De vijfde levensmaand van je baby

Wat kun je verwachten in de vijfde levensmaand van je baby? Lees meer over enkele kenmerken en veranderingen.
De vijfde levensmaand van je baby

Laatste update: 28 januari, 2021

Gemakkelijker bewegen, een wat socialer gedrag en aandacht voor de buitenwereld. Dit zijn enkele van de kenmerken die je zult kunnen herkennen in de vijfde levensmaand van je baby.

In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van deze fase, de vijfde levensmaand van je baby, de revue laten passeren.

Over slechts een paar maanden  zijn de spieren van  je baby sterk genoeg om gemakkelijker en vaker te bewegen. Hij zal ook proberen rechtop te blijven zitten. In een eerste fase zal hij dat doen met hulp of omringd door kussens.

De ontwikkeling van je baby is ook te zien in hoe hij zich verhoudt tot anderen. Hij wil nu niet meer alleen aandacht van zijn ouders. Hij begint nu ook zelf contact te maken met andere mensen.

Nu al zijn zintuigen volledig zijn ontwikkeld, zal je baby kijken en luisteren naar wat er om hem heen gebeurt.

Grijp elke kans om met je baby te praten. Hij begint op te merken wanneer je met hem praat of zijn naam noemt. Deze periode is ideaal voor interactie.

Wat kun je verwachten in de vijfde levensmaand van je baby?

Hier zijn een paar (hoewel niet alle) van de typische kenmerken van baby’s van 5 maanden oud.

Gewichtstoename

Tegen de tijd dat je baby een paar maanden oud is, wordt hij elke week ongeveer 150 gram zwaarder. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is een gezond gewicht voor een baby van 5 maanden ongeveer 6,8 kg voor meisjes en 7 kg voor jongetjes.

Lengte

Bij vijf maanden moeten babymeisjes 63-65 cm lang zijn terwijl babyjongetjes een lengte van ongeveer 65-67 cm moeten hebben.

Spierkracht

Tegen de tijd dat je baby vijf maanden oud is, moet hij ook in staat zijn om zijn hoofdje geruime tijd omhoog te houden. Hij zal ook proberen rechtop te gaan zitten of zelfs te gaan staan als je hem op een stevige ondergrond legt.

Wat kun je verwachten in de vijfde levensmaand van je baby
  • Zintuigen

    Zijn gezichtsvermogen en zijn gehoor zijn in de afgelopen maanden veel scherper geworden. Je baby kan nu herkennen waar geluiden vandaan komen en hij kan ook gezichten herkennen. Hij begint zelfs zijn eigen naam te herkennen.

  • Voeding

    Deskundigen raden borstvoeding aan als enige bron van voeding tot een baby zes maanden oud is. Tussen nu en volgende maand kun je beginnen met het introduceren van half vast voedsel als onderdeel van aanvullende voeding. Dit moet wel altijd worden gepureerd of geprakt. De tandjes van je baby zijn namelijk nog niet doorgekomen.

  • Slapen

    Je baby slaapt tussen de 8-10 uur per nacht en doet gedurende de dag wat dutjes. Het is nu veel gemakkelijker om een routine vast te stellen.

  • Afweersysteem

    Het afweersysteem van je kind is nog in ontwikkeling, dus het is belangrijk om het programma voor vaccinaties te volgen.

Als je kind koorts heeft, betekent dit dat hij een infectie aan het bestrijden is. Een koorts is een teken dat zijn afweersysteem werkt. Hoe gek het ook klinkt, je baby aan het lachen maken en bezighouden, zal hem helpen om een kleine infectie gauw te boven te komen.

Meer over de vijfde levensmaand van je baby

Misschien heb je huisdieren en vraag je je af of je baby er klaar voor is om contact met hen te hebben. Als je al een huisdier had toen je kind werd geboren, is het dier waarschijnlijk al gewend geraakt aan de baby. Het dier weet namelijk dat de baby er is en dat hij dus wat minder aandacht krijgt.

Onder jouw toezicht zal contact met een huisdier je kind helpen om te leren hoe hij om moet gaan met dieren. Zorg er altijd voor dat je huisdier je kind geen pijn doet of bang maakt.

Een spel dat deskundigen aanbevelen voor baby’s van 5 maanden oud is je baby op zijn rug te leggen en hem een speeltje te laten zien. Je kind maakt oogcontact en zal zijn handjes uitsteken om het speeltje te pakken.

Beweeg het object van de ene naar de andere kant, zodat je kind zich omdraait. Deze eenvoudige oefening helpt om zijn buikspieren te ontwikkelen en stimuleert ook de zintuigen van je baby.

Heeft de komst van je baby je relatie beïnvloed?

De geboorte van een baby is een wervelwind van geluk, zenuwen en onzekerheid. Maar naarmate de maanden verstrijken, raak je gewend aan de verzorging van je kindje.

Je leert, je baby groeit, en jullie doen allebei ervaring op. Dit betekent dat het nu mogelijk is om bepaalde routines in huis in te voeren.

Het is echter een goed idee om een beetje te ontspannen en tijd te spenderen aan je relatie. Die hebben jullie in de afgelopen maanden misschien enigszins verwaarloosd.

Laat je baby eens in de veilige en vertrouwde handen van zijn grootouders of een oppas. Ga lekker samen uit eten, naar de film of een fijne wandeling maken.

Je batterijen opladen en positief blijven is goed voor jou en je baby!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.