestaande moedervlekken in de gaten te houden om te zien of ze in grootte, vorm of kleur veranderen. Als je kind op het moment van de geboorte een moedervlek heeft is het belangrijk om het door een arts te laten controleren om er zeker van te zijn dat het niet kwaadaardig is. Controleer de huid van je kinderen vaak, vooral tijdens het baden.

Plotselinge buikpijn

Een symptoom waaraan we speciale aandacht moeten besteden als het pijn is die linksonder in de buik verschijnt. De pijn kan ook in de vorm van krampen zijn. Soms strekt het zich uit tot aan het been en gaat het gepaard met koorts, diarree en braken. Wanneer deze symptomen aanwezig zijn is het belangrijk om blindedarmontsteking uit te sluiten.

7 symptomen bij je kinderen die je niet mag negeren zoals buikpijn

Blauwe lippen

Als de lippen blauw of donkerder getint worden of hun normale kleur beginnen te verliezen is het urgent om medische hulp in t e schakelen. Dit symptoom kan ook gepaard gaan met kortademigheid. In deze gevallen is het noodzakelijk om astma en allergische reacties uit te sluiten. Het is ook belangrijk om te controleren of het kind vreemde geluiden uit hun borst of neus produceert. Een gezwollen tong, lippen of ogen zijn symptomen die ook dringende zorg vereisen. Dit soort plotselinge ontsteking kan de manifestatie zijn van een vergiftiging of anafylaxie als gevolg van medicatie.

Braken tijdens het slapen

Dit is een noodgeval en je moet onmiddellijk je kinderarts raadplegen. Deze situatie is vooral urgent als het kind jonger dan 6 maanden is.

Overmatig bloeden

Het is normaal dat jonge kinderen zo nu en dan gewond raken als ze aan het spelen zijn. Als het bloeden echter overvloedig en onbeheersbaar is, zelfs na het uitoefenen van druk, dan moet je professioneel advies inwinnen om ernstige gevolgen te voorkomen.

Symptomen die je niet mag negeren.

Andere symptomen bij je kinderen die je moet bespreken met je kinderarts

  • Overmatig droge lippen.
  • Afwezigheid van tranen bij het huilen.
  • Als een kind lange tijd niet in de luier heeft geplast of gepoept.
  • Als het je opvalt dat je kind lethargisch is of als je merkt dat hij erg zwak is.
  • Diarree die langer dan tien dagen aanhoudt. Als dit gebeurt wordt dit beschouwd als ernstige diarree.
  • Als je bloed of iets met slijmachtige textuur in de ontlasting vindt.
  • Braakaanvallen die langer dan 24 uur duren.
  • Als je kind meerdere dagen geen ontlasting heeft.
  • Als je kind geen trek heeft en het eten dat je geeft niet opeet.
  • Gehoest dat niet stopt en als je een vreemd geluid dat uit de borst komt waarneemt.
  • Wanneer je merkt dat ze abnormaal snel ademen.
  • Koorts die langer dan drie dagen duurt.
  • Wanneer ze uitslag op hun lichaam hebben die niet na een paar uur verdwijnt.

Als je een of meer van deze symptomen waarneemt is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.