Tips voor het kalmeren van de hik bij je baby

Baby's zijn erg gevoelig voor de hik en hun moeders zijn er erg gevoelig voor om zich hierover druk te maken. Neem het  advies van het volgende artikel in acht, om de hik bij baby's binnen enkele minuten te kalmeren. 
Tips voor het kalmeren van de hik bij je baby

Laatste update: 21 november, 2018

Vrouwen die een kleine op de wereld zetten krijgen elke dag te maken met talloze uitdagingen. Een van deze is het kalmeren van de hik bij je baby.

De hik bij baby’s is heel normaal, zeker bij pasgeborenen. Tijdens de eerste 6 maanden in het leven van een kind, kunnen aanvallen van de hik bij je baby erg vaak voorkomen.

Echter is het herhaaldelijk verschijnen hiervan niet meteen een indicatie voor een serieuze medische aandoening.

Wat is de hik?

De hik is een abrupte en onvrijwillige beweging van het diafragma.

De beweging herhaalt zich met regelmatige intervallen. Wanneer iemand de hik heeft, stoten zijn longen met geweld lucht uit en produceren ze met tussenpozen het karakteristieke geluid van de hik.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van de hik bij je baby?

Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende oorzaken van de hik bij baby’s:

1. Onderontwikkeling van de maagmond

De hik van je kind kan het resultaat zijn van een onderontwikkelde maagmond.

Dit ventiel is verantwoordelijk voor de communicatie tussen de slokdarm en de maag. Wanneer dit ventiel niet helemaal ontwikkeld is, zal het misschien niet helemaal sluiten, wat de hik als gevolg heeft.

Dit komt veel voor bij baby’s tijdens de eerste maanden van het leven. Er is echter geen reden om je hier druk over te maken.

Het centrale zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel van je kind zullen zich nog verder ontwikkelen en sterker worden. Beetje bij beetje, zal de hik verleden tijd worden.

2. Slechte spijsvertering

Wanneer de maag van een kind vol is, wordt het diafragma samengedrukt. Daarom is de hik bij baby’s vaak een symptoom van een slechte spijsvertering.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van de hik bij je baby

3. Huilen

Wanneer je kind langere periodes huilt, kan dit ook de hik veroorzaken. Je baby neemt dan met een verhoogde snelheid overtollige lucht in zodat hij kan schreeuwen.

Dus, wees niet verrast wanneer je kind na een lange tijd huilen ineens de hik krijgt. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je kind voeding of melk te snel opneemt of weer uitbraakt.

Hoe kan je helpen de hik bij je baby te vermijden

Door dit praktische advies te volgen, kan je je baby helpen de hik te vermijden:

  • Vermijd snelle veranderingen van temperatuur.
  • Droog je baby goed af na het nemen van een bad. Dit kan het blootstellen aan koude lucht vermijden.
  • Wacht niet te lang tussen twee voedingen in. Wanneer je baby bang is of enorme honger heeft, kan dit er voor zorgen dat ze te snel slikken en de hik krijgen.
  • Wanneer je kind huilt of van slag raakt tijdens de voeding, zou je zijn houding moeten veranderen. Dit kan hem helpen kalmeren. Laat je kind ook boertjes geven.
  • Voed je baby niet tijdens het huilen. Probeer eerst je baby te kalmeren, om hem vervolgens weer te laten drinken.
  • Zorg ervoor dat je baby goed aanlegt. Het niet goed aanleggen aan de borst kan de hik bij baby’s veroorzaken.
  • Zorg voor de juiste grootte van de speen die afgestemd is op de leeftijd van je baby, wanneer je voeding met de fles geeft.

Wanneer iemand de hik heeft, stoten zijn longen met geweld lucht uit en produceren ze met tussenpozen het karakteristieke geluid van de hik.

Hoe kan ik de hik van mijn baby kalmeren?

Er zijn vele mythes en strategieën die de hik bij baby’s zouden moeten stoppen. Sommige van hen zijn goed, anderen zijn dat niet. Lees hieronder hoe je beproefde en juiste technieken kan toepassen om je baby te helpen. 

1. Massage

De hik kan een oncomfortabel gevoel zijn voor je baby. Hierdoor kan hij beginnen met huilen. Wanneer dit het geval is, zou je moeten proberen om je kleine te kalmeren. Huilen kan namelijk de ademhaling plots doen versnellen.

Een zachte massage van de rug en de buikspieren kan je baby helpen om te ontspannen en zo de hik te kalmeren.

2. Controleer de snelheid waarmee je baby eet

Je kind kan zo veel honger hebben dat hij met heel veel verlangen eet. Wanneer je kleine last heeft van de hik, is het beter om hem wat te laten rusten, zodat hij op een meer ontspannen manier gevoed kan worden.

Een andere tip is het regelmatig pauzeren van de voeding om ruimte en tijd te maken voor een boertje. Je zou zeker 10 minuten moeten vrijmaken na de voeding, om door middel van boertjes overtollig gas vrij te maken.

Hoe kan je helpen de hik bij je baby te vermijden

3. Water

Wanneer je baby uitsluiten borstvoeding krijg, kan je hem geleidelijk aan een paar theelepels water geven en zachtjes op zijn rugje kloppen. 

Wanneer je baby ouder is, kan je het water vervangen door een heel klein beetje suiker onder te tong te doen.

4. Het vinden van de beste houding

Je baby rechtop houden om hem te laten boeren kan helpen om de hik bij baby’s te voorkomen. Tegelijkertijd zullen zachte bewegingen van de ene kant naar de andere kant ook helpen om overtollig gas kwijt te raken.

Zorg ervoor dat je het neusje van je baby niet afsluit. Het idee achter deze techniek is dat je je baby forceert om zijn adem in te houden en zo de hik te verhelpen.

Dit zal echter je baby niet kalmeren. Sterker nog, het zal je baby bang maken en hem laten huilen. Daarom is dit een strategie die de dingen alleen maar erger maakt.

Concluderend kunnen we zeggen dat er een aantal tips zijn die echt nuttig zijn bij het verhelpen van de hik.

Er zijn echter ook manieren die vermeden moeten worden. Zorg ervoor dat je voorbereid en goed geïnformeerd bent wanneer de tijd rijp is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.