Wat een baby hoort laat een indruk achter in zijn hersens

Wat een baby hoort laat een indruk achter in zijn hersens

Laatste update: 28 april, 2018

Baby’s zijn de meest ontvankelijke wezens ter wereld. Ze hebben stimulatie, affectie, liefkozingen en vooral woorden nodig. Alles wat een baby hoort zal een blijvende indruk op hun hersenen achterlaten. Daarom moeten we prachtige architecten van de liefde zijn die door onze toon begrepen kunnen worden. We moeten hen begeleiden met een warme stem die hen omhelst en stimuleert.

Mensen die denken dat praten met een baby dom is hebben het helemaal mis. Ze dragen ook bij aan het creëren van tekortkomingen en het remmen van de communicatieve processen die een kind moet ontwikkelen.

Alles wat een baby hoort helpt bij zijn ontwikkeling

Baby’s moeten face-to-face worden aangesproken. We moeten veel met ze praten, voor hen zingen, tegen ze fluisteren en verhalen vertellen. Ondanks het feit dat ze het mysterie van de woorden die we zeggen nog steeds niet kunnen ontcijferen zijn ze bekwame vertalers van emoties. Ze zijn de kleine pioniers van het taalproces.

Ze zullen de betekenis van bepaalde woorden langzaam gaan begrijpen naarmate de dagen en maanden voorbijgaan. Voordat we het weten zullen ze zinnen begrijpen en zelf beginnen met communiceren. Dit fantastische proces moet plaatsvinden in een gunstige, liefdevolle en vertrouwde omgeving.

Zelfs als we niet direct met onze baby’s praten wordt alles wat een baby hoort opgenomen in hun hersenen die voortdurend worden ontwikkeld. Daarom moet je nooit aarzelen, je doet het goed. Als je een ouder bent die nooit ophoudt met praten tegen je baby dan heeft je baby veel geluk met je.

We zullen uitleggen waarom.

Routines, ideale momenten die communicatie bevorderen

Een baby hoort de stem van zijn moeder

We weten allemaal dat pasgeborenen het grootste deel van hun tijd slapend doorbrengen. Gedurende de eerste weken en maanden van hun leven zijn er echter prachtige momenten waarop we het magische proces kunnen initiëren om de hersenen van het kind te stimuleren door middel van taal.

  • Borstvoeding is ongetwijfeld het beste, meest magische en belangrijke moment om met je baby te praten.
  • Zorg ervoor dat de toon van je stem warm en positief is en gebruik altijd een positieve intonatie.
  • Probeer oogcontact te houden wanneer je hun luiers verschoont, kleding aantrekt en ze uittrekt.
  • Badtijd is een ontspannend moment waarbij baby’s ontvankelijk zijn voor de stemmen en gebaren van hun ouders.
  • Als het ons lukt om een glimlach van ze te krijgen, kun je er zeker van zijn dat je een teken van positiviteit en liefde hebt achtergelaten in de hersenen van je kind.

De stem van de moeder leidt de baby

De stem van een moeders heeft kracht, het is er altijd geweest, lang voordat de baby ter wereld kwam. Een kind heeft al 9 maanden in de baarmoeder gezeten van de vrouw die hem nu wiegt, voedt en verzorgt.

  • Wanneer baby’s worden geboren, herkennen ze de stem van hun moeder al. Vruchtwater is een goede geleider van geluid. Dus zodra de foetus zijn auditieve gevoel ontwikkelt, houdt de stem van de moeder hem elke dag gezelschap.
  • Baby’s begrijpen geen woorden, dat weten we allemaal. Maar zoals we aan het begin van dit artikel hebben opgemerkt is het niet de bedoeling van dit proces om de baby de semantiek in elke zin te laten begrijpen.
  • Ze zullen lachen en soms bang worden als we onze stem verheffen.

Prachtige moeders en uitzonderlijke vaders zijn zij die met genegenheid opvoeden. Ze laten sporen van liefde achter op het brein van hun kinderen.

Alles wat een baby hoort moet gepaard gaan met gebaren

Moeder praat tegen haar baby

Communiceren met je baby moet worden versterkt met gebaren en een passende toon. Op deze manier kunnen we zowel verbale als non-verbale taal consolideren. Tegelijkertijd zijn gebaren geweldige promotors van stemmingen.

  • Vergeet nooit te glimlachen terwijl je met je baby praat en probeer altijd oogcontact te houden.
  • Je moet ook kleine reactietijden instellen, dit betekent dat je moet wachten tot ze reageren. Wacht tot ze een geluid maken, hun ogen vergroten, een klein piepje geven of zelfs een glimlach. Op deze manier kun je ze ook leren over spraakpatronen.

Het is ook erg belangrijk om te proberen het communicatieve proces van je baby te begrijpen. Baby’s maken ook gebaren en een scala aan geluiden en ze glimlachen. Een andere manier om taal te versterken is om hun gebaren en geluiden te imiteren. Op deze manier zullen we hen het gevoel geven dat we ze begrijpen. Alles wat ze zeggen is belangrijk en wordt gewaardeerd.

De sleutels tot ‘babypraat’: iets wat we allemaal doen zonder het te beseffen

De manier waarop volwassenen met baby’s praten, is ‘babypraat‘. Het is een concept dat de meeste ouders elke dag in de praktijk brengen.

  • Geen enkele volwassene spreekt tegen een baby op dezelfde manier dat ze met andere volwassenen zouden praten. Onze hersenen weten eigenlijk wel hoe je het beste om kan gaan met baby’s om communicatieve processen te stimuleren.
  • We moeten niet vergeten dat taal de genetische afdruk is die ons van andere primaten onderscheidt. We moeten erop voorbereid zijn dat onze kinderen al vroeg deze vaardigheid gaan oefenen.
  • Spreek met hen met een hoge stem om hun aandacht te trekken.
  • We maken ook geluiden die nieuwe sensaties stimuleren: lachen, brabbelen etc.
  • Dit is iets dat niemand ons heeft geleerd, het is instinctief. Soms zeggen we woorden die geen betekenis hebben, maar die woorden kunnen onze baby’s nog steeds kalmeren.
Praten tegen een baby

Kortom, er zijn oneindige redenen om zo vroeg mogelijk met je kind te communiceren. Vanaf het eerste moment dat ze in de wereld komen en hun huid dicht bij die van jou is. Ze hebben je nodig, ze moeten ook leren communiceren.

Dus onthoudt dat alle eerste woorden die we met hen delen een stempel drukken op hun hersenen. Alle woorden die een baby hoort, zullen hen op weg helpen om de taal te beheersen. Ze zullen de wereld kunnen begrijpen door de altijd aanwezige en warme stem die hen de oneindige genegenheid toont die we voor hen hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.