Waarom het beter is je baby niet op de mond te zoenen

Waarom het beter is je baby niet op de mond te zoenen
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Je hebt vast wel eens moeders gezien die hun baby’s op de mond zoenen. Er zijn liefhebbende moeders die zo hun liefde graag uiten. Maar of je dit nu hebt gezien of zelf gedaan, je hebt je misschien afgevraagd of het wel gezond is om je baby op de mond te zoenen.

Natuurlijk is er enige discussie geweest over de voors en tegens van deze gewoonte. Als je hierover twijfels hebt is het beste wat je kunt doen je erin verdiepen.

Daarom delen we hieronder alles wat je moet weten over het zoenen van je baby op de mond.

Genegenheid te tonen door je baby op de mond te zoenen

Het moederschap kan zo’n bevredigende ervaring zijn dat we vaak geneigd zijn onze genegenheid met groot enthousiasme te tonen. Vaak kunnen we niets tederder en lieflijker bedenken dan onze kinderen een zoen op de mond te geven.

Baby’s accepteren graag onze zoenen. Hierdoor worden we aangemoedigd om deze gewoonte in de loop van de tijd voort te zetten. Het gevolg is dat het een gewoonte wordt om onze kinderen op de mond te zoenen.

Maar is dit gezond?

Laten we niet vergeten dat als menselijke wezens, onze gezondheid zowel uit emotionele als fysieke gezondheid bestaat.

Dus als we ons afvragen of het gezond is om onze baby op de mond te zoenen zullen we meteen twee antwoorden hebben.

Fysieke gezondheid

We mogen dit fijn vinden om te doen en fysiek contact met baby’s wordt aanbevolen om de band tussen moeder en kind te versterken. Toch is deze vorm van contact niet aan te raden. Door op de mond te zoenen kunnen schadelijke virussen en bacteriën aan het kind overgedragen worden.

Vergeet niet dat onze lichamen veel sterker zijn dan die van hen. Wij hebben al het vereiste niveau van volgroeidheid bereikt om met verschillende bedreigingen van buitenaf om te gaan.

Dit is de reden waarom medewerkers  in de gezondheidszorg het niet aanraden om kinderen op hun mond te zoenen.

Zoenen op de mond een vorm van affectie

Hygiëneproblemen

Het is mogelijk om veel besmettelijke ziekten door te geven door te zoenen, die kunnen variëren van griep tot de ziekte van Pfeiffer. Het is zelfs mogelijk om op middellange en lange termijn problemen met het tandvlees van het kind te veroorzaken met een simpele zoen.

Vergeet niet dat we vaak onze lippen likken om ze te bevochtigen en zachter te maken. Op deze manier kunnen virussen en bacteriën overgedragen worden door volwassenen. Dit zou een catastrofe kunnen worden als deze aan een baby worden doorgegeven.

Er zijn ook voorbeelden van ouders of verzorgers die kinderen hebben geïnfecteerd met ziekten zoals het Cytomegalovirus (CMV) en andere virale ziekten die worden overgebracht door middel van speeksel, de hand van een ander schudden of door niezen in je elleboogholte.

Van alle ziekten die we kunnen overdragen door middel van zoenen is er een in het bijzonder bekend als “de zoenziekte”. Deze behoort tot dezelfde familie als herpes.

Emotionele gezondheid

Voor baby’s is zoenen fijn omdat het ze herinnert aan de ervaring van borstvoeding. Contact met de lippen is vergelijkbaar en veroorzaakt een gevoel van tevredenheid bij de baby. Hoewel dit misschien positief lijkt is dit het echter niet.

Vanuit een psycho-emotioneel oogpunt verklaren deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheid dat het niet raadzaam is om kinderen op de mond te zoenen. Het kan verwarring veroorzaken tijdens hun jeugd.

Onthoud dat, hoewel voor ons een kus een uitdrukking is van tederheid en liefde, voor het kind kan het enigszins verwarrend zijn als ze opgroeien. Ze zullen beseffen dat zoenen ook een uitdrukking van genegenheid bij koppels is.

In veel culturen is zoenen op de mond tussen ouders en kinderen heel normaal is. We moeten begrijpen dat hoewel het goed is deze traditie te respecteren, het beter is deze gewoonte beetje bij beetje af te schaffen, zodat we ongemakkelijke situaties voor onze kinderen kunnen voorkomen.

Affectie kan op verschillende manieren geuit

Kleintjes kunnen verward zijn en denken dat zoenen op de mond iets is dat gedaan wordt met alle mensen in hun leven.

Voor hen is er geen onderscheid. Daarom zijn wij daar als ouders om hen te leren dat affectie op verschillende manieren geuit kan worden.  Dat zoenen op de lippen een gewoonte is die gereserveerd is voor de meest intieme relaties.

Volgens experts kan zoenen op de mond de verkeerde boodschap geven aan kinderen tussen de 3 en 11 jaar. Soms ontwikkelt het een trauma dat hen tijdens de pubertijd of hun volwassen leven zal beïnvloeden.

Dus het is beter om mijn baby niet op de mond te zoenen?

Het is niet aan te bevelen. Als we echt verantwoordelijk willen zijn voor de gezondheid van onze kinderen is het het beste om onze kinderen niet op de mond te zoenen.

Experts in pediatrische infectieziekten hebben zelfs een striktere aanpak. Ze staan erop dat deze gewoonte onmiddellijk gestopt moet worden om ziekten bij baby’s te voorkomen.

zoenen op de wang

Het is duidelijk dat het zoenen van je baby een handeling is die de moeder-kind band versterkt door je genegenheid uit te drukken. Maar houd dit fundamentele punt in gedachte: hun gezondheid staat voorop.

Daar komt bij dat er vele andere manieren zijn om onze liefde te tonen, je moet ze alleen even ontdekken.

Aanbevelingen

Vermijd het zoenen op de mond van je baby en was goed je handen. Blaas daarnaast niet over het eten van je baby en laat ze niet jouw tandenborstel gebruiken.

Als je baby zijn eerste voedsel gaat eten, kauw het eten dan niet voor voordat je het aan je baby geeft. Het is beter om een blender of juicer te gebruiken om te voorkomen dat bacteriën en virussen aan je baby overgedragen worden.

Denk eraan dat jij al de nodige antistoffen hebt om bepaalde ziekten te bestrijden. Je baby heeft deze afweer nog niet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.