Mijn baby wil de hele tijd gedragen worden!

Als een baby de hele tijd gedragen wil worden, dan kan dat voor de moeder behoorlijk stressvol zijn. Je kind heeft echter echt je aandacht nodig om zich beschermd en geliefd te voelen. Om je frustratie te verminderen, hebben we in het artikel van vandaag enkele ideeën en praktische tips voor je.
Mijn baby wil de hele tijd gedragen worden!
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 23 april, 2024

De waarheid is dat het iets heel natuurlijks is om je baby in je armen te dragen. Je baby heeft het echt nodig. Het is een van de belangrijkste manieren om de band tussen ouders en kinderen te versterken. Je baby wil de hele tijd gedragen worden, omdat hij zich in je armen veiliger en beschermder voelt.

Het probleem is dat we simpelweg de tijd niet hebben om ze voortdurend in onze armen te dragen. Daarom zullen we vandaag een vraag behandelen die je jezelf waarschijnlijk vaak hebt gesteld: “Wat kan ik in hemelsnaam doen als mijn baby de hele tijd gedragen wil worden?”

Hoe kan ik het huishouden doen als mijn baby de hele tijd wil worden gedragen?

Een baby heeft aandacht nodig. Hoe kun je echter het huishouden doen terwijl je je baby de hele tijd moet dragen? Hier zijn enkele suggesties die je hopelijk kunt toepassen in jouw specifieke situatie.

De eenvoudigste oplossing is om te profiteren van de momenten waarop je kleintje slaapt. Op deze manier kun je al je werk zonder problemen doen. Het nadeel hierbij is alleen dat wanneer hij slaapt je zelf misschien ook wat wilt rusten!

Een goede optie is om een draagzak te kopen. Met deze accessoire heb je je handen vrij om te werken. En tegelijkertijd zal je baby de genegenheid ontvangen die hij zo nodig heeft.

Het is belangrijk erop te wijzen dat je de draagzak nooit of te nimmer tijdens het koken moet gebruiken. Je zou je kind hierdoor aanzienlijk in gevaar kunnen brengen.

Een voordeel van de draagzak is dat wanneer je gaat wandelen, het veel comfortabeler voor je zal zijn, vooral als je veel dingen moet tillen.

Op welk moment moet een baby onafhankelijk worden?

Tijdens zijn eerste levensmaanden moet je baby in je armen zijn om zich beschermd en geliefd te voelen. Naarmate hij ouder wordt, is het echter belangrijk om hem een beetje onafhankelijker te leren zijn en voor zichzelf te zorgen.

Als hij bijvoorbeeld al 1 of 2 jaar oud is, dan zou je niet meteen naar hem toe moeten gaan zodra hij huilt. Als je dat wel doet, dan zal hij denken dat hij je onder controle kan houden door simpelweg even te huilen.

Dat betekent natuurlijk niet dat je je baby volledig moet negeren. Hij heeft nog steeds je bescherming en zorg nodig. Je moet echter overbescherming en een grote afhankelijkheid vermijden.

Hoe kan je dat bereiken?

ouders dragen hun kindje

Het is wat lastiger als je baby gewoon in je armen wil zijn en zich niet aanpast aan de wieg of de wandelwagen. Niet alleen dat, hij wordt zwaarder en als klap op de vuurpijl wil hij niet door iemand anders vastgehouden worden!

Maak je geen zorgen! Met geduld en tijd help je je baby om onafhankelijker te worden.

Een goede optie is om een draagzak te kopen. Met deze accessoire heb je je handen vrij om te werken.

Stop met de gedachte dat je baby het niet begrijpt

Baby’s en jonge kinderen zijn erg intelligent en kunnen heel goed begrijpen wat je hen leert. Vertel hem gewoon dat mama het druk heeft en dat hij even geduld moet hebben en wachten tot mama haar taken af heeft gemaakt. Of dat mama moe is en even een pauze nodig heeft!

Misschien zal hij in het begin niet naar je luisteren en zal hij vaak mopperen. Dit komt omdat hij nog geen zelfbeheersing heeft ontwikkeld. Geef echter niet toe. Je leert hem de hele belangrijke les dat hij ook aan andere mensen moeten denken en niet altijd het middelpunt van de aandacht hoeft te zijn.

Dit betekent niet dat je bot tegen je kind moet zijn. Je kan hem leren dat hij zich veilig kan voelen, ook al is hij fysiek niet dicht bij je.

Hier zijn enkele manieren om dit doel te bereiken:

  • Laat papa ook voor hem zorgen.
  • Nodig andere mensen die je vertrouwt uit om met hem te spelen.
  • Geef hem kleurrijk, luidruchtig speelgoed en hij leert er plezier aan te beleven.
  • Geef hem een stuk fruit of een koekje en dat zal hem een tijdje rustig houden.
  • Laat hem door het huis bewegen, in de loopwagen of kruipend. Vergeet niet dat je de nodige voorzorgsmaatregelen moet nemen, zodat je kind geen gevaar loopt terwijl hij zijn omgeving leert kennen.

Wat als mijn baby gedragen wil worden als we een wandeling maken?

moeder draagt huilende baby

Kinderen houden er van om naar buiten te gaan. Ze houden ervan om zich vrij te voelen om te leren en nieuwe dingen en omgevingen te verkennen. En dus, als je baby tijdens een wandeling gedragen wil worden, dan is het waarschijnlijk een symptoom van vermoeidheid.

Dat is waarom je dit soort uitjes altijd goed moet plannen. Zo niet, dan is je kind waarschijnlijk zo moe dat hij de hele tijd gedragen wil worden. Je wordt dan net zo moe als dat hij is.

Hier zijn enkele suggesties:

  • Doe voordat je weggaat voldoende water en voedsel in je rugzak. Dit geeft je kind meer energie om te spelen.
  • Neem speelgoed of voorwerpen zoals een bal mee om hem buiten te vermaken.
  • Als hij nog niet kan lopen, zorg er dan voor dat je de wandelwagen bij je hebt. Dit is ook handig voor degenen die al hun eerste stapjes hebben gezet. Als hij zichzelf uitput, dan kan hij rusten en kun je hem daarin weer mee naar huis nemen.

Vergeet ten slotte niet dat als je kleine baby de hele tijd in je armen gedragen wil worden, dat hij het waarschijnlijk nodig heeft. Bied hem alle liefde aan die hij verdient en leer hem beetje bij beetje om meer onafhankelijk te zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.